Les despulles de set veïns de Tavernes han fet avui el camí de tornada a casa, la llar de la que mai deurien haver sortit. Han estat des del 2017 anys de lluita, d'esforços, de tràmits administratius fins arribar al dia d'avui quan, en el Cementeri Municipal de Paterna, set famílies de Tavernes rebien oficialment les restes dels cossos dels familiars identificats en la Fossa 112, junt a altres identificats de poblacions valencians: en total 21 dels afusellats. Ara les famílies poden descansar, tancar les ferides i soterrar dignament els éssers estimats, junt als seus familiars en el nostre cementeri municipal i retornar-los la dignitat i oferir-los la pau merescuda.
Les víctimes de la repressió franquista que s'ha pogut identificar són els 7 veïns de Tavernes: l'alcalde republicà Vicente Gómez Marí, Vicente Carbó Torres, Juan Bautista Solanes González, Eduardo Sancho Sifres, Felipe Sala Escrihuela, José Peiró Calabuig i José Duato Ferrer.
L'alcalde de Tavernes, Sergi González, i la regidora de Memòria Històrica, Noèlia Alberola, han assistit a l'acte juntament amb la Consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo i la presidenta de l'Associació de Familiars de Víctimes del Franquisme de la Fossa 112, Carmen Gómez, que és néta de l'alcalde republicà o l'historiador Vicent Gabarda, primer que va documentar les fosses comunes.
En un sentit parlament, la presidenta de l'associació va agrair el recolzament de professionals i administracions, entre les quals hi ha l'Ajuntament de Tavernes que ha tramitat i ajudat en la tramitació dels expedients de subvencions econòmiques, a més d'oferir les pròpies, i també en molts dels expedients administratius, a través de la regidoria de Memòria Històrica, que dirigeix des de la passada legislatura Noe Alberola, de Compromís.
Carmen Gómez recordava i denunciava la impunitat dels autors de les matances i que els cossos hagen estat considerats, després dels 80 anys, com a restes arqueològiques i no víctimes represaliats de la dictadura franquista, mentre demanava la derogació de la LLei d'Amnistia del 1977. De totes maneres considerava que havia de ser un dia d'alegria perquè 20 persones deixaven el cementeri de Paterna, ara tindran un enterrament digne i denunciava la intolerància, odi, injustícia i la voluntat d'acallar una societat democràtica amb l'afusellament de milers i milers de persones després d'haver-se acabat la guerra.
L'alcalde de Tavernes Sergi González assenyalava en el mateix cementeri de Paterna que "per a les famílies és un dia ple d'emocions perquè es tanca satisfactòriament un llarg procés que serveix per a recuperar la memòria històrica i preservar la dignitat dels represaliats. El compromís del consistori sempre ha estat ferm en esta lluita, i ens ompli d'alegria que els veïns identificats puguen descansar a Tavernes".
La regidora de Compromís i responsable de Memòria Històrica de Tavernes, Noelia Alberola, indicava que "la lluita incansable i l'esforç de les famílies ha tingut un final feliç i, per fi, poden donar en el seu poble una sepultura digna als seus familiars. Des de l'Ajuntament els hem donat tot el suport perquè mereixien tancar totes les ferides, i continuarem donant el recolzament a la resta de familiars fins aconseguir totes les identificacions".
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.