dijous, 14 de novembre del 2024

EL PROJECTE DEL VACA - PART I: Pot Tavernes patir de nou unes inundacions com les dels anys 1996 i 2007?

Final del Passeig Colom  el dia 11 de setembre del 1996

Les DANAs que ha patit el País Valencià, amb continues alertes taronja i roja a la Valldigna fa que ens plantegem la pregunta. Doncs... la resposta és SÍ, ¡tant com és possible!, i més encara després que els governs de Madrid no hagen executat cap de les obres contemplades en el Pla Hidrològic Nacional, vigent des del 2001 i modificat el 2005, i que contemplava l'execució d'obres de laminació i millora del drenatge a tota la conca del riu Vaca. 

I és el que pot passar tal com està l'oratge, i no volem ser alarmistes, però ja ho hem viscut i ho vàrem vore ben bé el dia 11 de setembre del 1996, fotografia superior i vídeo a continuació.

 

  Inundació de Tavernes (11 de setembre del 1996) 

 Enllaç directe youtube 

També vam tindre un avís seriós, la nit del 19 i matinada del dia 20 d'octubre, aquesta vegada amb menys intensitat i sense fer tant de mal, perquè només va afectar la zona de Vergeret i Passeig Colon. Sort que va parar de ploure quan el riu presentava ja imminent perill de desbordament.(fotografies següents)

 

 

El Vaca inunda de nit el Passeig Colom (Nit 19-20 octubre 2007)

 

Fem memòria: Un Pla Hidrològic Nacional ENCARA vigent que els governs del Madrid no han acomplit ni acompleixen

El Pla Hidrològic Nacional, que està  vigent des del 2001, assenyala l’execució de manera urgent i prioritària de les obres de “Laminació  i millora del drenatge de la conca del riu Vaca”. Les obres del Vaca tenien “caràcter prioritari i urgent” perquè la Valldigna està afectada per greu risc d’inundació.

El document d'Aminsa, redactora del projecte, contempla com les obres del riu Vaca estaven incloses en el "Pla contra Inundacions de la Safor-Valldigna" i el contracte era del 2005. Del 2005 al 2011 va governar a Madrid el PSOE i durant eixos anys a la Valldigna no es va executar cap obra de millora en el Vaca, mentre si que es varen executar la major part de les previstes en el riu Serpis, en la zona de Gandia.

Detall sobre el projecte del riu Vaca. Atenció a la data: 2005

El  projecte del Vaca finalment va ser aprovat per la Secretaría de Estado de Medio Rural y Agua i, fins i tot, va ser licitat l'agost del 2011, com podeu comprovar en el documents tot seguit, amb una valoració inicial de vora 40 milions d'euros (del 2011) i comptant amb finançament europeu.

 

 

 

I va arribar M. Rajoy i el PP i ho van eliminar i suprimir tot

La canalització del Vaca era prioritària i urgent. El projecte estava aprovat, la licitació començada i s'havia d'adjudicar a finals del 2011 quan...  va canviar el govern a Madrid, i començava el govern del PP i del president M. Rajoy, qui paralitzaria el projecte del Vaca, tot i que era un projecte que pagava Europa. Recordem: el govern del PP de M. Rajoy va perjudicar també Tavernes amb l'eliminació l'electrificació del Polígon el Golfo contemplada en el Pla Electric Nacional (2011-2015).

Va ser el Consell de Ministres de Rajoy del 21 de desembre del 2012 qui va anul·lar les actuacions pendents d'AcuaMed (societat estatal Aguas de las Cuencas Mediterráneas, depenent del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient). El projecte “Laminació i millora del drenatge del riu Vaca” estava qualificat com urgent i prioritari en la Llei 10/2001, del 5 de juliol, del vigent Pla Hidrològic Nacional, es pagava amb fons europeus, però el govern del PP de Rajoy no en va fer cas i va anul·lar el projecte per motius de rendibilitat, era una actuació “sense recuperació de costos”.

Finalment, en febrer del 2015 AcuaMed expressava la renuncia al projecte per "interés públic". Tavernes i la Valldigna perdien una inversió de 40 milions d'euros "gràcies" al govern del PP. No hem entés mai quin "interés público" era eixe que impedia evitar tot el perill i danys que causen les inundacions del riu, tant a les persones, conreus com a la població. 
 
Ho podeu vore en el document de davall.
 
 
Era l'any 2015, quan ja sabíem que, definitivament, el projecte del Vaca no s'executaria. Però... es van prendre mesures pal·liatives després? Quines són les actuacions dels Ajuntaments afectats? I els governs de Madrid, que han fet al respecte? Preguntes que intentarem contestar en la segona part d'aquest informe. 
 
Continuarà amb una Part II:  El riu Vaca, una espasa de Dàmocles damunt del casc urbà de Tavernes 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.