dissabte, 16 de març del 2024

15 DE MARÇ "DIA DE VALLDIGNA" (Epíleg): Un Dia de Valldigna, per a què?

 


No estava previst després dels tres articles dedicats a Valldigna aquest epíleg, però ens veiem obligats després que ahir, 15 de març i 726 aniversari de la fundació reial de Valldigna, fora un dia sense cap acte institucional, esdeveniment cultural...  res que recordarà l'efemèride el dia just quan pertocava.
 
Ahir va ser el Dia de Valldigna. I emprem "de Valldigna" i no "de la Valldigna" perquè pensem cal incloure tots aquells llocs i poblacions que, al llarg de la història, i fins la desamortització de Mendizabal formaren part de Valldigna. Valldigna és el conjunt de territoris amb els quals la historia ens ha agermanat, tot i que de vegades els avatars històrics ens siguen desconeguts.
 
 
Sala Capitular, obra dels abats Borja
 
 
Va ser un dia trist emocionalment sense res a celebrar. Després de l'aprovació de la Llei Valldigna, n'ha estat la primera celebració amb el nou govern (PP-Vox) de la Generalitat. Hauria pogut tindre un significat especial per a ells: demostrar al poble valencià la seua sensibilitat front a la història, la cultura i el mateix Estatut valencià on es reconeix la importància històrica i cultural del monestir.
 
Recordem que la Llei Valldigna institucionalitza al seu article 11 la celebració del Dia de la Valldigna, establida en el 15 de març, data de la fundació del monestir pel rei Jaume II el Just, amb "el programa anual d’activitats  i el pressupost corresponent  la celebració d’actes que commemoren aquesta efemèride".
 
 
Arcades de la terrassa superior del Palau de l'Abat

 
El govern PP-Vox de la Generalitat ha deixat perdre la possibilitat de demostrar que la  llei sobre el monestir de Santa Maria és realment vigent, que creuen en ella, que volen promoure  la funció social del monestir com a espai cívic, institucional i cultural de la ciutadania valenciana. Oblit de tantes coses, com el reconeixement que fa la llei del Dia i dels Premis Valldigna.
 
La nova llei regula la gestió i usos del monestir com a espai cultural i centre d’investigació,  preservació  i difusió del patrimoni  i de la història del poble valencià i n'estableix la funció social com a espai cívic, institucional i cultural per als pobles de la Valldigna i per al conjunt  de la ciutadania valenciana. 
 
 
Vista de l'església i claustre major des del Portal Nou
 
 
Però la realitat no és així. I ahir es confirmava allò que s'esperava d'un govern de la Generalitat que en la proposta inicial de pressupostos retallava a 40.000 euros (un retall del 66%) els fons dedicats a activitats del monestir, quan els anys del Botànic eren 120.000 euros. Al final i després de les queixes de la Mancomunitat, entitat que té la cessió de la gestió cultural, l'import s'ha quedat en 60.000 euros, una reducció a la meitat. 

I així hem patit una minva en esdeveniments culturals al cenobi, no hem tingut una efemèride on l'acte institucional fora l'excusa per reunir els estaments político-administratius implicats en la diada (Generalitat, Mancomunitat, Ajuntaments tant d'ací com dels pobles històrics...), sense cap representació de la societat civil que realçara i recordara el valor i importància que té la data per als valldignencs i valldignenques en particular i per al poble valencià en general.
 
Per no haver, ni tan sol hem conegut cap proposta i si, finalment, es lliurarà el Premi Valldigna per distingir les persones físiques i/o jurídiques o administracions públiques que hagen destacat per accions de protecció, recuperació  i promoció del patrimoni cultural valencià.
 
Dia de la Valldigna, per a què?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.