dissabte, 13 de maig del 2023

EXCLUSIVA: L'11 de novembre del 2001, per primera vegada la mar inundava la urbanització de la Goleta: Imatges úniques i inèdites d'aquell dia



Els dies 10 i 11 de novembre del 2001 vam patir un greu temporal a les nostres platges. Va ser la borrasca més intensa al Mediterrani Occidental des del 1957: vents huracanats, pluges intenses a les Balears i sobre tot a Argel, on les inundacions causaren la mort a 737 persones i deixaren sense casa a 23.000 persones. 

Orà, el Marroc, Argel foren ben afectades, però també la nostra costa: pluges fins a 250 litres a Mallorca, vents de més de 150 km/h i una mar com en temps no s'havia vist. Així i tot les pluges no foren massa a la nostra zona: Barx 73 l., Xeresa 79l, Benifairó 70 l i Tavernes 90.

Tot el mal se'l va endur la platja de la Goleta: la mar va trencar el cordó dunar, va entrar en els carrers de la urbanització. Era la primera vegada i la Goleta, que havia tingut una reposició en l'any 2000, es va quedar sense arena novament. Hem tingut perdudes les fotografies (diapositives) i afortunadament les hem pogut recuperar. Us n'oferim unes quantes en aquest reportatge.

Les fotografies i els fets d'aquell novembre 2001, més de 20 anys, ens demostren que els problemes de la Goleta arrancaren molt abans del que de vegades es diu (de fet el 2000 i anteriors ja es reposava arena) i com eixe anys es preveia el que podia passar a la Goleta.

Han passat més de 20 anys els governs de Madrid de José Maria Aznar (PP), Rodriguez Zapatero (PSOE), Mariano Rajoy (PP) i Pedro Sánchez (PSOE) no han donat cap, però cap solució, als greus problemes generats pels governs espanyols en haver aprovar l'espigo de Cullera o ampliacions del port de València, entre altres.

 "I esperem, ben segur que esperem, és l'espera dels que mai no ens aturarem" (Llach) Vergonya cavallers, vergonya i bon inici de campanya electoral. 

 


 

 Reproduïm les cròniques de M.J. publicades aquells dies al diari Levante-EMV:

El temporal es va acréixer el diumenge al matí, amb ones de gran altura que van batre el litoral, i van obligar a treballar la maquinària pesant per a reposar mínimament el cordó i pal·liar els efectes. L'entrada de la mar a la urbanització va causar la inundació de baixos i establiments, obligant les dotacions de bombers de Gandia a intervindre per a minvar l'aigua emmagatzemada.

Els efectes del temporal es van deixar sentir majorment en les zones esportives de “La Goleta” i carrers de la urbanització, que van quedar completament negades, impedint la circulació de vehicles en alguns trams. Els efectius de la policia local van haver de prohibir l'accés a algunes dels carrers annexos a la zona del llac central de la urbanització.

L'aigua va deixar també sentir els seus efectes en la mateixa entrada de la urbanització afectant greument les instal·lacions i posta sanitària de la Creu Roja. Els efectes del temporal eren evidents en tota la urbanització vallera, amb greu afecció a les instal·lacions de dutxes, passarel·les i jocs esportius, moltes de les quals van desaparéixer sota els forts embats de la mar.

 

 

 

La platja de “La Goleta” ha tornat a quedar-se pràcticament sense arena malgrat els treballs de rehabilitació efectuats aquests últims anys per la Demarcació de Costas, el més recent l'any passat.

Els més vells del lloc assenyalaven amb l'espectacle de la mar embravida que “feia mes de 50 anys que no veien un temporal d'aquestes característiques”. Fins i tot el vicepresident del sindicat AVA, el valler Felipe Juan, pedia als agricultors que reguen els seus camps de la Séquia Mare “que s'abstinguen en les pròximes setmanes de regar d'aquesta séquia”, perquè una gran part de l'aigua salina que ha inundat la urbanització ira a parar pel clavegueram a aquesta via aquàtica.

Valoració de danys (en acabar el temporal)

Els tècnics de l'àrea d'urbanisme de Tavernes han valorat en 305 milions (de pessetes) l'import dels danys ocasionats pel temporal, sense incloure els produïts als béns privats: 200 milions que costarà la regeneració de la costa, 55 la reposició de mobiliari urbà, cas de dutxes, llavapeus, passarel·lels, papereres, jocs lúdics i pals de Creu Roja en la platja; 25 el drenatge dels canals de desaigüe i uns altres 25 que hauran de destinar-s'a reposició d'arbratge i neteja dels vies publiques i clavegueram.

 

 

Els danys més importants s'han produït en la platja de La Goleta que havia estat regenerada recentment i que ha vist com l'arena aportada pel Ministeri de Medi Ambient ha desaparegut amb el temporal. També la platja accessible inaugurada el passat estiu ha patit danys d'importància.

El canal de defensa i la seua desembocadura han quedat taponats per els aportacions d'arena del temporal i l'ajuntament, per mitjà de la brigada de la regidoria d'agricultura, procedeix al dragatge per a permetre l'eixida d'aigua dones dels estacions de bombament a la mar. L'arena acumulada en la via pública i en el clavegueram està també sent retirada per els brigades municipals.

M. J (Levante-EMV Publicat 13/11/2001)

PD: Les diapositives foren preses a últimes hores de la vesprada del diumenge dia 11/11/2001, quan es va poder accedir. S'han escanejat amb un aparell domèstic i pensem que amb un escàner professional millorarien bastant. Potser siguen l'únic document gràfic de la que va ser la primera invasió de la mar a la Goleta.   

Permesa la reproducció de fotos  citant la procedència.                                  



 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.