dimarts, 22 d’agost del 2023

El llac de la Goleta també pateix les onades de la forta calor d'aquest estiu i les conseqüències.

El llac de la Goleta, avui dimarts en fer-se de dia

El llac de la Goleta ha patit una nova "crisi" ambiental, derivada amb bastant probabilitat, dels remeis que se li donen - afegir aigua del canal-  per mantindre el nivell de l'aigua embassada durant l'estiu, època de forta evaporació i quan el mateix llac, per falta de pluges, no pot renovar l'aigua. La creença que el llac s'alimenta d'aigua del nivell freàtic no és exacta.

Així durant els passats dies, i coincidint amb el fort augment de temperatures, ha aparegut en la superfície una espècie de bromera que ha alarmat a veïns i al mateix Ajuntament, encara que és una situació que ja s'ha donat altres anys.

 

El llac avui dimarts en fer-se de dia
 

No es pot oblidar una realitat: el llac artificial és realment allò que se'n diu "un tanc de tempesta", o siga un gran recipient que arreplega els pluvials de la zona que l'envolta de la Goleta. Quan plou, les aigües dels carrers van a parar al llac, aleshores el nivell puja de vegades considerablement, i fins i tot és habitual en períodes de fortes i grans pluges vore com les bombes desaigüen cap a la mar, però a l'estiu se li ha d'abocar aigua per mantindre el nivell adequat.


Abocament d'aigua per mantindre el nivell (dimarts 22 a les 7:30)

 

 El regidor de Serveis Públics, Jose Enrique Cuñat, de Compromís, ha recordat que en estiu, època de forta calor, minva el nivell, com avui és ben perceptible, i aleshores s'ha de recórrer a abocar aigua externa, com avui mateix passava en fer-se de dia per les fonts i canonades habilitades amb aquesta finalitat. Aquesta aigua que procedeix generalment del canal i que per les escorrenties dels horts pot anar molt carregada de nitrats/fosfats, que són abocats al llac. 

En alguns punts del llac encara s'hi observa "escuma" i alga verda (22/08 a les 7:30)

Aquest excés de nutrients en el llac produeix una mena de  "bloom algal",  que accelera el creixent d'algues, un gran augment i una posterior descomposició, segons les explicacions que li han fet els tècnics de la Fundación Limne. Aquesta empresa, tal com ací vam publicar  fa uns mesos, va ser la contractada per  l'Ajuntament per atendre el manteniment i estudi d'aquestes problemàtiques del llac.

 

Imatge de fa uns dies

Enrique Cunyat, en base a l'inicial informe de l'empresa, i a l'espera de noves analítiques sobre fosfats i nitrats de l'aigua, assenyala que seria  l'excés de nitrats, en combinació amb les altes temperatures qui produeix aquest "bloom algal": les algues han començat a produir en excès, i l'escuma estaria integrada principalment per compostos orgànics producte de la seua descomposició (de les algues o d'exsudats de fitoplàncton). 


L'augment de massa vegetal i la seua descomposició allibera diversos compostos a l'aigua amb propietats surfactants, és a dir, similars als sabons, com proteïnes, lípids o sucres. Els àcids lipídics (àcids grassos) insolubles en l'aigua que serien els principals protagonistes d'aquest fenomen, que avui de matí encara era observable en alguns punts del llac.

Aquestes substàncies, a semblança dels lípids que s'utilitzen en la fabricació del sabó, floten en la superfície i quan són batudes pel vent i l'onatge que produeix, formen bombolles d'aspecte sabonós que, arrossegades cap a la vora, es poden acumular amb diversos centímetres de gruix. Aquesta "escuma" és arreplegada pels operaris de Serveis Públics.  Les explicacions de la Fundació indiquen que "de vegades és un fenomen natural que no té més implicació. És escandalós de vore i pot suscitar l'alarma".

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.