Compromís Tavernes ha presentat al·legacions al projecte de regeneració de la Goleta en les quals s'insta al Ministeri de Transició Ecològica (MITECO) a canviar la solució tècnica adoptada i fer efectiva l'alternativa 3 perquè “és la que el mateix organisme promotor valora com la més eficaç, tant per l'abast de la recuperació del litoral com pel grau d'efectivitat”.
Compromís Tavernes defensa i aposta per l’alternativa 3, la més valorada en efectivitat pel propi Miteco. No obstant això, el Ministeri tria l'alternativa 4, que és acceptada per l’Ajuntament i el PSOE valler, quan en els estudis del projecte es diu que: “és la que més afecta a les platges del sud de l'actuació, afavoreix les platges del nord, no evita l'erosió de la part nord del tram d'estudi, no estabilitza el sistema en la part central, no protegeix les zones crítiques dels temporals...”.
La Platja de Tavernes després de la DANA Glòria. L'alternativa 4 no la protegeix |
Compromís remarca que l'alternativa 4 triada no contempla cap mesura per corregir els efectes negatius sobre la platja urbana de Tavernes i la dels Marenys. La platja urbana de Tavernes, com afirma l'estudi del Cedex del 2015, té una amplària estricta i ja ha patit greus danys amb els temporals dels anys 2019, 2020 (17-19 de gener), 2021 (novembre) i 2022, tal com demostra l'estudi tècnic “Anàlisi dels efectes provocats per la borrasca “Gloria” en el litoral Mediterrani espanyol” del Centre d'Estudis de Ports i Costes.
Una altra al·legació de Compromís assenyala que les actuacions i l'Estudi d'Impacte Ambiental (EIA) no comprenen la unitat fisiogràfica o morfodinámica costanera completa. L'informe tècnic del CEDEX (2015) estableix com a estratègia oficial que “qualsevol actuació de defensa de costa ha de contemplar-se en l'efecte sobre tota la unitat fisiogràfica on es contempla l'actuació, i ha d'estendre's l'estudi a tot el tram en què es troba”. Però això no s'acompleix i, per tant Compromís afirma que l'EIA no és correcta en les anàlisis i determinacions per referir-se a un àmbit menor al de la unitat entre la Gola de l'Estany i el port de Gandia.
No s'actua sobre els problema dels espigons del Xúquer
.
Espigó del Xúquer: al nord es forma un gran arenal, al sud les platges desapareixen. Estaria en el origen i causa del problema |
Compromís denuncia que ni el projecte ni les execucions actuen sobre les causes principals del problema, tot i que s'hi reconeix i s'hi afirma que la construcció en els anys 50, i ampliació dels 80 dels espigons del Xúquer, és la causant del dèficit d'arena a les platges del sud del riu i fins a la platja de la Goleta.
El projecte del Miteco no planteja pal·liar l'efecte barrera dels espigons del Xúquer i per això Compromís sol·licita l'estudi i la correcció del problema. Són els espigons qui contribueixen a que les platges de Tavernes “siguen incapaces de suportar els temporals més intensos, produint-se danys a les platges, en les infraestructures i fins i tot podent suposar un risc per a la població”.
Dos aspectes de la Goleta: durant i després d'un temporal |
Compromís manifesta en una altra al·legació que és insuficient el volum d'àrids aportats en les actuacions previstes. El projecte considera que el volum d'arena necessari per a aconseguir la línia de costa del 1957 és de 823.226,61 m³, però l'alternativa 4 preveu una aportació d'arena del jaciment de Cullera de 477.229,60m³. Compromís dubta de l'eficàcia de les actuacions i de les valoracions econòmiques realitzades amb eixa reducció quasi al 50%.
A més, afirma, cap alternativa contempla una aportació d'arena de la quantitat necessària, essent l'alternativa 3 amb 552.114,80 m³ la més pròxima. Compromís demana que s'ajuste el projecte i la valoració econòmica a l'aportació de 823.226,61 m³ amb un D50 de 0,30 mm.
Dos aspectes de la Goleta: durant i després d'un temporal |
Compromís afirma que el projecte no té en compte la legislació actual i s'hi estableixen determinacions no vigents. La font d'arena (el banc marí de Cullera) no té vigent la Declaració d'Impacte Ambiental (DIA) perquè va caducar el 2019 i, a dia d'avui, només està iniciat. No obstant això, el Projecte es basa en l'ús de materials d'eixe banc marí, i per tant ni el projecte ni l'EIA no compleixen la llei vigent, té una provisionalitat molt elevada quan l'arena d'eixe jaciment marí és fonamental en les actuacions previstes. I si no hi ha la DIA favorable, el projecte resultaria inviable i inexecutable, segons Compromís
Per això, Compromís insta a preveure una font d'extracció d'arena alternativa al jaciment de Cullera i disposar d'una solució viable en el cas que no s'obtinga la DIA favorable.
Més informació:
https://lacotorradelavall.blogspot.com/2023/07/allegacions-projecte-goleta-i.html
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.