La greu situació econòmica municipal i l’escàs marge
de maniobra que té a hores d’ara el consistori valler per a fer inversions fa
totalment inviable la intenció inicial expressada per l’actual govern de l’Ajuntament
de Tavernes, que no era altra que adquirir l’immoble popularment conegut com la
Casa de les Indalècies.
L’Ajuntament havia mostrat la seua intenció d’efectuar
la compra de la Casa de les Indalècies, una possibilitat iniciada en l’anterior
legislatura i que serviria per a adquirir patrimoni. Per això quant al novembre
de l’any 2010, l’Ajuntament va concertar un préstec de 5,7 milions d’euros ja va
preveure una partida d’un milió d’euros per a la compra i rehabilitació de l’immoble.
Aquest edifici està actualment declarat en estat de ruïna.
Encara que l’import per a la compra i rehabilitació de
la casa de les Indalècies està consignat en el pressupost, els diners no es
troben físicament en la caixa de l’Ajuntament. Açò és perquè quan en novembre
del 2010 s’ingressaren els 5,7 milions del préstec es gastaren immediatament en
altres despeses de l’Ajuntament.
A principi d’any, la greu situació econòmica i la
necessitat de liquiditat municipal, obligava
al consistori a elaborar i aprovar un Pla d’Ajust de Sanejament i Equilibri Econòmic
que s’aprovava el març passat, i era acceptat i aprovat també pel Govern Central.
Aquest pla de sanejament impedeix a l’Ajuntament efectuar inversions d’aquest
envergadura a curt i mitjà termini, i per tant, la compra no entra dins de les
possibilitats econòmiques de l’Ajuntament.
Cal dir també que l’Ajuntament assegura que “ha pres
la decisió de ser prudent a l’hora de marcar la prioritat de les inversions” i ara ho de ser més quan està a l’espera de la
resolució del pagament de 2,4 milions d’euros a l’empresa concessionària de l’aparcament
municipal del Passeig del País Valencià, així com a les despeses derivades de l’endeutament
municipal i, especialment, les possibles despeses derivades de plans d’ocupació
o serveis socials.
L’alcalde de Tavernes, Jordi Joan ha indicat que “L’Ajuntament
no pot fer aquesta inversió. El govern municipal ha de ser coherent amb el Pla
d’Ajust i amb la Llei d’Estabilitat Pressupostària. Al cost de compra de la casa
s’hi hauria d’afegir el cost de rehabilitació que, vist l’estat de ruïna de l’immoble,
seria més que considerable. També caldria sumar-hi les despeses de personal,
llum, aigua, neteja, manteniment i totes les activitats a què es destinaria la
casa. Tot açò és impossible hui en dia.”
Alhora, l’alcalde ha remarcat que “si l’Ajuntament fa
ara aquesta inversió, després no se’n podran planificar altres de més
prioritàries i urgents, ja que es perdria tot el marge de maniobra per a fer
inversions. En esta línia també es va pronunciar l’oposició
a través de la premsa i, per tant, en este tema, la unanimitat entre tots els
regidors està garantida”.
Mitjançant un decret de l’Alcaldia, l’Ajuntament ha
notificat la decisió als propietaris de l’immoble perquè puguen escollir entre
la rehabilitació de la vivenda o l’enderrocament.
-
A tots aquells que em posareu de volta i mitja per dir algo que ara sa complit, espere amb ansia les vostres opinions també contraries a este fet, o en altre cas, les mateixes disculpes que ara de segur li oferireu al govern local.
ResponEliminaI que conste que jo soc el primer que lamenta que tingam la situació económica que tenim, i que degut a esta no pogam fer esta i altres moltes més compres de patrimoni, però quant jo vaig dir el que vaig dir, sabía de bona font el que anava pasar amb este tema al final de la correguda, no es que siga adiví ni molt més, parlaba amb coneiximent de causa.
De sabis es rectificar, a vore si es nota.
EE, tenies raó inclòs davant de la decissió de l'Ajuntament. El que no sé és com l'Ajuntament s'atreví a pensar en aquesta inversió com a cosa factible no ja sense els diners, sino en tindre'ls ja gastats des del novembre del 2010.
ResponEliminaTambé estaria bé que explicara el consistori en qué s'han gastat eixos diners, encara que haja estat cosa del govern anterior.
Altre dubte també es té, perque oficialment, els diners d'inversions no es poden usar per a altres tipus de despeses. Així doncs, en qué s'han invertit els nostres diners?
Sóc ignorant en aspectes legals, pero crec que la notícia ho deixa clar: la compra es va plantejar en l'estiu del 2011 i no va ser possible aleshores perquè s'havia de solucionar el problema de registre 90 a 400 metros del solar.
ResponEliminaFa poc, i quan s'anava a fer efectiva eixa opció de compra, ja s'ha aprovat el Pla de Sanejament, obligat per la situació econòmica que deixaren "los otros", i com diu la noticia el pla impedeix fer este tipo d'inversions.
I respecte al que diu Estruch, ací ha passat com el conte de la flauta: el que ell diu "ha sonat per casualitat". Perquè si no haguera sorgit el problema del registre dels 90 metres, s'hauria firmat l'estiu del 2011.
I l'Ajuntament tindria 450.000 euros més de deute (res al costat dels 20 milions) però la casa seria propietat municipal i patrimoni del poble. Jo personalment estiva-estic a favor de la compra i de fer patrimoni, i a més a més, les oportunitats ixen quant ixen, i no sempre es pot comprar un solar de 400 metres en el centre del poble. També comprenc les motivacions del govern i que han de pensar en un punt de vista més ample i per a tots, i mirant el bé comú i l'economia del poble. I que han de tallar despeses que es poden evitar. Encara que els pese.
I si haguera comprat: ¿Obrar-la i rehabilitar-la? Això són figues d'un altre paner. Podria tardar anys i anys. Però comprada estaria.
O siga, senyor Estruch, són les circumstàncies les que fan arribar on hem arribat. Perquè voluntat hi havia, i el desig de poder en un futur habilitar un espai cultural-museístic també. Però crec que la realitat els ha resultat dura, més dura de la que es pensava el govern actual.
I tal com avançaven els mesos i després de l'estiu del 2011 s'anava coneixent amb detall eixos 4 milions de deficit de tresoreria, els més d'un milio d'impagats, els 2'4 milions de l'aparcament, etc, etc... com se sol dir es va haver d'aterrar, reflexionar sobre la realitat econòmica del poble que havien deixat "los otros" i redactar el pla de sanejament com a solució.
I esperem i desitgem que no en vinguen de més grosses: que l'empresa de la piscina renuncie, i als 2'4 milions de l'aparcament a pagar per l'Ajuntamnets'hagen de sumar alguns milions més a pagar per la piscina. I sembla que al llarg del camí estem condemnats a això.
Tavernes segueix essent un poble que enderroca el ja breu patrimoni arquitectònic històric.
ResponEliminaSeguirà essent un poble d'obra nova, un poble de terra cremada front als valors del passat (que són els que marquen el futur).
Entenc la situació econòmica, quí no l'entén?. Però jo em pregunte:
l'Ajuntament ha estudiat la possibilitat de buscar una institució privada (un Banc dels sanejats, per exemple) per puga, de moment, comprar la casa i fer-li una obra de manteniment mínim.
Millor això que res. O no?
La idea és bona i l'oportunitat única però no és el moment de comprar-la. És una decisió que l'Ajuntament ha meditat i crec que ha decidit correctament.
ResponEliminaQue és el que volia fer l'Ajuntament en este edifici? Ni el PP ni el govern actual han dit perquè el volien. Tots la volien comprar però ningú ha dit exàctament per a què. Es preocupant que ningú ho haja dit
L'alcalde Jordi Juan si que ho va dir i així està plasmat en entrevistes als diaris: dotació cultural, seu del Sete Sois Sete Luas, espai museistic i/o lloc per a actes culturals més minoritaris.
ResponEliminaI disculpa'm però valdria més que ens informarem abans d'escriure.
Jo sols el puc dir, Indesinter, que des de el mateix dia en que es fera la primera de les assemblees informatives sobre la situació económica del ajuntament,jo ja coneixía l' intenció de no portar a cap esta inversió, i eu se perqué eixe mateix dia i després de dita assemblea , ja meu va dir un dels concejals intervinents, lo qual em va ser refrendat posteriorment per altre d'ells, en este cas de diferent partit al primer, ab dos del govern local.
ResponEliminaLlavors intenció molta però ja sabien que no anava a fer-se des de fa prou de temps, però també en consta que s'esperaríen a fer-ho públic més endavant, normalment després de l'aprovació del presupost municipal, a fi de poder justificar la seua nova postura,per altre costat algo lógic d'entendre : Fins a este últim no es sabría si disposarien de diners o no, però tot ja en aquells temps apuntava a que no.
Però bé, torne a dir que es una llàstima el que no es puguen portar, siga este o qualsevol altre, projectes per manca de diners,però la realitat es la que mana.
És el que he dit:
ResponEliminaI tal com avançaven els mesos i després de l'estiu del 2011 s'anava coneixent amb detall eixos 4 milions de dficit de tresoreria, els més d'un milio d'impagats, els 2'4 milions de l'aparcament, etc, etc... com se sol dir es va haver d'aterrar, reflexionar sobre la realitat econòmica del poble que havien deixat "los otros" i redactar el pla de sanejament com a solució.
Tin en compte que l'assemblea és el 27 d'octubre, tres mesos després del compromís de compra. I efectivament, à eixes hores ja sa sabia la dificultat, encara que la decisió no estava presa encara (d'això segur i ben segur.
Puc assegurar-te que la decisió es molt posterior i practicament després d'aprovar el Pla de Sanejament i tot el que obliga a fer amb els pressupostos. Jo crec que estem parlant el mateix amb diferents paraules o diferents formes de contar les coses.
L'Alcalde va dir en una entrevista en el Levante que l'ús de la Casa no estava clar i que es decidiria per consulta popular
ResponEliminaQue diguera en el diari Levante que no estava clar a que es dedicaria al final no lleva què diguera que es podia usar per a dotació cultural, seu del Sete Sois Sete Luas, espai museistic i/o lloc per a actes culturals més minoritaris.
ResponEliminaPer exemple, si no em falla la memòria en el Centre Octubre va dir en la presetació del Sete Sois Sete Luas que si es comprova la casa, una possible destinació era seu del festival a Tavernes.
Que vol dir seu del sete luas, l'hotel dels artistes que actuen?
ResponEliminaUn museu fotogràfic de les actuacions?
L'espai on tindrien lloc les actuacions?
per atra part, dir per a dotació cultural és no dir res: museu, de que? representacions, amb la casa de la cultura?
Altre hospital d'Orofila, on han passat Huelos, escola de dibuix i pintura, espai per associacions, viver d'empreses, centre de dia, cineclub, fins i tot l'Ajuntament. Des de que deixà de ser casa de la cultura ha estat en desús. Com tot al poble, primer s'han fet les obre i després s'han pensat els usos (casa cultura, poliesportiu,parking).
Per bé o per a mal, ara estarem uns anyets en que l'Ajuntament no s'equivocarà en cap obra.
Encara ningú ens ha aclarit (ni del govern anterior ni l'actual) qué s'ha fet amb el prèstec de 5 milions d'€ demanat per l'Ajuntament per a les Indalècies. En qué s'han invertit?
ResponEliminaLegalment no es poden usar diners d'inversions per a fer altres pagaments...
No ho saben o no interesa dir-ho a ningú?
Seria interessant que t'assabentares bé o algú més tècnics en temes comptables (nosaltres no ho som) t'explicara el concepte de "caixa única" amb el qual treballa l'Ajuntament i sabries com es poden gastar en pocs mesos els diners demanats en eixe prestec (novembre 2010), perquè el govern actual n'ha vist ben poc d'eixos diners.
ResponEliminaSi vols anar fent boqueta mira l'article 91.b de la Llei 47/2003, de 26 de novovembre o l'article 196.1 de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals.