El valler Javier Pallás, professor de Música de Cámara en el Conservatori Superior “Joaquín Rodrigo” de València, ha presentat l'estudi d'investigació sobre la figura de Telmo Vela Lafuente, catedràtic de música de cambra al conservatori de Sevilla i fill de Crevillent (Baix Vinalopó). Pallás recupera així la figura d'un valencià insigne, violinista, compositor, difusor de la música com a locutor i director artístic de ràdio Sevilla, tot i que no molt conegut en l'actualitat però d'un alt nivell com a violinista, com demostrava en tocar davant de l'insigne Pablo Sarasate.
El professor Javier Pallás recordava a l'auditori crevillentí que Telmo Vela (1889- 1978), va ser alumne del mestre Jesús de Monasterio, del Reial Conservatori de Madrid, que en sentir-lo interpretar el va tindre com a alumne avantatjat. Acabats els estudis amb el premi de violí del Reial Conservatori es desplaçà a Paris on obté un gran èxit en la Sala Gaveau, de la capital francesa.
Pallàs destacava la gran amistat de Telmo Vela amb el famós tenor Miguel Fleta, a qui va dedicar la "Jota Aragonesa", per a violí i piano, estrenada a l’homenatge al a Saragossa quan la seua jubilació. El compositor alacantí Óscar Esplá president de la Junta Nacional de Música, el va nomenar catedràtic de música de cambra del Conservatori de Sevilla on va viure fins els setanta anys.
Entre altres fets de la vida del músic valencià, recordava com el 1958 i per una tromboflebitis de la safena, va deixar de tocar el violí, tot i que les visites que rebia de les grans figures musicals que passaven per
Sevilla, cas del seu amic José Iturbi, l’animaren a que a poc a poc tornara a
tocar, però amb moltes dificultats i sense poder mantindre el seu nivell.
Presentació de l'obra de Telmo Vela
Javier Pallàs va presentar en la conferencia l'ampla documentació sonora inèdita que havia aconseguit digitalitzar i donar a llum, a partir de les cintes de magnetòfon de bovina oberta registrades en Ràdio Sevilla, en Ràdio Ciudad Real, propietat de la filla de Telmo Vela, i en Ràdio Coral de Crevillent, on interpretava acompanyat del piano obres composades pel mateix violinista i d’altres del repertori de violí. Pallás va informar que, gràcies al net de Telmo Vela, s'havien recuperat els últims guions del programa de ràdio en Ràdio Ciudad Real, molt documentats i on es demostra l'ample nivell cultural del professor Vela fins els anys seixanta.
La conferència va tindre com a moment emotiu la lectura d'una carta de Telmo Vela al seu poble, enregistrada en la cinta de Ràdio Coral de Crevillent, amb llàgrimes per haver de vendre el seu violí per al sustent dels seus últims anys, en un temps de poca jubilació.
La part final, protagonitzada pel públic i amb participació d'estudiants de violí, va posar en valor la tasca de Telmo Vela com a pioner, al costat de Fernando Argenta, de la popularització de la música clàssica a la ràdio. En una altra pregunta-resposta ens assabentarem de la relació de les obres per a violí de Sarasate i Telmo Vela, amb l'ús de recursos virtuosístics utilitzats pels dos violinistes que Pallas atribueix al fet que arribaren a conèixer-se i Telmo Vela solia interpretar obres de Sarasate.
Les cintes enregistrades, afirmava Javier Pallás, són de gran vàlua per a investigadors que estudien Telmo Vela i el repertori que s'interpretava en el seu temps, però considerava no s'haurien d’editar per ser un regal a la filla i als nets perquè tingueren un record a més de ser d'un temps de carències del virtuosisme de Telmo Vela, després d’una greu malaltia i ja amb setanta anys.
El regidor de Cultura de l’ajuntament de Crevillent, Jesús Ruiz, va agrair a Javier Pallás la investigació acurada i profunda, de gran valor per al poble de Crevillent, perquè servia per a recuperar un dels fills il·lustres de la localitat a més de posar en valor la tasca musical del músic crevillentí.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.