Tavernes va celebrar ahir la tradicional “Pujà" del patró de la ciutat, el Santíssim Crist de la Sang, a l'ermita del Calvari, però com ja va passar en la "Baixà", majorment el simbolisme de l'acte va quedar circumscrit a l'església de Sant Pere.
La "Pujà", com ja és sabut, marca la fi de les Festes del Poble i enguany, una vegada més, va estar condicionada per la pandèmia de covid-19, però si fem una mirada a la història potser estaria més d'acord i prop dels succeïts de 1885, quan la epidèmia del colera morbo havia obligat a baixar la imatge a la parròquia perquè els fidels pogueren pregar i demanar-ne l'acabament.
A l'església de Sant Pere tenia lloc primer l'acte religiós, amb l'eucaristia i el cant dels gojos al Santíssim Crits. En acabar va tindre lloc la "Pujà" amb les mateixes característiques de la "Baixà" : sense participació popular en la processó, tot i que els fidels al llarg del recorregut pogueren visionar el pas de la imatge.
El tabalet i la dolçaina, els nostres instruments nacionals, obrien el pas de la petita comitiva que acompanyava la imatge, que en l'eixida del temple va ser homenatjada amb el revol de les campanes.
Com hem explicat en ocasions, la tradició vallera atribueix a la intervenció del patró l'eradicació a la ciutat de l'epidèmia del còlera l'any 1885. També enguany, com l'any passat, són molt els vallers i valleres que han elevat pregàries al Santíssim Crist de la Sang perquè la vacuna siga el remei definitiu i desaparega el Covid-19, amb la confiança de poder celebrar el 2022 amb total normalitat la Baixà, la Pujà i les Festes del Poble.
Un castell de focs d'artifici posava més tard el toc final a les Festes del Poble del 2021.
Agraïments a A.Talens, autor original del vídeo
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.