La Societat Instructiva Unió Musical de Tavernes es prepara, com cada novembre, per a celebrar les festes de Santa Cecília. I per a aquest 2021 hi presenta importants novetats que suposen un gir de 180 graus en la concepció de les festes; un canvi que té com a objectiu obrir la festa dels músics a tota la població de la nostra ciutat i que, en paraules dels seus organitzadors, s’explica perquè “la Societat Musical és part de Tavernes, i Tavernes ha de ser part de la Societat Musical”.
Tot i ser ben conscients de què la pandèmia no ha passat, la legislació vigent permet la realització de les festes. Per això, i amb totes les cauteles, la SIUM ha confeccionat una programació en la qual es combinen actes exclusius per als membres de la Societat amb altres oberts a tot el poble.
Cal dir que les festes de
Santa Cecília, com cada any, es distribueixen en dos caps de setmana; un
fet que és tradicional en Tavernes des de fa moltes dècades, cosa de la qual es
pot presumir ja que altres societats musicals de primer nivell no han pogut
consolidar.
PRIMER CAP DE SETMANA
El primer cap de setmana, el que correspon als dies 13 i 14 de novembre, està enfocat més a actes més culturals i protocol·laris. Mostra d’això són la cercavila que la banda realitzarà la vesprada del dissabte per omplir de música els carrers de la ciutat; o la que farà el matí del diumenge per tal de recollir als nous músics que integraran la banda simfònica i la Ventolin’s Band. Uns actes que culminaran en el concert que realitzaran, eixe mateix diumenge 14, la banda simfònica i l’orquestra i en el qual es farà entrega dels diplomes i insígnies que tradicionalment reben els nous integrants i els músics que porten 25 i 50 anys en l’entitat.
El toc més lúdic d’aquest primer període festiu serà l’actuació de la xaranga "Xe quin ampastre". El dissabte 13 de novembre, a les 12.30 hores i en la plaça de Rafael Chirbes (davant de la casa de la cultura), la SIUM ha preparat un vermut musical perquè els vallers i valleres gaudisquen de música en directe que pose bona cara als temps que ens ha tocat viure.
SEGON CAP DE SETMANA
El plat gros de la festa arriba el dissabte 20 de novembre. Per a aquest dia, la SIUM (en col·laboració amb l’ajuntament) disposarà d’una carpa on oferirà una jornada intensiva d’actes.
A les 12.00 hores, el grup local "No name" amenitzarà el segon vermut musical; una actuació que marcarà l’inici del tradicional concurs de paelles. En aquest sentit, la Societat Musical vol destacar i remarcar que, si bé el vermut musical està obert a tot el poble, el concurs de paelles és un acte dirigit als músics però que tindrà les barres del vermut obertes als no socis en tot moment per poder integrar-se de l’ambient lúdic del concurs.
Per la nit, a les 23.00 hores, la carpa estarà oberta a tot el poble amb una discomòbil a càrrec de DJ Bigotet que done festa als joves, i no tant joves.
CLOENDA
La festa del dissabte 20 dona pas al últims actes festius, els del diumenge 21 de novembre. Pel matí, la banda simfònica omplirà de música els carrers de la ciutat per complir amb un dels actes més emotius: el trasllat de la imatge de la santa a casa del músic que, durant un any, la tindrà.
Es tracta d’un acte que, en els últims anys, ha anat perdent força i que es vol intentar reforçar per no perdre una tradició (més lúdica i social que religiosa) que reforça la germanor entre els músics i el compromís dels músics amb la mateixa Societat.
En acabar, i com a cloenda final, la SIUM realitzarà el seu dinar de germanor amb l’assistència de les autoritats locals i l’entrega de premis dels campionats de truc i de futbol, i el del concurs de paelles.
Altres activitats que la Societat ha preparat per als seus membres són el ball de disfresses i els campionats de truc i de futbet. Són activitats que suposen una continuïtat respecte a altres anys anteriors, però amb modificacions per tal de modernitzar-se i adaptar-se als nous temps.
I com no podia ser d’altra manera, la Societat Musical no pot oblidar-se dels seus menuts, en especial els alumnes de Fasolet i d’elemental. Per a ells, se’ls ha preparat uns tallers en els quals podran construir instruments musicals a partir d’elements de la natura i del reciclatge de materials.
Altra activitat, dirigida als més joves i que ja s’ha realitzat, és un concurs de dibuix entre aquests alumnes que girava entorn al tema de la música o de la mateixa Societat Musical. El premi d’aquest concurs ha sigut l’aparició del treball guanyador en el tríptic del programa que han rebut els socis i els músics de l’entitat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.