Pau Àlvarez, d'edicions 96, va recordar com havia fet amistat amb la nostra cronista arran del treballs i reunions on el llibre de Sansaloni sobre el trenet Carcaixent-Tavernes va ser un nexe d'unió, i va lloar el gran treball investigador que ofereix en aquest llibre, sobre tot perquè fa 100 anys no hi havia els mitjans de difusió, llibres i premsa actuals, i per tant explicar uns quants anys del que va ser Tavernes i la grip, resulta un treball complexe. L'editor va agrair que l'autora hagués pensat en la seua editorial per publicar aquest estudi.
Encarna Sansaloni va explicar el seu llibre, va assenyalar les fonts documentals a les quals havia acudit (premsa, actes, llibre de defuncions...) i que havia treballat sobre la informació dels anys al voltant del 1918 per tal de poder comparar les xifres del 1918, sobre tot en els mesos d'estiu, quan la grip va afectar greument Tavernes, tant que la nostra ciutat era un dels temes de la premsa de l'època.
Va anar desgranant, una per una xifres, i com en moltes ocasions la grip es mesclava en la identificació mèdica amb la
tuberculosi, el tifus i el paludisme, cosa que dificulta de vegades poder fer xifres comparatives.
El bo i millor de la seua xerrada va ser la gran lliçó que ens ha deixat als assistents sobre els aspectes socials, econòmics, culturals i, sobre tot, mèdics del Tavernes d'aquelles primeres dècades del segle XX, quan era un poble de 10.000 habitants, sense infraestructura sanitària excepte l'Hospital per a pobres de Sant Roc, pocs metges i farmacèutics, sobrepassats pel gran treball de la grip.
Un Tavernes amb poques escoles públiques, sense aigua corrent a les cases, sense asfaltar els carrers i que començava a tindre alguns grans canvis, com el trasllat del Cementeri Municipal a l'actual, el final del Calvari, la zona de l'actual passeig habilitat com a lloc de venda de productes de camps, i un urbanisme incipient que volia que Tavernes deixarà la cotilla que representava barrancs des de les Creus. I tot adobat amb gràfics i dades sobre la pandèmia de grip projectades a la pantalla junt a altres imatges d'època.
En definitiva una recerca històrica de l’epidèmia, que ens va servir per comprendre com vivien els nostres besavis i rebesavis i com la grip va afectar el Tavernes del 1918. Una explicació llargament aplaudida pels assistents.
La nostra enhorabona a Encarna Sansaloni pel llibre i per la gran xerrada explicativa del mateix.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.