La playa de la Goleta torna a quedarse sense arena després de l’aportació que va efectuar Demarcació de Costes fa unes setmanes. La naturalesa és tossuda i sembla ser que no deixarà d’actuar igual fins que se solucione el problema en origen: el canvi dels corrents marins com una conseqüència d’esculleres i ports.
La platja s’ha quedat sense arena, encara que ahir com podeu vore en les fotografies que ens han remes uns veïns de la zona (els restem ben agraïts), els treballs s’iniciaven per intentar recuperar una part d’allò que la mar s’endugue i protegir les vivendes.
Demarcació de Costes indicava ahir mateix que, encara que la Goleta s’havia quedat sense arena, l’actuació feta setmanes arrere havia estat positiva perquè sense aquella aportació el mar hauria arribat fins a dins de la urbanització i els camps pròxims.
Una solución transitoria
Les aportacions continues d’arena, en aquest cas de la zona sud de la platja de Tavernes, s’estan demostran que són transitòries i només aprofiten per evitar mals pitjors i entrades de la mar a la urbanització, cosa que hem de dir ja ha passat en alguna ocasió.
L’estudi de possibles solucions definitives que hi havia previst i on estaven implicats la universitat i la mateixa Generalitat – no oblidem que es un problema que comença en Cullera i arriba fins les platges d’Oliva- sembla ser que no s’ha fet o si s’ha fet no se sap si es durà a cap en dates pròximes.
Cal, per tant, cercar una solució definitiva perquè no oblidem la platja de la Goleta és/no és Bandera Blava segons els anys, i un dels factors determinants sembla ser la manca d’arena que el mar s’endu amb qualsevol temporal.
Una solució definitiva?
El Grup de Cartografia Geoambiental i Teledetecció de la Universitat Politècnica de València (UPV) amb nova metodologia extrau la posició de la línia de costa en base a les imatges dels satèl·lits nord-americans Landsat, amb més detall, cosa que permet d’estudiar l'evolució de les platges, el sistema de corrents que les afecten i ajudar a millorar la seua gestió i rehabilitació.
Els investigadors han indicar que punts de la costa valenciana on es coneix que són llocs de erosió clara son “La Goleta” de Tavernes de la Valldigna, zona sud de Cullera, la part nord del Saler fins a la gola de Puchol i alguns sectors de Castelló.
L'erosió de la platja de La Goleta es deuria al fet que els dics i espigons construïts a la desembocadura del Xúquer barren el pas als sediments i fan que es dipositen al nord quan haurien una gran part de dipositar-se tant a la platja de la Goleta com a la del Brosquil, al sud del Xuquer. I mentre això continue sembla ser que la situació continuarà igual, amb la qual cosa per molta aportació d'arena que es faça al primer temporal desapareixerà, com estem veien de fa anys.
El Ministeri del Medi Ambient que té la competència de la costa de fa anys (amb governs del PP i del PSOE) que prometen actuacions definitives que mai no han arribat. Un estudi de la UPV apuntava que després de la regeneració dels trams perduts calia construir espigons submergits al llarg de la platja que retingueren els sediments i garantir la línia de costa.
El Grup de Cartografia Geoambiental i Teledetecció de la UPV entre les seues conclusions destaca el gran rendiment de les dunes perquè impedeixen els greus efectes dels temporals. “On no hi ha dunes l'impacte és més marcat” s’assegura en els treballs publicats en la revista “Remote Sensing of the Environment”.
Agraïm les fotografies remeses per uns veïns de la zona.
-
-
Per que ha permés l'ajuntament que es tiren els diners d'eixa manera tan tonta?
ResponEliminaNi es competència de l'Ajuntament ni té res a vore. Actuen quan volen i com volen.
ResponElimina¿Creus que l'Ajuntament consintiria que feren actuacions ara i no cara a Pasqua o l'estiu?
De les costes mana la Demarcació de Costes i la prova la tens que de fa temps que s'espera el seu permís per fer eixe col·lector des de l'Avinguda que anirá a parar.... a la costa!!!