dilluns, 10 d’abril del 2023

INFORME: El projecte del Ministeri de Transició Ecològica per regenerar la Goleta i el Brosquil: què hi ha de nou?

 

El dia 24 de març de l'any 2022, el Ministeri de Transició Ecològica (Miteco) formalitzava el contracte de serveis per a la "Redacción del proyecto de regeneración de la playa del Brosquil y la Goleta, TTMM de Cullera y Tavernes de la Valldigna", amb un termini de redacció d'11 mesos.

Ha passat més d'un any, i la redacció per tant hauria d'estar acabada i en exposició pública, tal com va dir el passat mes de febrer el Secretari d'Estat del Miteco, Hugo Moran. Però... no s'ha iniciat i igual caldrà esperar a que arribe la campanya electoral.

 



Una cosa si que era clara: els anys d'esforços, d'innumerables gestions amb Costes i el Ministeri a Madrid realitzades en les passades i l'actual legislatura pel govern de Compromís de Tavernes, amb convocatòria de concentracions i manifestacions,  són els factors que es vulga o no, han obligat al Miteco a iniciar els tràmits per a un projecte que, presumptament,  pot donar una solució a la platja de la Goleta.

El projecte canvia la prioritat de les obres i mentre el govern del PP de M. Rajoy, en l'any 2015, no incloïa la Goleta entre les 17 valencianes amb "actuació prioritària màxima" ara el projecte passa a ser prioritari. Conclusió: La decisió del govern del PP de M. Rajoy a Madrid ens va fer perdre 7 anys davant la possibilitat d'inici dels tràmits per un projecte definitiu de solució d'una platja que, en eixos anys, ha vist agreujada la seua situació.
 
 


La licitació del projecte

La licitació de la redacció ens assabenta d'algunes característiques del projecte, com per exemple que el tram a actuar és el que va des de la zona nord d’esculleres del Brosquil fins a la denominada “gola” de Tavernes, amb una longitud aproximada de 2.100 metres.

I cosa important: reconeix que la sedimentació natural de la mar, que es produeix en sentit nord-sud, va ser afectada per la construcció en els anys 50,  y posterior ampliació en els anys 80, dels espigons de la desembocadura del Xúquer. Els espigons van interrompre la dinàmica litoral natural i causaren un dèficit de sedimentació d’arena les platges situades al sud, amb l’erosió de platges que va continuar fins a la Goleta i amenaça ara la Platja de Tavernes.

Un altre factor que s’indica ha influït en l'estat de les platges són les obres de regulació del Xúquer, que eliminaren l'aportació de sediments del riu a les platges, sumant-se als efectes perjudicials derivats d'interrupció de la dinàmica litoral esmentada.


Al nord del Xúquer s'acumula l'arena, al sud es perd tota. Són els efectes de l'espigó

 

 A la cerca d'una solució

De manera molt resumida (són 59 pàgines les bases de redacció del projecte) indiquem les característiques, entre les quals hi ha incloure l'estudi d'impacte ambiental per a la regeneració de les platges del Brosquil Sud i la Goleta amb un disseny per a recuperar el sistema dunar en tot el tram.  Cal saber que per executar el projecte s'ha d’obtenir la declaració d'impacte ambiental favorable, i incloure les operacions a realitzar, fins i tot el dragatge de material de banc marí i el transport cap a la zona a regenerar, un treball que disposarà d’una avaluació ambiental en un projecte independent. 

 

 

Situació del tram de costa afectat

Així mateix s'ha de contemplar els espais de protecció en estar el tram dins de la zona humida “Marjal i Estany de la Ribera sud del Xùquer” mentre el front litoral està protegit com a zona d'interès pesquer i, per tant exigeix que la redacció del projecte i estudi d'impacte ambiental contemple la protecció de la integritat mediambiental segons la legislació vigent.

Els treballs obtindran l'estudi topobatimètric amb una longitud de 2.600  metres,  més 500 metres addicionals de la Platja de Tavernes  per a avaluar els possibles efectes indirectes que les obres podrien provocar en aquesta platja. També l'actualització de la biocenosi contemplada en la Ecocartografia del 2007 fins a una profunditat de 12 metres,  o bé l'obtenció d'un nou cartografiat bionòmic. Ha d’incloure els 500 metres addicionals de la platja de Tavernes, amb la qual cosa coincidirà amb la zona d'estudi topobatimètric.

S’han de contemplar tots els impactes generats durant l'obra en el seu conjunt (dragatge, transport i regeneració litoral). S'indica la viabilitat del dragatge del banc marí de sorra situat al davant al cap de Cullera.

 

 


L'estudi, com ja hem dit, indica que la deterioració progressiva de les dues platges, obliga a qualificar l'actuació com a de prioritat alta i recorda la solució del Centre d'Estudis i Experimentació d'Obres Públiques (CEDEX) per aquestes platges, com la construcció d'un espigó amb forma de L a 1.080 metres de la desembocadura del Xúquer, un altre al nord de la Gola del Estany, l'augment d'un tercer i l'abocament de 675.000 metres cúbics d’arena en diferents punts. També contempla en la platja del Brosquil la prolongació de l'espigó nord finalitzant-lo en forma de L i un de nou a 790 metres. (Imatge de dalt).

El projecte contempla la proposta de recuperació de la línia de costa als límits que hi havia en 1957, amb la qual cosa es produiria un avanç entre 100 metres en l'extrem nord i d'uns 10 metres en el sud. L'estudi es completarà amb la possibilitat d'incloure obres rígides com a espigons, esculls o altres alternatives.

Se li donarà solució?

Atenció: la cosa por anar per a llarg

Hi havia onze mesos de termini a partir de la formalització del contracte: han passat sense notícies. També s’hi indiquen terminis concrets per obtindre informació necessària per al projecte i també, i cal remarcar-ho, per a lliurar la proposta de recuperació a la línia de costa de 1957 i la resta d'alternatives que serviran per al projecte provisional i per a l’estudi d'impacte  ambiental, així com  altres estudis exigibles per la legislació autonòmica i nacional.

Però... quan es faça el lliurament provisional, se suspendrà el termini del contracte i els documents redactats es sotmetran a informació pública i a l'avaluació d'impacte  ambiental. Finalitzada el procediment d'avaluació ambiental, el consultor disposarà de tres mesos més per a redactar el projecte final.

O siga que si no hi ha problemes i anul·lacions per canvi de govern (recordem que a Tavernes ja ens va passar amb el projecte del riu Vaca, anul·lat pel govern de PP de Rajoy durant l'adjudicació de l’obra)  sembla ser - no ens atrevim a fer càlculs- que pot anar d'anys fins a que el projecte estiga executat del tot.

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.