La Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament, que dirigeix la regidora de Compromís, Mònica Palomares, ha procedit a la instal·lacio de nous elements de senyalística i informació ambiental al voltant del Llac de la Goleta amb dos objectius concrets: donar a conéixer la història de la Goleta i els seus valors i impactes ambientals i, per altra banda, informar de les normes de gestió d'aquest espai per a mantindre’l en condicions òptimes.
La conservació i manteniment del llac de la Goleta és cosa de tots i cal la completa implicació de tota la ciutadania. L'ajuntament explica en els cartells les normes de gestió i ho fa amb la voluntat de conscienciejar els visitants, i que sàpiguen que no deuen donar de menjar als animals perquè els obliga a dependre de l’alimentació artificial i les restes d’aliments poden atraure plagues. O també, respectar la netedat de l'espai, respectar l’entorn i no tirar deixalles al llac ni al seu voltant, així com recordar que està totalment prohibit capturar o abandonar animals.
Tal com hem informat al llarg de l'estiu, l’Ajuntament treballa amb la Fundació Limne per a efectuar un control mediambiental del llac i aconseguir el manteniment adequat i millorar l’ecosistema d’un dels paratges amb més encant del municipi, buscant sempre l'equilibri ecològic del llac i la seua fauna.
Els últims mesos s’ha mantingut a ratlla l’eutròfia del llac, una problemàtica freqüent a les llacunes litorals per una excessiva quantitat de nutrients, causa de floracions d’algues verdes filamentoses que, en cas d’excés, poden arribar a esgotar l’oxigen de l’aigua. També aquesta biomassa quan es descompon es diposita al fons del llac, augmenta el fang del sediment, i obliga a un dragatge, com el que es va dur a terme dos anys enrere.
A la recerca d'una solució, s'ha monitoritzat el llac aquest estiu, la qual cosa ha servit per a l’arreplegada de dades sobre l’evolució dels paràmetres químics, s'ha mesurat per fotometria diferents variables de l’aigua i es fan analítiques bacteriològiques.
Ha estat per tant un veritable laboratori a l’aire lliure, nascut de la col·laboració Ajuntament-Fundació Limne que ha permés, amb l'observació permanent, medició estricta i mitigació de la contaminació en el llac establir mesures exitoses com el control d’entrades i eixides de l’aigua, canvis en l’horari de recirculació per a millorar l’oxigenació i les retirades parcials de les masses d’algues.
No hem d'oblidar que el llac de la Goleta té un gran potencial com a zona de pas o nidificació d’aus i, amb l'objectiu de gaudir d’una major biodiversitat en el futur, cal un manteniment constant, com el que s’està fent, reduir els impactes del llac: retirar les espècies invasores o domèstiques i evitar l’abandonament de tortugues o l’alimentació artificial.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.