dissabte, 5 de novembre del 2022

L'Ajuntament actua contra la processionària dels pins: Remeis i consells, i com actuar en cas de tocar-la.

 

 

L'Ajuntament actua contra la processionària del pi en zones com el mur de protecció, la part oest del poble i la platja. El servei de jardineria combat el cuc de la processionària amb un tractament específic que s'acompanya de la retirada de les bosses dels pins, especialment en les zones més frondoses i en espais sensibles com ara els centres educatius i jardins públics. Alhora s'ha senyalitzat els arbres on s'han aplicat els tractaments.

 


La processionària

La processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa) s'identifica per la presència de les típiques bosses de pèls blancs a les branques dels pins  i per les processons d'erugues que causen molestos efectes urticants si les toquem. Cal saber que les erugues després de la metamorfosi es convertiran en una papallona.

Les papallones naixen a l'estiu i posteriorment les femelles posen ous a les agulles dels pins. Al cap d'un mes naixen les erugues que s'alimenten d'aquestes agulles. Quan arriba el fred, les erugues formen les bosses  dins de les quals passen l'hivern a resguard de les baixes temperatures. Al final de l'hivern baixen dels arbres i formen les processons amb l'objectiu de buscar un lloc adequat per enterrar-se i formar el capoll, on fan la crisalidació, i donen lloc a noves papallones. Són precisament aqueixes processons el que resulta molt cridaner per als xicotets, que tendeixen a tocar-les per a vore què són. Atenció també si anem amb el gos, que vaja lligat i amb morrió en àrees de pins i pròximes.
 

 
Les altes temperatures que estem gaudint, amb total falta de fred, afavoreix l'expansió de la processionària, també perquè eixa falta de fred ha fet que les erugues no hagen tingut molta mortalitat. El fred pot arribar a matar les erugues però si ja han fet les bosses dins les quals es protegeixen és mes difícil que les baixes temperatures les eliminen i cal procedir amb altres remeis, com els que ha posat en pràctica l'Ajuntament.
 
La processionària és freqüent trobar-la en  zones on hi ha pins, en el sòl, branques i troncs, i poden provocar lesions en la pell i urticària. Aquestes erugues es reconeixen pel seu aspecte: cap i pell de color negre i costats de color gris, a més en el seu dors s'observen pèls vermellosos, que són capaços d'induir irritació de la mucoses (nas, ulls).
 
 
 
 
 Remeis i actuacions

La reacció al·lèrgica apareix en forma de granets, amb inflamació de la zona, picor i coïssor. El primer que cal fer és aplicar gel, però s'ha d'acudir al metge quan es produeixen faves o inflor en coll o cara. El metge és normal que recepte Urbasón al pacient. 

La reacció al·lèrgica apareix immediatament al contacte amb la pell. I desapareix, en condicions normals i amb una ràpida aplicació del tractament, en un o dos dies.
 
 
Papallona


Poseu atenció als gossos. Se senten atrets per la processionària i no dubten a llepar-les i ficar-se-les en la boca. Quan ha estat intoxicat per l'eruga es mostra quiet, saliva de manera desproporcionada, té la llengua unflada, es frega el morro amb les potes, intenta beure aigua i no pot... Com a primera mesura urgent és llavar-li immediatament la boca amb aigua temperada i acudir urgentment al veterinari.
 
Elaboració pròpia
 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.