L’alcalde Sergi González celebrava poder gaudir amb alegria i sentiment el “9 d’Octubre”, el Dia Nacional de les valencianes i valencians, on fem gal·la de la nostra cultura, de la nostra història i sobretot del nostre valencianisme i l’orgull per tot allò que és nostre.
L’alcalde qualificava el poble valencià, i Tavernes, com a plural, ric en patrimoni històric, artístic i cultural, destacant com podem presumir de la cova del Bolomor, dels paratges naturals, de la gastronomia, les nostres festes i tradicions. Ací feia un recordatori a les persones, la part més important del poble i que ens fa ser grans, i com a Tavernes podem estar orgullosos perquè en els anys de pandèmia s'han unit els col·lectius en l'ajuda als veïns
.
També assenyalava que la diada d’avui serveix per reivindicar la importància del projecte com a poble, i el nostre futur, que ha d’enfortir-se amb la defensa de la nostra llengua, de la nostra cultura i de la nostra història, tresors que hem de protegir i fer nostre si volem aconseguir un futur millor que podrem aconseguir si posem l’interés del poble per damunt dels interessos particulars. Com a final , llançava un missatge d’unitat, germanor, acord i, sobretot, de defensa del nostre territori i de tot allò que ens fa sentir-nos orgullosos de ser valencianes i valencians.
L’alcalde presentava després la persona escollida per glossar el significat del “9 d’Octubre” i que enguany ha estat Josep Ciscar, professor de Geografia i Història a l’IES “La Valldigna” i és un dels dos cronistes oficials de Tavernes.
El cronista oficial ha fet un parlament amb una primera part cívica i reivindicativa, on ha cridat a la cohesió del nostre Poble, on ha posat en valor la cultura, però sobre tot la unió dels valencians i valencianes des de la igualtat, apel·lant a una societat i ciutadania igualitària, que treballe i defense el medi ambient i la sostenibilitat com a salvaguarda del planeta i de la nostra terra, encoratjant al treball per un País Valencià que siga capaç de preservar els nostres costums, la nostre llengua i cultura.
En un segon apartat ha fet menció de les conquestes del rei Jaume I El Conqueridor, i com la conquesta del nostre territori inicia la pertinença a la corona catalano-aragonesa, presidida pel mateix rei, amb les nostres corts pròpies i els furs.
Ofrena d'una corona de llorer al rei Jaume I
Acabat l’acte institucional, en el Passeig del País Valencià, ha tingut lloc l’entrada del rei Jaume I el Just a cavall, tot i que en l'acte d'avui el simbolisme s’ha estés i el rei anava acompanyat d’un jove, que volia representar la personalitat que, amb el pas dels anys, seria el seu nét, Jaume II el Just, que fundaria Valldigna, i donaria el tret d’identitat a la nostra comarca.
L’alcalde Sergi González i el cronista Josep Ciscar han ofert una corona de llorer a la memòria del rei, corona que ha estat dipositada davant del mosaic que ha confeccionat amb ocasió de la nostra Diada els alumnes del Taller d’Ocupació, un gran mosaic amb l’emblema de la Generalitat.
Cal dir no obstant que tot i que molts consideren la cimera amb el drac alat com a símbol del rei Jaume I, en realitat es basa en l’escut d’armes del seu fill, el rei Pere el Gran dit també el Cerimoniós, que el Consell del País Valencià va adoptar com a escut propi en 1978.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.