Anomalies de temperatura per a l'estiu. Font: el tiempo.es |
D'ací poc, l'estiu. A l'hemisferi nord, on nosaltres vivim, l'estiu començarà el 20 de juny,
a les 22:51 hores, quan l'òrbita de la Terra respecte al sol tinga la
màxima declinació cap al nord. Eixe dia serà el dia de màxim llum solar
de l'any, dies més llargues que la nit. L'estiu és una estació desitjada per molts i moltes (sol, arena, platja, piscina, les vacances, vetlar fins altes hores...). Centenars i centenars de plans per passar-ho bé.
Però tot no son flors i violes, ni menys notícies positius per al pròxim estiu: l'estiu meteorològic abraça els mesos de juny, juliol i agost, i les previsions ja avisen que serà molt calorós i menys plujos del normal a tota la península. Això ho avisa el Servei de Canvi Climàtic de Copernicus (C3S) que depén de la Comissió Europea.
Hi ha una probabilitat molt alta, d'entre el 70% i el 100%, que l'estiu siga més càlid del normal, adverteix l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), i tot apunta a que aquest estiu, del 2024, guanyarà el del 2023, i se situarà entre els més càlids que mai no hem patit.
I les previsions són pessimistes: la probabilitat de patir una onada de calor continua mentre dure l'estiu s'estén també a la resta del sud d'Europa i al nord d'Àfrica. Respecte a les pluges, cal recordar que l'estiu és una estació en general a Espanya de caràcter sec, encara que a vegades es produeixen episodis de ruixats tempestuosos, localment intensos. Però la predicció de Copernicus és que "gaudirem" d'un estiu amb menys pluges, encara menys de les escasses que ja tenim a Espanya.
Anomalies de temperatura previstes a Europa aquest estiu. Font: ECMWF
L’estiu del 2023 va ser el més calorós de l’hemisferi nord d’ençà que hi ha registres i a més a més, va ser el més calorós dels darrers 2.000 anys, segons l'estudi publicat a la revista científica Nature per Jan Esper i Max Torbenson, professors de geografia a la Universitat Johannes Gutenberg de Magúncia, i Ulf Büntgen, de la Universitat de Cambridge.
L'estudi confirma que les temperatures a l’hemisferi nord durant l’estiu del 2023 van ser 2'07 graus superiors de mitjana a la mitjana preindustrial (tenim registres fins als cent anys passats), però si volem consolar-nos... els autors de l’estudi diuen que, així i tot, no podem afirmar que el darrer estiu va ser el més calorós dels darrers 100.000 anys.
De tota manera va ser un estiu de molta, molta calor. I l'estiu que ens espera aquest 2024 sembla ser que serè encara pitjor.... I mentrestant, més CO2 a l'atmosfera, més efecte hivernacle, més fondre's el gel dels pols i de les glaceres de muntanya, més incendis forestals i més devastadors, però sempre hi ha que nega una realitat que els fets demostren és evident i ens afecta globalment a la humanitat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.