dijous, 13 d’octubre del 2022

Costes aboca arena a la Goleta per establir una primera protecció contra els embats de la mar

 

La Demarcació de Costes actua per segona vegada enguany en la reposició d'arena de la platja de la Goleta. Els treball s'estan executant després de l'actuació del passat mes de juny i principi de juliol i  aturada en arribar a la plena temporada turística. 

La previsió era dipositar 80.000 tones d'arena a les platges de Tavernes, però sense arribar a eixa quantitat la reposició, tal com vam publicar, va quedar molt minvada pel primer temporal d'estiu i tornava a deixar, més que res a la platja de la Goleta, en només uns metres d'arena per a gaudi dels estiuejants. Sort que no va haver cap temporal més, i es va poder passar l'estiu.

Hem entrat a la tardor, una estació on són molt freqüents les DANAs, fenòmens que solen dur sempre temporal amb vent fort de gregal. Bufa del NE i, per la disposició mateixa que presenta la costa valenciana, colpeja amb força contra les platges i afecta en especial la part sud, a la comarca de la Safor-Valldigna, i les platges de Tavernes.

 

 

 

Es demanen solucions i s'exigeix esculleres que retinguen l'arena i impedesquen que acabe arrossegada per la mar. Hi ha un projecte previst pel govern de l'estat però mentre no s'inicie i s'acabe d'executar - i ja vorem si al final es fa realitat- la Demarcació de Costes efectua abocaments de cara a l'hivern on pretén assolir un objectiu: crear una primera barrera de defensa contra els embats de la mar i que no afecte més encara les edificacions de primera línia.

Tothom sap que  la destinació de l'arena abocada és desaparéixer amb els temporals d'hivern, però l'argument que Costes dóna a l'Ajuntament i que el govern municipal de Tavernes ha explicat moltes vegades en els plens municipals és que cal aquesta primera barrera per defensar la zona urbanitzada contra la intrusió marina i, més que res, impedir que els edificis en primera línia siguen més i més afectats.

Tothom coneix que la reposició d'arena no és la solució, ni menys cap definitiva. Hem recordat que el govern de l'estat ha encomanat un estudi de possibles solucions per a minvar els greus efectes en les costes valencianes en general, i de Tavernes i la Safor en particular. Però la cosa es preveu encara per a lluny si no hi ha un tractament urgent i prioritari perquè els passos que ha de seguir: redacció del projecte, aprovació, licitació, adjudicació i finalment l'execució s'acceleren. Si no, en tenim per a sis, set anys... i ja comprovarem si s'acaben amb el ritme que l'Administració sol dur en les obres.

 

I mentre tant, continua sense resposta la proposta presentada a Costes pel govern de Compromís en la passada legislatura. Davant la falta de respostes, el regidor Josep Llàcer la va fer arribar al Senat espanyol: Fins la solució definitiva habilitar uns esculls subterranis amb malla geotèxtil que facen de barrera paral·lela a la nostra costa vallera i que retinguen l'arena i així que després siga la mateixa mar qui la torne cap a la platja.
 
Però d'això res de res i, mentrestant, sembla ser que ens haurem de conformar durant temps amb la reposició d'arena que, no neguem que ajuda  a minvar els embats de la mar o com alternativa pregar perquè no ens afecten les DANAs, cosa molt difícil i improbable en aquest temps de canvi climàtic que patim.
 
Elaboració pròpia: fotografies ahir, 12 octubre


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.