L'equip investigador del jaciment de Bolomor, que dirigeix Josep Fernández, ha iniciat la que és la XXXI campanya ordinària i que perllongarà fins el pròxim 24. Les excavacions que s'efectuen sota el patrocini del Museu de Prehistòria de València i la Conselleria de Cultura ocupa enguany un equip iniciat de 17 estudiants i llicenciats procedents de les universitats de València, Santiago de Compostel·la, Burgos, Salamanca, Girona, Jaén, Cadis, Autònoma de Madrid, Complutense de Madrid i Universitat Nacional de la Plata (Argentina)
Els treballs d'enguany són continuació del efectuats durant la campanya del 2020, que es van centrar en els nivells superiors del Sector Oest, i el sector Nord, en els nivells XIII a XV, fins una datació aproximada de 300.000 anys.
Josep Fernández ens ha confirmat que enguany s'ha començat pel nivell XIV, pràcticament estèril, però ja s'ha passat al nivell XV, on ja han tingut les primeres troballes en forma d'un fragment de vertebra d'un cèrvol, que es trobava cremat, i que encara falta exhumar tota la peça òssia, però ja és el més antic que s'ha localitzat. No obstant això avui mateix ens ha confirmat la troballa d'un metatars d'un cèrvid que presenta en la superfície la marca de talls.
"El fragment d'ós cremat correspon a una vertebra de cérvol, no hem extret encara tota la
vertebra, no hem excavat tot el quadre i realment no sabem que ens trobarem dins. Estem en un punt del jaciment on van haver treballs de mineria en el segle passat, i no podem saber si localitzarem algun foguer, una part del mateix o ens haurem de conformar amb restes cremades. No sabem que ens anem a trobar fins que no excavem. A tot l'equip i a mi personalment m'agradaria els foguers, més que els ossos cremats. Està clar que allí estaven, però per la pràctica de canteria no sabem avui dia que
localitzarem" ens indicava Fernàndez.
No obstant una circumstància queda bastant clara: els foguers que es puguen localitzar de forma directa en el procés d'excavació del nivell XV, o indirecta per les restes que han quedat, ens portaria a confirmar l'existència d'un foc domesticat per l'home fins als 300.000 anys d'antiguitat, quan fins ara els foguers trobats a Bolomor, i son un referent europeu, estan datats al voltant de 225.000 anys, amb la qual cosa augmentaria la importància que ja té el jaciment dins del proces de domesticació del foc, i que comportaria sense dubte a processos de socialització i a nous hàbits alimentaris.
"Hi ha un gran treball a fer, pels metros quadrats a excavar i per la
mateixa duresa del terreny. Però no podem oblidar que a partir d’ara tot el que puga aparèixer serà el
mes interessant perquè estem parlant dels nivells més antics del jaciment" ens ha remarcat Josep Fernández.
El nivell XV correspon a la denominada Fase Bolomor I (niveles XV a XVII), on hi ha predomini del cavall juntament amb el cervol, a més de la presència del rinoceront d'estepa i dels megacers, que ens indicarien climes frescos i un poc humits.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.