El plenari municipal va aprovar anit la proposta presentada sobre la Llibertat d’Expressió per Compromís I l’Esquerra, que en la votació final va obtindre els vots a favor dels dos partits proposants I del PSOE. La dreta local – PP i Ciudadanos- va votar en contra.
El text aprovat manifesta el compromís de l’Ajuntament de Tavernes en la defensa de la llibertat d’expressió com a dret fonamental recollit en la Declaració Universal dels Drets Humans, la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea i la Constitució espanyola.
Així mateix mostra la seua solidaritat amb el fill de Tavernes, Joan Cogollos, i amb totes les persones perseguides injustament per exercir el seu dret a reclamar un habitatge digne per a tothom, a la llibertat d’expressió o qualsevol altre dret fonamental, especialment aquelles per fer-ho de manera pacífica o a través de la creació artística.
També es va aprovar instar al Govern Central a impulsar una reforma del Codi Penal amb l’objectiu de garantir el dret a la llibertat d’expressió derogant les lleis que ho impedeixen així com altres que són un fre a les llibertats de reunió pacífica i associació, d'expressió i d'informació
La moció recorda que la llibertat d'expressió és un dret fonamental recollit a la Declaració Universal de Drets Humans i en la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea amb drets que comprèn la llibertat d'opinió i la llibertat de rebre o de comunicar informacions o idees sense que hi puga haver ingerència d'autoritats públiques i sense consideració de fronteres. Tots aquests punts estan reconeguts en la Constitució Espanyola on s’indica que cal actuar de conformitat amb la Declaració Universal de Drets Humans i els tractats i els acords internacionals sobre aquestes matèries ratificats per Espanya.
El text recorda com l'Estat Espanyol posa en perill la llibertat d'expressió al seu desplegament legislatiu, sobretot pel que fa als delictes d’injúries a la corona o altres institucions de l’Estat, així com amb la vaguetat de la definició del delicte de sedició, tots aquests en l’articulat del Codi Penal, amb un conjunt de restriccions contemplats a la denominada “Llei Mordassa”.
L’aplicació d’aquesta llei, com s’indica en l’apartat explicatiu, ha rebut 103 condemnes per part del Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg, una cinquena part en els últims anys, i ha suposat una greu escalada en vulneració de drets humans per part de la llei espanyola amb repressió d’algunes expressions, tant polítiques com artístiques, publicades en diferents llocs com ara: mitjans de comunicació, xarxes socials, etc. i que han suposat condemnes a cantants, periodistes o persones que es dediquen a les arts escèniques.
Es remarca també com hi ha delictes no contemplats en marc europeu, com el de sedició, a qui el text qualifica de “fòssil de la legislació decimonònica” mantingut a l’Estat en una situació ambigua entre el delicte de rebel·lió i el delicte contra l’autoritat pública, amb condemnes com la de les polítics catalans que han estat contestades per Amnistia Internacional per ser contràries als drets de llibertat d’expressió i de reunió pacífica dels condemnats, i fins i tot algunes rebutjades per tribunals d’altres països europeus.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.