divendres, 17 de desembre del 2010

La piscina s'obri a meitat de gener


A partir de la meitat del pròxim mes de gener potser una realitat la inauguració de la piscina climatitzada de Tavernes. Almenys, això és la noticia que publicava fa uns dies el diari Levante-EMV que posava l'anunci en boca del regidor d'Esports, Salvador Ribis, concretant les dades entre els dies 15 i 20 de gener sempre i quant no es retarde perquè "siempre puede haber algun problemilla que retrase la apertura".
No sabem a que es referiria el regidor en parlar de "problemillas" i esperem i desitgem que no tinguen res a vore amb algun comentari que ja hem escoltat i que apunta a mals vents econòmics per al funcionament total i global de les instal·lacions.
La instal·lació compta amb una piscina climatitzada de 25 x 12'5 metres, una més petita  de xapoteig de 7 metres i una graderia per a espectadors. A l'interior de la instal·lació hi ha quatre gimnàs, tres pistes de pàdel, un spa  amb bany turc, fitnes, zones de relax, dietètica i estètica i dos vestidors. Es completen els serveis amb una cafeteria i pensem que també zona administrativa i farmaciola, que això no sol comentar-se.
Un edifici de més de 3.700 metros en un solar que ha cedit l'ajuntament i unes obres que, segons els projecte, costaran 2.650.000 euros a pagar 1'2 per l'ajuntament i la resta (quasi 1'5 milions) per la UTE formada per Promociones Metroval 1 SL, Gent Urbana SL y Maderpark2000 SL.
La UTE, per tant, ha estat l'encarregada de la construcció i ara explotarà el complex esportiu els pròxims 40 anys, amb la concessió també d'una gràcia especial, tal com en el seu moment es va dir, de que qualsevol pèrdua que tinga en l'explotació l'ajuntament se'n farà càrrec.

Un problemilla.... ¿de diners?
I tornem al "problemilla" que potser siguen traure els diners que costarà mantindre tota la instal·lació a l'any. Perquè es feu una idea de per on poden anar els tirs, anem a dir-vos algunes de les xifres que consten a l'estudi de viabilitat de la Piscina del Grau de Gandia, estudi que tenim a les nostres mans i que té data del 2006.
És una instal·lació prou semblant a la de Tavernes, si voleu ací més completes perquè Gandia en el projecte  no contemplava el padel, ni tants gimnàs, ni tanta estètica i tutti quanti.

Anem a imaginar que.... o  Piscina del Grau de Gandia & Piscina de Tavernes.

Piscina de Gandia:
Estudi de viabilitat del 2006: Projecte Inversió de 2.670.000 euros i unes despeses anuals d'explotació calculades pels tècnics de 870.000 euros. Les despeses són del personal, del manteniment i reparacions, del subministrament (llum, aigua, productes...) i, com no, l'amortització del capital invertit i algunes cosetes més.
L'amortització de 2.670.000 euros, a 12 anys i al 5%, representava un quantitat anual de  213.000 euros.
Usuaris: L'estudi de viabilitat  indica que la piscina del Grau té un potencial poblacional de 80.000 persones (Gandia i alguns dels pobles del voltant) i, a més,  calia afegir els estudiants de la veïna Universitat Politècnica. Per tant, els usuaris potencials de la piscina en aquell 2006 eren més de 80.000 persones.
Nombre d'usuaris:  L'estudi de viabilitat deia que calien 2.250 clients-usuaris abonats per a aconseguir equilibrar els costos d'explotació.  

Piscina de Tavernes:
Inversió de 2.650.000 euros. Donat que el capital invertit és pràcticament el mateix, en base als càlculs de Gandia tindríem paregudes despeses: sobre els 870.000 euros a l'any.

Però..... a Tavernes el temps d'amortització  -suposem -es farà a 40 anys (Temps d'explotació) i hem fet una simulació a eixos anys i a un 3'5% interés: 125.000 euros a l'any i no els 213.000 de Gandia. Això ens permet rebaixar 90.000 euros a les despeses i quedarien (arredonint) sobre 780.000 euros.

Però pensant-ho bé, tampoc ens cal a Tavernes tant de personal com a Gandia. Allí eren 1 coordinador-gerent, 1 conserje, 9 monitors, 3 socorristes, 3 de neteja, 1 manteniment, 1 administratiu que representava un cost de 380.000 euros a l'any.
A Tavernes, amb un funcionament entre les 9 del matí i les  10 de la nit, serien dos torns de personal. Ens podem apanyar amb 4 monitors, 2 socorristes i 2 de neteja i així rebaixar el cost del personal 130.000 euros. ¿Us sembla bé? O siga, que ja tenim la despesa anual en 650.000 euros.

I encara més: I si no considerem 1'2 milions que aporta l'ajuntament? Aleshores el cost d'amortització estaria sobre els 75.000 euros anuals i les depeses de manteniment serien al voltant dels 600.000 euros.

I d'on s'han de traure's eixos 600.000 euros? La pregunta porta la resposta. Dels usuaris.
I quants en calen?  Hem fet la pregunta i sembla ser que les previsions són les mateixes que a Gandia: 2.500 usuaris-abonats perquè la cosa vaja bé.  Però Tavernes té 18.000 habitants i si sumem Benifairó i Simat podem arribar als 25.000, fent compte redó.  I Gandia en té 80.000.

Com veieu, hem fet una hipotetica composició del tema.  ¿Encertada, errada?  Cadascú pot fer la seua i dir la seua. Si que us assegurem que les dades de la piscina de Gandia son reals, l'empresa CM Arquitectura, Ingenieria, urbanismo y Medio AmbienteS.L va fer l'estudi de viabilitat que tenim a les mans i que la semblança entre ambdues instal·lacions és molta. Com hem dit, més completa la de Tavernes però això moltes vegades vol dir més diners de mantinença.

Enllaços relacionats:


-

5 comentaris:

  1. La piscina es va projectar considerant el nivell de vida que alguns pensaven que tindriem fa uns anys. Crec que la gent de Tavernes i pobles del voltant demanàven una piscina climatitzada més sencilla, no el complex que s' ha ejecutat i que queda desproporconat per a les nostres necesitats. Crec que la major part de la gent de Tavernes no es podrà permetre el luxe d'abonar-se per anar tot l'any. Segur que resulta més econòmic anar a Xeraco o Gandia. Serà un fracàs i si no temps al temps!De fet ja tenim un precedent que es el parking fantasma del passeig.

    ResponElimina
  2. el parking el van fer per a poder aparcar ells. I la piscina idem. Els mortals i el que no els voten que s'apanyen. Ara això sí que paguen la contribució puntualment.

    ResponElimina
  3. Que vergonya cada dia que pasa estic mes avergonyida del meu poblé no fan res a conciencia.
    En la nececitat que tenim de la piscina crec que tindrem que seguir anant als altres pobles del voltant.

    ResponElimina
  4. Pense que per una banda deuriem estar contents per comptar amb una instal·lació d'esta envergadura i que molts pobles més grans que el nostre voldrien per a ells. Això sí, per altra banda tremole de pensar que el PP ja ha demostrat en innombrables ocasions la seua incapacitat per gestionar projectes com éste (com bé s'ha demostrat amb el parking o el pavelló, que presenta una preocupant mancança de mantenimient).

    A més, m'ho veig vindre! Empreses forasteres que duran treballadors forasters (llevat dels que estiguen colocats per impossició per part de l'Ajuntament) i la gent del poble a pagar religiosament els abonaments i l'ús general del servici i damunt sense feina.

    ResponElimina
  5. Quede clar que sóc un clar defensor de la piscina que no d'aquest project.

    Si s'esperaren grans beneficis (parlem d'un ratio del 10%) partiria de l'iniciativa privada i no caldria l'implicació de l'administració pública. Suposem que els beneficis esperats siguen menors per tant l'administració publica deu ajudar per a que la inversió sigua suficientment atractiva per a poder portar endavant el projecte, donat que se supossa que és un projecte interés social, cívic o dinamitzador de l'economía local. Fins ací la teoría classica de funcionament de l'administració pública.

    altre aspecte és que 40 euros x 12 mesos = 480 euros, umbral de benefici estaria sobre les 1666.66 persones al voltant de un 10% de la població massa gent. Tenint en compte que no hi ha moltes més intal.lacions per practicar esport a tavernes, contant bar i resta instal.lacions posem que sí, encara que poquets, tením beneficis.

    Ara bé, segons la meua visió personal del que passarà:

    * L'armortització no s'allargarà tot l'inrevés es reduirà al mínim donat que les perdues les deu pagar l'ajuntament l'empresa obtindria una major taxa de retorn.
    * Per promoció del esport col.legis, associacions de tot tipus i de perfil social entrades reduïdes o debades. Vol dir més perdues que pagarà l'ajuntament mentre consegueixen en un futur a mig termini 6 anys una massa de població que tinga com a costum la picina
    * igualment cursos economics de paddel, muscul.lació
    * Però, mentre la gent interessada a practicar aquests tipus d'esport tindrà que seguir anant a Sueca, Gandia, Alzira... ja que entre xiulets i flautes aixó de fer realment esport no es tan fàcil. Per tant menys ingresos per part del target real
    * Segurament el servei de neteja serà contractat i no de traballadors pròpis de la piscina. Ara no em ve al cap quina empresa de neteja que puga influir en l'ajuntament podria quedar-se la contracta..., total el sobrecost ho pagarà l'ajuntament i al mateix temps s'asseguren que des de l'ajuntament els facen cas.(trist però aquesta gent per 500 euros fan de tot)

    Per tant d'un projecte viable al meu entendre (molt poquet),durant els 5 primers anys podem esperar unes pèrdues astronòmiques que ocasionarà una factura a l'ajuntament que difícilment podrà fer front si no es renogociant el deute amb la UTE. Però renogociar que? més terrenys? ampliaició del parking a preus que ells marquen(més deute)?

    De la piscina en zona "universitaria" a la que jo vaig 10+5 pistes * 2 persones *11 hores al dia * 6 dies setmana = 1980 màxim clients...que es poden atendre, pero com qui fa aquest tipos d'esport sol fer 2 hores a la setmana mínim+ 1 en que l'horari no quadra a ningú (i ´sóc generós) total màxim de gent que es pot atendre 660, vol dir que en els millors dels casos (sense col.legis, ni demès...) la piscina només pot mantindre el 40% de la despesa, el 60 % dependrà de la resta de les intal.lacions, mare meua... a més inclús podriem ficar 1'2 milions d'euros al 3 % = 36000 euros...em pareix a mi que d'aquesta si que s'acaben falles, festes patronals i demès ,almenys al que pertoca a l'ajuntament i total per no aportar 1'5 milions més i fer una gestió com cal....bé ja em contareu eixe 1'5 milions en quin deute es converteixen, encara que m'agradaria que aquest projecte sortira bé....

    ResponElimina

Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.