divendres, 12 de juliol del 2024

La campanya 2024 d'excavacions a Bolomor treballa en el nivell XV, de 300.000 anys d'antiguitat

Campanya 2024: Vista general actual dels treballs al nivell XV
 

L'equip científic dirigit per Josep Fernández ha iniciat la que és 36a campanya ordinària d’excavacions en el jaciment de Bolomor de Tavernes, amb la continuació de treballs en el nivell XV del jaciment, el mateix en que es va tancar la campanya de l'any passat.

Els treball s'han représ enguany als dos costats de la zona central d'aquest nivell XV (sobre la qual es va actuar en la campanya del 2023), i on es va arribar al final del sediment de la cova, ja al tocar del mant estalagmític. Un nivell que té sobre els 300.000 anys d'antiguitat, i on tal com es va poder ja observar l'any passat les ocupacions humanes són més reduïdes temporalment i segurament  l’activitat de l'home es duria a cap en la part interior de la cova.

 

Campanya 2024: Els treballs en el nivell XV

 

L'equip multidisciplinar està format cada dia entre 12 i 15 voluntaris, majorment estudiants i llicenciats procedent de punts molt diversos de la geografia espanyola, alguns del quals i per diversos motius personals no hi participen tot el temps que dura  la campanya, que en aquest 2024 serà més curta del que és habitual en haver-se iniciat el passat divendres dia 5 i que té previst l'acabament el pròxim dia 18.

Sobre la durada dels treballs cal recordar que habitualment es treballa "in situ" en la cova durant un període curt, però ve després la tasca més feixuga dels estudis i la investigació de les troballes, cosa que pot durar després setmanes i mesos en el laboratori (identificació, datació, etc), fins i tot més, si finalment alguna de les troballes és tema important i susceptible de publicació en revistes científiques, car aleshores cal contrastar els resultats amb molts especialistes. 

 

Campanya 2023: Treballs en el nivell XV. S'aprecia l'aparició del mant estalagmític

 

La campanya del 2023 va treballar als nivells XV i IV, i es va tancar amb més de 15.000 restes exhumades. En una campanya anterior, en el nivell IV, es va localitzar una de les restes humanes més importants de la prehistòria valenciana, el fragment facial d'un homínid preneandertal corresponent a la mitja cara esquerra d'un jove-adult. La identificació es va confirmar després de ser analitzada per un equip especialitzat i, va aleshores mesos després quan es va confirmar la importància d'aquesta troballa.

Resta cranial en dues posicions.

 

Les excavacions en el jaciment de Bolomor s'emmarca dins dels treballs que el Museu de Prehistòria de València té previst efectuar durant l'estiu, i que compren actuacions a la cova Foradada, a Oliva, el Pico de los Ajos, a Iàtova, i la cova d’El Sapo, a Xiva. El museu, dependent de la Diputació de València, va presentar dimecres el pla anual d'excavacions arqueològiques, que es duran a cap els mesos de juliol, agost i setembre en un programa d'actuacions amb ampli marc cronològic, concretament del paleolític inferior a l'època dels ibers.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.