diumenge, 29 d’octubre del 2017

REPORTATGE: Gran èxit de la Festa de la Prehistòria de Bolomor




 El jaciment de la cova de Bolomor i els voltants, i sobre tot el recent aparcament obert per l’Ajuntament, van ser ahir l’escenari de la primera “Festa de la Prehistòria”, que va resultar un total èxit.



  
Els actes desenvolupats al llarg del dia, organitzats amb caràcter familiar, van ser un complet èxit i van ser centenars els visitants, sobre tot famílies, arribades de punts molt diversos de la geografia valenciana els que van gaudir d’una jornada que podríem qualificar didàctico-cultural-recreativa i que, segurament, molts dels visitants sobre tot els més menuts, tardaran en oblidar i seran veu de ressonància per a altres famílies en pròximes edicions.



Passar un dia en contacte amb la natura en un lloc com el barranc de Bolomor que, no oblidem és un lloc singular per la flora i fauna que alberga,  i damunt viure l’experiència de reproduir molts dels hàbits i costums de l’home neandertal habitant del jaciment durant milers i milers d’anys, va resultar molt gratificant.
 


Al llarg del dia, matí i de vesprada, en la zona de l’aparcament on s’havia habilitat una carpa amb taules i cadires i la resta de serveis per a les actuacions musicals i presentacions, es van desenvolupar tallers de talla lítica, de foc, de tir amb arc i propulsor a la manera com ho feia l’home de Bolomor. No cal ni dir que van ser els més menuts els més entusiastes participants, encara que els majors també provaren les seues habilitats en aquestes armes prehistòriques.




També va haver demostracions d’art prehistòric, que va ser aprofitada com a una activitat de plàstica per als menuts que podien consultar molts aspectes de la vida del neandertal a la zona de la biblioteca infantil de la prehistòria a càrrec del Museu de Prehistòria de València, música prehistòrica.




També s’hi va habilitar una zona de foc on es va poder veure de quina manera cuinaria la caça l’home de Bolomor, activitat que va servir perquè els visitants mostraren la seua habilitat en el tall de la carn, això sí, usant instruments de pedra com ho feia l’home de Bolomor. 
 

Altres activitats 

El Centre Excursionista de Tavernes va organitzar un taller-mostrari de plantes medicinals típiques de la Valldigna, les mateixes que podria trobar l’home de Bolomor a les nostres muntanyes i de les quals usaria per intentar guarir o millorar d’alguna malaltia.



 No hem d’oblidar que l’ús de plantes medicinals es perd en la nit del temps, i les seues propietats han estat transmeses de generació en generació, caient en desús amb l’arribada dels nostres medicaments basats en la química. 

El taller tenia també un indubtable valor didàctic, perquè els visitants podien conèixer plantes i arbusts i sobre tot, aprendre els noms en valencià, que molts es perden precisament per la falta d’ús actual de la medicina tradicional.





El grup “Verdcel” ens va oferir un concert amb el suggestiu títol “De plantes, talaies i cims”. Molt espectacular va ser l’actuació Noenymus,  un artista de Burgos que interpreta música amb instruments senzills que podrien qualificar de propis de l’època dels neandertals. Va ser una de les experiències millors de la nit i que ens feia preguntar-nos: ”tenia l’home de Bolomor  sensibilitat musical i ja construiria instruments a base d’ossos, fusta i el cuir dels animals”. Siga com siga, és factible com és una realitat que fabricava puntes de fletxa, instruments tallants amb pedra, o llances amb pals. .




Aprofitant la magnífica nit, en col·laboració amb l’Agrupació Astronòmica de la Safor es va celebrar l’activitat “El cel dels Neandertals”. Els participants van poder vore amb els telecopis la Lluna, la galàxia d’Andròmeda, les Pleiades... i fins i tot, meteors caient. El professor Enric Marco va fer una xerrada sobre el possible cel que haurien pogut vore els neandertals de Bolomor. 



En busca del foc 

Una de les activitats més atractives per als assistents va ser la celebrada a la mateixa cova del jaciment amb el títol “Una nit a un campament neandertal”, remarcant el fet del nomadisme dels grups. A més de les explicacions científiques sobre el foc, i ací no hem d’oblidar que a Bolomor es troben els foguers més antics de la península, vam poder captar el gran paper que va tindre el foc, en permetre allargar la llum del dia, en el procés de socialització humana i fins i tot en la perfeccionament del llenguatg, a més d’altres avantatges com permetre cuinar els aliments.




Les explicacions, com és habitual en aquesta activitat, es van acompanyar amb una demostració de com l’home de neandertal era capaç d’aconseguir foc, tal com podeu vore a les imatges.

Elaboració pròpia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.