divendres, 4 de juliol del 2025

La justícia dóna la raó a Tavernes en el contenciós de la mota del Vaca i possibilita una nova licitació

 

El tribunal ha donat la raó a l'Ajuntament en el contenciós que mantenia amb l'empresa Cadersa al voltant de l'execució de la mota del riu Vaca. El tribunal considera que l'empresa havia d'haver représ les obres del "Condicionament ambiental en la via ciclopeatonal marge esquerre del riu Vaca", tal com li va demanar en el seu moment l'Ajuntament. 
 
Aquesta obra fa temps que està paralitzada i, després de mesos sense treballar, la zona afectada ha tornat pràcticament a l'estat inicial en haver crescut amplament la malesa i vegetació (foto superior, 2 de juliol). De tota manera, segons hem sabut, la sentència a favor de l'Ajuntament en la causa judicial no es ferma i l'empresa la pot recórrer en cassació.  
  

Tram del casc urbà del projecte de mota, segons la licitació PCSP en l'any 2021


Recordem la història 
 
En el mes de juliol del 2021, el govern de Compromís licita la construcció de la mota, que es va adjudicar a Cadersa per  408.789 euros.  El govern de M. Rajoy havia anul·lat el projecte del Vaca (39 milions), i Tavernes es veia obligat a executar l'obra  per legalitzar la zona d'afecció del riu en el Vergeret i evitar la demolició d'habitatges en els 10 edificis declarats "il·legals" pel Tribunal Suprem. La sentència del Suprem confirmava i reconeixia que el PP va construir la urbanització El Vergeret  en zona inundable i sense permís de la Confederació. 
 
 
Ara, es paralitzava l'obra i s'havia de redactar un modificat per eixe tram de la mota i havia de ser revistat i aprovat novament per la Confederació, organisme competent i qui ha d’autoritzar totes les actuacions. 
 

 

La mota i "el problema" durant les obres vista des del camí del Tol·lo (any 2022)

 

Una represa d'obres fallida i l'obra acabada en els tribunals

I arribem al desembre del 2023. El nou govern municipal demana a l'empresa reiniciar les obres, però  l’empresa al·lega que desconeixia el modificat del projecte i tampoc no acceptava els preus que li proposava l’Ajuntament: la paralització havia coincidit amb el gran augment de preus d'aquell temps.

El tira i arronsa acaba sense acord i l’Ajuntament inicia l’expedient de resolució del contracte per incompliment greu i exigeix a l’empresa una indemnització, perquè és obra subvencionada per Diputació, ja prorrogada, i s’hauria de tornar la subvenció.  

L’empresa, com podíem llegir en premsa, afirmava que mai no ha deixat una obra inacabada però no podien assumir les exigències de l’Ajuntament i ni decidir si seguia o no sense conéixer el modificat per solucionar el problema sorgit. També afirmava que no era culpa seua la paralització i que si l'obra no s'havia représ després de 8 mesos era per causes alienes a l'empresa, i per tant reclamava resoldre el contracte i devolució dels avals. I la disputa, acabava en els tribunals en un contenció-administratiu que s'ha fallat a favor de l'Ajuntament, tot i que la sentència si que anul·la la indemnització demanada per l'Ajuntament a l'empresa per valor de 1689,21 euros.  

A partir d'ara i després la sentència que considera ajustat a dret la petició de inici de les obres, s'haurà de refer el projecte inicial, amb la solució tècnica per aqueix tram problemàtic, i de nou la Confederació l'haurà d'aprovar. I després valorar l'obra ja executada, la liquidació a l'empresa i tornar a licitar i adjudicar un nou projecte d'acabament de la mota. Això sempre i quan el recurs de cassació de l'empresa no canvie el sentit de la sentència, que inicialment afavoreix l'Ajuntament. 

El projecte explicat breument 


 

Integració paisatgística i mirador elevat sobre el riu i la ciutat de la moto, segons la licitació PCSP

El projecte inicial contemplava una mota de terra de 1’5 km al costat del riu Vaca, entre l'assut i el Tol·lo, amb altura variable i integrada en el casc urbà, enjardinada amb espècies autòctones i, en el tram de l'Avinguda de les Corts Valencianes, amb un carril compartit per vianants i bicicletes.  

El govern de Compromís va dividir el projecte en dos unitats i va aconseguir ajudes per pagar vora el milió total que costaria tota l'actuació. La primera unitat s'aprofitaria com a tram de la Via Verda Tavernes-Carcaixent,  pel costat de l’Avinguda de les Corts Valencianes, i s'integrava dins de les infraestructures del mur-mota del Vaca, i el Ministeri de Transició Ecològica va acceptar pagar-la.  La segona segon unitat seria la integració paisatgística i urbana del mur mota, a càrrec l’àrea de Medi Ambient de la Diputació,  que va confirmar la seua ajuda en l’execució.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.