Avui dijous sant. Una diada amb molta diferència respecte a les que es vivien a Tavernes
fa dècades, amb costums molts diferents per les imposicions de la dictadura: sense cines, l'única existent TVE amb només programes religiosos i processons, música sacra a les ràdios, etc. Tot una negror i tristor. I era el tempos per a un dels nostres plats tradicionals: la "cassola d'arròs al forn amb mandonguilles d'abadejo, cigrons i panses".
“I Concurs local d’Arròs amb cigrons i panses” (Arròs de Vigília) per a professionals. Any 2016 |
Aquesta modalitat de cassola, també és anomenat de fa una anys "arròs de vigília" on cal
prendre la paraula "vigília" en un dels seus sentits: menjar amb
abstinència de carn, segons els preceptes cristians. Per tant, entre els
seues ingredients no entrava per a res la carn, ni tan sols en el
brou. És un plat que es cuina a Tavernes, és un plat
tradicional d'aquests dies, i on l'abstinència de menjar carn durant la Quaresma, va fer que l'abadejo prengués importància. Les postres per aquesta menja és un altre dolç
tradicional: l'arnadí.
Eixa norma es podia trencar si adquiries la "Butlla de la Santa Croada",
un impost-pagament eclesiàstic que es feia a l'Església i a canvi
podies menjar carn i gaudir d'un dejuni menys estricte. Això suposem
quedaria per a les classes amb diners, i els que no en tenien, farien ús de
la imaginació i crearien menjar-se com aquest de Tavernes, on mana el contrast entre
el salat de les mandonguilles i la dolçor de les panses ( i fins i tot
de les castanyes). La "Butlla de la Santa Croada" va ser suprimida en
1966.
Any 2017. "II Concurs Professional d’Arròs al Forn amb Cigrons i Panses" guanyat pel restaurant Calipso |
Així doncs, menjar típic d'aquests dies de Setmana Santa, nascut de la necessitat de cercar un plat consistent i que no portarà carn, per la prohibició religiosa que ho omplia tot en temps de dictadura. Així tothom a
Tavernes tothom sap que els ingredients bàsics són les panses, cigrons, alls,
castanyes seques i les mandonguilles d’abadejo, i com no l’arròs que es
cou amb un brou elaborat amb el bull dels cigrons o altres vegetals.
“Casa Macario” i el “Restaurant San Bernardo” a FITUR 2018 amb el nostre plat tradicional |
El
resultat és un arròs sec, cuinat com l’arròs al forn, on s’entremesclen
sabors i textures diverses i diferenciades com a producte dels
ingredients, i principalment les panses i les mandonguilles que li donen
un contrast de sabors en mesclar el dolç i salat, cosa que el fa un
arròs atractiu i molt apreciat.
Els restaurants Calipso, San Bernardo i Luna Park en una demostració en directe a Fitur 2019 |
El govern de Compromís, com podeu comprovar a les fotos que hi publiquem, ha tingut sempre molt d'interes a promocionar el nostre plat en distints llocs i fires d'interés turístic, des de concursos fets a Tavernes, per a cuiners professionals i un paral·lel per a gent del poble, on sempre es comptava amb la implicació i ajuda de Turisme de Diputació, i de la seua diputada Pilar Moncho, de Compromís.
Els anys 2018 i 2019, el govern de Compromís va dur el nostre plat tradicional a la gran fira de FITUR, on va tindre el protagonisme central de la promoció de Tavernes, presentat com a plat nostre, que no es
cuina a cap altre lloc, i per cercar un reconeixement i que fóra inclós en
les cartes dels restaurants valencians.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.