"La reconstrucció de com era durant el Quaternari Mitja el paisatge d'una part de la Valldigna prehistòrica, i alhora un tram del litoral central valencià, era l’essència i objectiu principal del treball i on estaven dipositats el nostre somni i esforços. Aquest avui dia podem dir que s’ha materialitzat en una gran part, sempre amb les lògiques limitacions que imposen un passat tan llunyà i les contínues diferències que han tingut aquests paisatges, tan dinàmics i canviants, en la pròpia evolució temporal" ens comentava Josep Fernández, director de les excavacions de Bolomor durant més de 30 anys.
"Hem desenvolupat tot el treball en tres anys d'investigacions en el jaciment, en concret en els períodes entre el 2016 i el 2019, i van prendre nombroses mostres en tota la seqüència estratigràfica del jaciment, però sense oblidar que eixe treball venia també recolzat per tot un procés d'investigacions i excavacions durant els últims 30 anys" confessava Fernàndez.
I les mostres sedimentològiques donaran pas després a l'obtenció del pol·len fòssil i tota l'analítica, la redacció del treball final que va ser publicat Quaternary Science Reviews, una de les revistes més prestigioses a nivell internacional, al seu volum 217, de l'any 2019.
El director de les excavacions de Bolomor ens confessava que "l'objectiu que ens marcarem inicialment era obtindre una reconstrucció paisatgística el més fidel possible amb la tecnologia disponible. La nostra recreació és com una fotografia que recull i captura un instant d’aquest passat en forma d’imatge estàtica, que també ha estat publicada en la mateixa revista, Quaternary Science Reviews al numero 256 del 2021".
Josep Fernàndez ens ha explicat la conformació orogràfica i com era el paisatge a la Valldigna fa 100.000 anys, on gràcies a les serres que la envolten i la seua direcció cap a la mar creen un paisatge en mosaic de gran varietat i riquesa, ocupat per diferents biòtops.
"Els estudis de la paleovegetació de la Cova de Bolomor confirmen un component arbori superior al 90%, amb la qual cosa es fàcil imaginar frondosos boscos majoritàriament de les espècies Pinus (les pinades) i Quercus (rouredes), tot completat amb una bona diversitat de plantes arbustives que s'han plasmat en els dibuixos" feia notar Fernández que afegia que, en termes generals podem parlar d’un bosc mixt principal, però també variat, amb una alta diversitat de plantes llenyoses.
I molt important també, des del punt de vista de l'alimentació humana, era l’existència d'espècies potencialment comestibles com l’avellana, el castanyer, el lledoner mediterrani, l’arboç, el garrofer, el grèvol, l’olivera, el saüc i altres que, amb bastant probabilitat, van intervenir en els processos de subsistència dels neandertals. De fet, comentava, els investigadors han pogut recollir una bona col·lecció de fruits fòssils que estan ara pendents d’estudi.
Fernàndez destacava que, la Valldigna i el seu paisatge, tot el que envolta el territori quan a flora i fauna, fa de Bolomor un lloc molt important per a l’estudi de l’evolució dels primers europeus, cosa que al llarg d'aquests 30 anys s'ha plasmat en descobriment al voltant del foc, però també en les troballes de restes de petits mamífers o tortugues, processats per a poder-se menjar.
Aquests treballs, a banda de ser interessants per al gran públic, són també una ajuda als investigadors en allò que són la síntesi i plasmació de molt de temps d'investigació en els jaciments. El mateix Fernández ens confirmava i anunciava la seua publicació el passat dimarts, dia 9, en un dels principals "magazins" d'Estats Units
Enllaç: https://www.sciencenews.org/article/neandertal-spain-cave-warm-weather-landscape-art-illustration
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.