dimecres, 24 de juliol del 2024

Al cap de 17 anys, la Generalitat presenta dubtes de l'emplaçament de la depuradora, que li correspon construir

 

El regidor Josep Llàcer, responsable d'Obres i Urbanisme en el govern municipal de Compromís, i que com a tal ha gestionat en les passades legislatures la tramitació de la depuradora de Tavernes i documents que cal ens ha assenyalat que "no s’entén, no tenim constància i és incomprensible que la Generalitat demane a Tavernes que justifique el projecte i l'elecció de la ubicació. El projecte de la depuradora, els estudis de paisatge i tot el tràmit ambiental que s’ha fet justifica la ubicació del Tancat i el perquè s’ha triat". Aquest emplaçament, recordava, el va triar el PP en la legislatura 2007-2011 i fins i tot la Generalitat va firmar el conveni de construcció, com després expliquem.

Llacer ha recordat que els arguments de l'Ajuntament, explicats amb detalls en els documents de la depuradora, indiquen l'equidistància de les tres depuradores existents, la normativa que obliga a allunyar-nos dels cascs urbans i hi està allunyada del poble i platja, solucionat els problemes d’accés, al costat de la Nacional i amb un accés especifica per a la depuradora  des de la Nacional, l’abocament de les aigües que es fa directament a la Séquia la Bova que va a parar directament al riu Vaca i també es justifica la problemàtica de la inundabilitat amb un estudi fet expressament per la depuradora.

 

 El regidor de Compromís concloïa: "en fer la Generalitat eixe requeriment ens demostra que no s'han llegit la documentació, i que es va enviar al llarg de les passades legislatures, ja fa alguns anys, o bé el que volen és demorar la construcció  perquè  l'ha de pagar la Generalitat, i sembla ser que diners no hi ha i per tant quan més tarden en executar-la millor".

Josep Llàcer ha confirmat que fa temps, molt de temps, que s'ha enviat tota la documentació i de fet nosaltres hem publicat els darrers anys moltes noticies al respecte. "Tavernes, i el govern de Compromís,  ha complit tots els tràmits i la Conselleria el que hauria de fer és accelerar la construcció. La Generalitat de Mazon està condicionant negativament el desenvolupament de Tavernes, quan esperàvem que ens donaren el vist i plau, demanen tràmits i més tràmits, paralitzar un poc més de temps, tot menys agafar el bou per les banyes i fer la inversió que li pertoca a la Generalitat".

 

Cartell exposat durant mesos a l'Ajuntament després de la firma del conveni de construcció de la depuradora en 2009. Es veu clarament la ubicació, acceptada per la Generalitat

 

 El regidor de Compromís ha estat clar a l'hora d'explicar la situació: "La Generalitat maltracta Tavernes i fins i tot acabar  el col·lector que  hauria d’estar executant-se, estava pressupostat però el govern del PP-Vox va llevar  del pressupost del 2024 el milió d’euros per iniciar l’ultim tram de Blasco Ibáñez i Canal Sant Pablo. Caldria que explicaren perquè maltracten Tavernes: col·lector, ronda de circumval·lació i ara la depuradora. La Generalitat de Mazón obliga a la paralització de Tavernes"

 Història d'una depuradora

La Generalitat al cap de 17 anys de gestions amb la depuradora de Tavernes té ara dubtes sobre la idoneïtat de la ubicació, uns dubtes que no tenia quan el govern municipal del PP va triar la zona del Tancat en el 2007 per a la seua construcció.

La mateixa Generalitat va beneir el lloc amb la signatura dos anys després (2009) del conveni de construcció. La Generalitat i el govern del PP de Tavernes presidit per Manolo Vidal i en majoria absoluta signaren el conveni de construcció: la Generalitat s'obligava a executar l'obra d'una depuradora prevista per a 94.000 persones (pels PAIs que es projectaven) i amb un cost de vora 37 milions.

Any 2009. Firma del conveni. Al fons un dels cartells exposats mesos a l'Ajuntament on estava ben marcat l'emplaçament del Tancat

Cal recordar les dates, perquè ara al cap de molts anys i vora quatre legislatures es pot anul·lar completament un projecte que ha costat anys de treball, amb la qual es repetiria la situació del 2013.

Així, en agost del 2013 va haver la renúncia i negativa unilateral de la Generalitat de construir la depuradora (era l'època dels escàndols de les depuradores valencianes),i  el govern municipal de Compromís no va tindre més remei que negociar amb la Generalitat la possibilitat de construir na nova depuradora. El 2016 s'aconseguia encomanar el nou projecte, que és redactarà en el 2017, amb cost de 50.000 euros a l'Ajuntament, un projecte més real amb els necessitats de Tavernes (ja sense PAIs): capaç per a 10.000 metres cúbics amb un cost aleshores sobre els 22 milions a assumir per la Generalitat i una població sobre els 43.000 persones.

 


Els anys següents foren els de complimentar documents, redacció de projectes...  el govern de Compromís va invertir més de 270.000 euros.  El projecte constructiu de la nova EDAR (depuradora) Tavernes i els documents urbanístics i ambientals del Pla Especial foren enllestits i presentats a la Generalitat (Projecte de la depuradora i d’execució, Estudi d’integració paisatgística, Document inicial del Pla Especial Depuradora).

En el ple de novembre del 2022 és va aprovar l'exposició publica de la versió preliminar de la depuradora, així com la versió inicial del "Pla Especial de Reserva de Sol", que la Generalitat hauria d'haver aprovat  en el 2023 però aleshores mancava de l'informe de Territori i Paisatge, responsabilitat de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, de la Generalitat.  I ara la Generalitat posa dubtes de la ubicació.

Cal saber que la nova infraestructura implica desmantellar les 3 depuradores existents actualment, i amb tot plegat la inversió inicialment prevista era superior als 36'6 milions d'euros.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.