dissabte, 7 d’abril del 2018

L'IES Jaume II el Just s'incorpora al programa europeu “Ciència Ciutadana SWI” (Small World Initiative).


 
Tavernes s’incorpora a les ciutats participants en el programa “Ciència Ciutadana SWI” (Small World Initiative), un programa  europeu de recerca de nous antibiòtics coordinat des de la Universitat de València pel professor de Microbiologia, Sergi Maicas,  i impulsat en el cas de la nostra ciutat per Empar Balaguer i Carme Espí,  professores  de l’àrea de biologia de l’IES Jaume II el Just junt amb Idoia Palomares, ex alumna i ara esdudiant de Biologia en la UV. Les activitats s'inicien al centre valler el pròxim dimarts, segons hem sabut.

Aquesta iniciativa es va presentar el passat dia 3 en la sala "Mario Soares" del Parlament Europeu i forma part d’un projecte d'Innovació Educativa (SFPIE) que involucra l'alumnat i el professorat de la Universitat de València adscrit a Biologia, Farmàcia, Medicina i ETSE. Està coordinat pel professor Sergi Maicas (Departament de Microbiologia i Ecologia) i avalat per les CAT/CCA de vuit graus i dos màsters universitaris. 




A més d'implicar alumnat universitari, el seu objectiu és acostar la cultura científica i la recerca biomèdica als nivells educatius preuniversitaris per a fomentar la vocació investigadora. D’ací que l’experiència s’haja traslladatt a 14 grups d'estudiants de centres d'educació secundària valencians, entre els quals es troba l'IES Jaume II el Just.

“Ciència Ciutadana SWI” contribueix a cercar nous antibiòtics, però també té com a objectiu fonamental augmentar la vocació cap a les ciències entre els alumnes de secundària abans d'entrar en la universitat. El projecte pretén despertar vocacions científiques en secundària o batxillerat, d'ací la participació del  grup de treball  de l'IES Jaume II el Just de Tavernes.




La iniciativa internacional Small World Initiative (SWI) és un projecte de ciència ciutadana amb l’objectiu inicial de descobrir nous antibiòtics i fomentar la cultura científica. Va nàixer a la Universitat de Yale (EUA) on ha aconseguit un gran èxit.

La estratègia utilitzada és  el crowdsourcing dirigit al descobriment de nous antibiòtics.  El plantejament experimental és idèntic a la cèlebre troballa casual de la penicil·lina per Alexander Fleming, si bé de manera dirigida i participativa. El crowdsourcing implica la externalització de tasques que, en lloc de ser subcontractades, queden a càrrec d'un grup nombrós de persones voluntàries o una comunitat, a través d'una convocatòria oberta.

Nota: Les fotografies que publiquem són a títol informatiu del treball que es fa. Corresponen a l'IES Campanar de València, que va participar en les activitats el passat trimestre

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.