dilluns, 27 de març del 2023

INFORME: La participació de Tavernes en el "Programa Peer Learning" de la Unió Europea per un desenvolupament sostenible

Tavernes - Penne
 

L'Ajuntament de Tavernes participa fins el pròxim dimecres en el "Programa Peer Learning", una iniciativa europea d'intercanvi d'experiències i aprenentatge entre Ajuntaments de la Unió Europea que formen part i estan adherits al Pacte dels Alcaldes pel Clima i la Energia. El regidor d'Urbanisme i Obres, Josep Llacer, i dos tècnics municipals, han viatjat a Penne (Pescara-Abruços-Itàlia) com a devolució de la visita que una representació del municipi italià va efectuar el passat novembre a la nostra ciutat. 

Cal remarcar que per a dur aquesta iniciativa l'Ajuntament de Tavernes va sol·licitar i va obtindre una subvenció de la Unió Europea, de manera que les despeses d'organització de la visita del passat novembre del municipi italià a Tavernes, com ara la vallera a Penne, les subvenciona la Unió Europea.

 

La regidoria d'Urbanisme i Obres està treballant des del passat mes d'octubre en diverses reunions "on-line" per intercanviar informació i preparar les visites de camp, algunes de les qual es van realitzar el passat novembre a Tavernes i ara tindran lloc a Penne.  D'aquest encontre, fins el dimecres, s'espera redactar un projecte conjunt per sol.licitar fons europeus en un futur.
 
 

 Tavernes i Penne, dos municipis amb problemàtica semblant

La Comissió Europea dels Pactes dels Alcaldes va ser l'encarregada d'emparellar els dos municipis en base a criteris de grandària i necessitats, problemàtiques o experiències semblants. A Tavernes se li va assignar Penne, i la visita ara s'efectua amb els objectius generals de, primer,  continuar identificant i debatent problemes semblants que tenen els 2 municipis, amb les propostes de solucions  i proposant solucions.

Hi ha un segon objectiu que és aprofundir en la regeneració urbana, rehabilitació i eficiència dels edificis educatius. Així mateix la visita servirà per conèixer la iniciativa italiana de cases a 1 euro, els problemes i riscos d'inundabilitat i geomorfològics, així com conservació i aprofitament dels recursos naturals.

Totes aquestes qüestions seran debatudes en la visita, però continuaran amb un treball "on-line" i de síntesi de totes les qüestions plantejades fins al mes de maig on tindrem elaborat el document de conclusions i les memòries.

No cal ni dubtar que es tracta d'un projecte molt interessant on Tavernes es posiciona com a municipi de referència en l'aplicació de polítiques alineades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de la Unió Europea, entre els quals hi ha el compromís per parts dels municipis participants en el programa europeu de reduir els gasos d'efecte d'hivernacle fins al 40% d'ací al 2030 i promoure l'adopció de mesures per a l'atenuació del canvi climàtic.

 

La visita del passat novembre

El passat novembre la delegació italiana van visitar acompanyats per Josep Llàcer, regidor d'Urbanisme i de Projectes Europeus, regidors i tècnics municipals, diversos projectes del nostre terme, com les experiències com la col·locació de malla geotèxtil en el riu Vaca i la lluita contra espècies invasores, o la construcció d'un tallafoc i reparació de sendes forestals.

Sobre els projectes de reducció del risc d’inundabilitat, visitaren en la platja el tram del col·lector ja executat, l'ús del llac de la Goleta com a gran tanc de tempesta i les característiques com a zona humida per a les aus i d'esplai, alhora que han pogut conéixer tota la problemàtica de transgressió de les platges de Tavernes, agreujada pel canvi climàtic.
 
Fotos: visita a Tavernes del passat novembre
 
 


 

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.