dissabte, 8 de juliol del 2023

Josep Ciscar presenta el seu llibre "Entre el goig i la tristor" al paratge de la Torre de Guaita



El cronista de Tavernes, Josep Ciscar Vercher, va presentar ahir el seu darrer llibre d'investigació "Entre el goig i la tristor. Vida quotidiana a finals del XIX i principis del XX a Tavernes de la Valldigna" en el paratge de la Torre de Guaita. amb la presentació a càrrec de Carmen Espi. El llibre ha estat publicat per "Nau Llibres"

El llibre presentat,  amb una gran qualitat en l'edició, i una portada engrescadora i suggeridora alhora del paisatge urbà i voltants de Tavernes, és un recull d'articles de l'autor que com assenyala en la sinopsis "(vol) omplir un buit historiogràfic. Però també ha estat aportar una nova perspectiva del període que va des de finals del segle XIX fins a principis del segle XX. Una perspectiva que s’enquadra en allò que anomenem la microhistòria i la intrahistòria".

 

 

Els personatges del poble, les vivències, el món d'aquell Tavernes tant distint de l'actual, però encara amb tantes reminiscències en els costums, la mentalitat, el saber fer dels vallers i valleres d'avui dia, ens parlen a través dels documents  originals de l’arxiu, que serveixen de fonts de gran valor. És com deia  Unamuno, “la vida silenciosa de millones de hombres (…)”, entre els quals està la dels nostres avantpassats. Josep Ciscar es mou en eixe camp tant oblidat de vegades com és la història interna de la mateixa societat a través del temps, en aquest cas la del nostre poble, amb les relacions de classe de tot tipus, laboral, d'amistança, fins i tot en èpoques tumultuoses.

 

 
L'estil literari de Josep Ciscar és, com correspon a una obra que parla del poble i dels seus personatges, majorment senzills, és la narració, amb moltes semblances al conte, i on de vegades sembla que escoltem aquells contes dels nostres iaios a la vora del foc, imatge ja perduda. I un valor afegit, el llenguatge, les expressions col·loquial i la toponímia, recobrar com deia el poeta "el nom de cada cosa"... en definitiva Josep Císcar ens explica i ens fa viure com vien el món i com el vivien els nostres avantpassats.
 
Josep Ciscar Vercher ha estat professor de Geografia i Història, i professor associat de la Universitat de València, on impartia classes en el Màster de Professorat en Secundària i a la Facultat de Magisteri.  




Com hem dit, cronista oficial de Tavernes, és autor de treballs que han obtingut diversos premis com el Premi 2002 de la Comunitat Valenciana a la Innovació Educativa pel seu treball "Viatge en el temps al poblat ibèric de la Bastida de les Alcusses" o els "XX Premios Francisco Giner de los Rios" a la "Mejora de la Calidad Educativa de 2003" pel seu treball Itinerari geogràfic i mediambiental i dos breus apunts històrics. 

La seua activitat actual es majorment investigadors sobre  Tavernes, amb temàtica sobre la Primera República, la repressió franquista o la vida quotidiana a la Valldigna a finals del segle XIX i principis del segle XX, cas d'aquest llibre. 

Quan a la història de la Valldigna i de Tavernes ha publicat "La Primera República a Tavernes de la Valldigna: institucions i vida política” i "El castell de la Reina Mora i la Valldigna del s. XV al XVI".

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.