dilluns, 15 de juliol del 2024

Si no hi ha solució definitiva, la Goleta està condemnada a patir la mateixa història: reposicions engolides per la mar als pocs dies.

Ja va passar el 28 de juny, 2 dies després d'acabar una reposició

La història s'ha repetit algunes vegades, però són més cridaneres les dels darrers anys pel poc interval de temps entre succeïts. En maig del 2022 Costes va iniciar una reposició d'arena que acabava  la vespra de Sant Joan, el 24 de juny. Va ser més d'un mes de treball per a dipositar, segons es va dir 80.000 tones d'arena majorment la Goleta i en molta menor quantitat per a la zona nord de la Platja de Tavernes. L'arena al final es va extreure del sud de la costa del terme, al limit de Xeraco, després la polèmica amb Gandia que va impedir l'extracció en el seu terme.

 

 

Extracció d'arena de la zona sud de la platja l'any 2022

 

Es va informar que eren 80.000 tones, molt lluny de les 9.000 d'enguany, però ambdues actuacions han patit el mateix resultat final. L'any 2022, només uns dies després, el 27 de juny, sense cap DANA però si un simple "temporalet" amb vent de llevant impulsant les ones, s'engolia també tota l'arena dipositada a la Goleta. Us oferim unes imatges comparatives, abans i després, d'aquells dies. 

 

 

Dalt: la platja dimarts 28 de juny - Davall: com estava el  diumenge dia 26
 

 

Dalt: la platja dimarts 28 de juny - Davall: com estava el  diumenge dia 26

 

 

Dalt: la platja dimarts 28 de juny - Davall: com estava el  diumenge dia 26

Aleshores Costes va realitzar un treball amb molta aportació d'arena, però al final va acabar en el fons de la mar. Talment com ara, la de fa uns dies. Volem recordar amb les imatges següents els treballs duts a cap fa dos anys, de molta més envergadura i molta més aportació d'arena que el 2024. El resultat el mateix.

 

 

 


Reposicions d'arena any 2022, any 2023, any 2024... són històries que es repeteixen: dissabte passat hem patit un episodi de mar marejada, un simple temporalet i adeu la reposició del juliol del 2024. I sort que no hem patit els darrers anys els temporalots derivats de DANAs, amb ones ones de 4/5 metres o més, i vents fins a 80 km/h del nord. I que no ens arriben! Ara això sí: cap responsable de fer una reposició escassa en juliol, amb molèsties de camions, maquines, etc. en plena temporada estival a usuaris, etc.

L'arena dipositada pot tindre uns objectius:  intentar donar un servei als usuaris, defensar les edificacions dels embats de la mar, impedir que l'aigua envaesca la urbanització... Són treballs complexes, amb costos que cada any que passa es demostren ineficaços davant una situació evident: un canvi climàtic amenaçant i que augmenta a poc a poc el nivell de la Mediterrània, una mar cada vegada més calenta i platges que, com les de Tavernes, no reben les aportacions de sediments i arena per culpa de les infraestructures (port de València, espigó del Xúquer) creades per l'home al nord. 

Vist el vist, sembla que estem condemnats a repetir la història encara més, mentre esperem el que siga potser el remei: executar el projecte global de regeneració de les platges del Brosquil i de la Goleta. Cal accelerar els tràmits administratius perquè sembla ser, per ara,  l'única solució viable. Un projecte que va licitar la redacció en el 2021, es va obrir el termini d'al·legacions el juny del 2023, però ha passat un any llarg i com vam dir fa unes setmanes no hi ha cap novetat. Ningú no en sap res de nou! I cada cada setmana, cada mes... la platja amb més problemes.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.