La Biblioteca del Museu de Prehistòria de València va acollir ahir de vesprada la presentació del llibre "La Valldigna: paisatges i prehistòria", una obra que, com remarcava el director del jaciment de Bolomor, Josep Fernàndez, és una cita i referencia del medi natural i de la prehistòria d'una de les comarques més especial i paradigmàtica del País Valencià: la nostra Valldigna
Josep Fernández ha estat el responsable i impulsor d'un llibre que conté textos de diversos especialistes sobre aspectes de la nostra comarca, i ahir va explicar els diversos apartats en que s'han dividit els textos: en un primer tracta “El medi natural” amb articles sobre la geologia, la climatologia, el relleu, la hidrografia, la vegetació i la flora i fauna de la Valldigna, mentre la segona part, “El paisatge i els éssers humans”, el fil conductor són els estudis dels primers habitants de la Valldigna, a partir de les troballes als jaciments de Bolomor i Malladetes.
La tercera part, de títol genèric “La Prehistòria”, analitza el llinatge evolutiu dels primers humans de la comarca i els aspectes essencials de les societats caçadores i recol·lectores que hi visqueren. Hi ha estudis nous sobre les llars de Bolomor i les formes de vida dels que són els pobladors més antics de les terres valencianes, amb un capítol dedicat a l’art rupestre de la nostra comarca, fins ara inèdit.
La quarta part del llibre es dedica al patrimoni i al fet històric valldignenc, amb una reflexió sobre el significat de Valldigna com a comarca històrica i natural, i l'estret vincle que ha tingut i té el territori i els éssers humans, en un projecció des del passat fins al present.
Josep Fernández va efectuar les explicacions del llibre amb el recolzament de projeccions, que foren seguides per uns assistents majorment científics i estudiosos, així com per practicants d'activitats com la espeleologia, de la qual Fernàndez és un especialista i perfecte coneixedor de les formacions kàrstiques de la comarca que està entre les més singulars del País Valencià.
Josep Fernández és fill adoptiu de Tavernes i director de les excavacions, ha estat l'impulsor del llibre que compta amb la col·laboració de diversos autors, i que s'il·lustra amb gran quantitat de fotografies, mapes i gràfics, realitzats expressament per al llibre, una tasca duta a cap mitjançant 30 excursions-treballs de camp efectuats en els dos anys que va durar la gestació del llibre.
Un llibre d'edició acurada, de gran qualitat i que té un indubtable valor didàctic, serveix per conéixer la Valldigna, però també pot ser un model per a estudis semblants en altres comarques o per a obtindre material de treball en els centres educatius.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.