diumenge, 20 de març del 2022

ORATGE: Avui entrem a la primavera i comença una nova setmana amb bona cosa de pluges, en general


 Avui diumenge, a les 16:33 hora peninsular entrem en la primavera, som en l'equinocci de primavera, quan la durada del dia i de la nit és igual. I fem una entrada a la primavera amb oratge que continua inestable i amb possibles pluges.

L'oratge avui continuarà marcat per pluges i ambient fresc, cosa que també passara la pròxima setmana. (el temps anunciat a Tavernes està en la imatge de dalt). La pluja a nivell peninsular continuarà essent protagonista després d'un hivern on no hi ha plogut.

Demà dilluns, primer dia complet de la primavera, s'espera fresquet i plovedor en la major part de la península, menys en el denominat terç del nord. En la nostra zona poden haver-hi ruixats intensos en alguns punts.

Dimarts es repetirà la situació de dilluns i continuarà l'ambient ennuvolat, tot i que les pluges no serà tan intenses, sinó més disperses i intermitents, amb menys probabilitat al nord peninsular.

I serà a partir de dimecres quan trobem una nova borrasca en el sud-oest peninsular que deixarà pluges més forts, i afectarà tota la península i illes Balears i Canàries. 


Els tres models preveuen acumulats de pluges grans al País Valencià aquesta setmana

Eixa situació es deu a un trencament del vòrtex polar que afavoreix l'entrada d'aire fred en la nostra latitud, amb formació de noves depressions. Una nova borrasca DANA ens afectarà a partir de dimecres i tots els models asseguren que serà forta, inclús més que la que acabem de passar, i a Castelló i València si es compleixen les previsions a 5 dies vista es poden acumular pluges entre 400 i 500 mm.

O siga que la DANA Cèlia es retira i una nova borrasca, si totes això s'acompleix, la substitueix i s'hauria de batejar com a "Dídac" seguint el llistat ja establit. Recordem que eixe nom seria el que tindria també a França, Portugal i Bèlgica, nacions amb les quals compartim grup predictiu.

Caldrà estar vigilant la situació que, segons les previsions, tindrem setmana vinent, i on el model americà (GFS) indica que començaran pel nord de València i Castelló, i anirien cap al sud del País Valencià  mentre la borrasca creua la  Mediterrània.

 Estarem pendents i informarem.

Nota: Informació sobre els tres models de predicció

ECMWF: Sigles en anglés del Centre Europeu de Previsions Meteorològiques a Mig Termini. Hi participen 34 països.

GFS: Sigles en anglés del Sistema Global de Predicció creat per l'Administració Oceànica i Atmosfèrica d'Estats Units.

GEM:  Sigles en anglés del  model Ambiental Global Multiescala de Canada

Elaboració pròpia a partir de la consulta de les informacions d'AEMET, AVAMET, eltiempo.es, meteopoble, Meteovigo, Laboratori de Climatologia de la Universitat d'Alacant, entre d'altres.
GEM (Global Environmental Multiscale), modelo ambiental global multiescala
- Más información en: Global Environmental Multiscale (GEM) model (Meteorología e hidrología (inglés-español)) © https://glosarios.servidor-alicante.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.