Un dels elements directament afectats per la crisi ha estat l'ocupació pública, que al País Valencià ha arribat a suposar una reducció d'1.000 ocupacions de mitjana per any, segons informa CCOO.
"La remunicipalització de serveis, l'ampliació dels retallats, l'adaptació per a atendre noves realitats, demandes socials o requeriments de control i transparència són impossibles si l'Estat segueix asfixiant a l'Administració Local" segons el sindicat .
Les restriccions polítiques a l'ocupació, i en concret a l'ocupació pública de caràcter permanent ha tingut conseqüències nefastes en els Ajuntaments. El nivell d'ocupació pública estable ha caigut dràsticament i no es reposa el personal necessari per a garantir la prestació de serveis amb ocupació de qualitat, amb independència i professionalitat acreditada a través mecanismes selectius adequats.
Si baixa l’ocupació pública en els Ajuntaments, si no hi ha ofertes, si és mantenen les imposicions i controls des de la Delegació de Govern i des del Ministeri d’Hisenda de Montoro, és degraden els serveis perquè els Ajuntaments els continuen donant, però amb molta precarietat i, per tant, no és garanteix el dret de la ciutadania a rebre uns serveis com correspon segons CCOO.
En els últims tres anys no ha variat la tendència, i a l'augment de precarietat, la privatització de serveis o la reducció per la disminució de l'ocupació pública, cal afegir la dificultat d'iniciar noves polítiques públiques amb el canvi d'equips de govern després de les últimes eleccions locals. Els problemes d'envelliment de plantilles, falta de relleu, incompliment de terminis o de prestació de serveis cada vegada fan més incompatible la prèdica de la proximitat de l'administració local al ciutadà i de l'eficàcia i eficiència.
Des del començament de la crisi s’han perdut milers de lloc de treball públics i els Ajuntaments i els alcaldes s’han de ”buscar la vida” mentre la Delegació del Govern i Montoro mantenen les espasses en alt perquè no és contracte. Per tant, indica el sindicat, cap alcalde de cap municipi valencià pot seguir oferint els serveis amb la qualitat que cal.
Segons CCOO, la contenció pressupostària via despeses de personal de l'Administració ha estat un greu error per diferents motius: la reducció ha estat generalitzada, no hi ha hagut planificació ni alternatives de gestió, no s'ha considerat la piràmide d'edats i és molt discutible la incidència que tenen aquestes mesures en la reducció del dèficit, més encara si es tenen en compte les seues conseqüències a llarg termini.
Basat en l'informe de CCOO i article de La Veu del PV
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.