dilluns, 7 de setembre del 2020

La Valldigna acull el cap de setmana el primer Festival Internacional Medieval per a públic infantil i familiar d'Europa


El Centre d'Investigació i Interpretació de la Música Medieval (CIMM) de la Valldigna (València) presenta el Festival Internacional Medieval Infantil (FIMI), que se celebrarà els pròxims dies 11, 12 i 13 de setembre.  L'esdeveniment, el primer en el seu gènere a Europa i el món, naix amb la vocació clara d'involucrar a tots els estrats de la societat en el coneixement i gaudi d'una època què és la gran desconeguda en la Història malgrat abastar mil anys.
 
El festival és possible gràcies al suport de la Mancomunitat de la Valldigna i la Conselleria de Cultura, i compta amb la coordinació i direcció de Mara Aranda. Està dissenyat per a implementar les activitats que es realitzen en el Centre Internacional de Música Medieval (CIMM). El FIMI, com a braç actiu del CIMM, celebrarà durant tres dies del cap de setmana les activitats. No obstant això, el projecte va més enllà i es constitueix en focus d'activitats durant tot l'any, orientades a revaloritzar i vitalitzar el patrimoni històric cultural, literari i musical.
 
 

 
Les activitats dirigides al públic infantil,  amb el qual compartim i habitem aquest present però que són els protagonistes i els actors principals del futur, tenen com objectivo aconseguir persones més versades, més crítiques, amb més valors i capacitat de decisió que redunden en una societat més humanitzada, sostenible i coherent en el seu conjunt.

La directora Mara Aranda afirma que “és una responsabilitat adquirida i un ferm compromís no sols posar en valor aquest patrimoni quant a construccions arquitectòniques i la part que refereixen cròniques històriques, sinó també mostrar la riquesa de la música, literatura, llengua, història, dicció, memòria, declamació, expressivitat, capacitat comunicativa i, a més, els instruments musicals que van acompanyar de manera funcional als homes i dones d'aquesta època i que igual que actualment, sentien la necessitat de cantar, ballar, sentir, plorar, estimar i unir-se a altres dones i homes, en la terra i a les forces que no es poden entendre per la força de la raó”.
 
 


És per tot això que la càrrega didàctica i pedagògica del FIMI és molt gran.  “Volem que xiquetes i xiquets escolten i vegen però també que toquen, facen olor, acaronen, proven i experimenten plàsticament totes les matèries que és la manera com es queden fixades en la profunditat de la nostra consciència i coneixement i també molt altes les seues mires, perquè així fa falta que siga si volem sembrar en les futures generacions un projecte il·lusionant i que genere en elles i ells la responsabilitat i capacitats, al mateix temps que dotar-los de les eina, per a millorar la humanitat”, conclou la directora del CIMM i del festival.

 

 


El monestir de Santa Maria de Valldigna és un espai diferent,  un punt concret de la nostra geografia que compta amb patrimoni arquitectònic civil i religiós, a més d'espais naturals i d'interés paisatgístic i una capacitat i infraestructura de recepció i atenció de públic i visitants,  nacional i internacional no sols en les localitats on es desenvoluparà el festival (Barx, Simat i Benifairó, pertanyents a la mancomunitat) sinó en tota la comarca de la Valldigna.
 
El CIMM va obrir les seues portes al gener de 2020 i ofereix des de llavors trobades amb la música en directe i cursos online de música, veu i instruments medievals que comencen aquest mes de setembre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.