dijous, 17 de setembre del 2020

Acabem l'estiu i entrem aviat a la tardor: l'oratge en la segon quinzena de setembre'


Som a setembre, un mes que al llarg del temps sempre ens ha donat problemes quan a l’oratge, i ací a Tavernes en tenim una certa experiència. Fa nomes uns dies recordàvem el succés del dia 11, en l’any 1996, quan el Vaca va desbordar i va inundar un terç del casc urbà, o l'any passat en la Vega Baixa alacantina.

El mes de setembre coincideix amb l'arrancada de la tardor climatològica, és per tant un mes de transició i es presenta any rere any en la península Ibèrica com molt irregular i oferidor de problemes: a vegades sembla mes un mes de ple estiu, i en altres com l'any passat se'ns ofereix amb pluges torrencials catastròfiques en la nostra zona del Mediterrani. La saviesa popular ho ha deixat ben palés en dites com “Al setembre, o s'assequen les fonts o s'emporten els ponts” o “Dels dotze mesos que hi ha, el setembre és el més malsà”.
 


I ja parlant d'aquesta quinzena,
per als pròxims dies s’anuncia l’arribada d’una borrasca de l’Atlàntic que afectarà tota la Península Ibèrica i que ens deixarà pluges el cap de setmana vinent, segons les prediccions de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).
 
Cal saber també que perdem entre 2 i 3 minuts de sol al dia, i cada dia el Sol va abaixant, 6° graus al dia, i a ser l'altura menor (sobre 47° de l'horitzó) la calor és menys concentrat, cosa que afavoreix les entrades d'embossaments fred a la península, i això porta DANAs. El dia 23, als 9 hores i 50 minuts, entrem a la tardor i eixa jornades els hores de sol i de nit seran igual, anant augmentant la nit fins el 22 de desembre, quan entrarem a l'hivern.

Les previsions de l'organisme de referència a Europa, el ECMWF (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts), ja avisaven que a principi de mes podríem tindre uns dies amb temperatures lleugerament per davall dels valors habituals pel despenge d'aire fred, però continuant amb la tònica de l'estiu climatològic al Mediterrani tendirien a pujar amb el pas dels dies i en la recta final del mes predominarien les altes temperatures (l'estiuet de Sant Miquel).

Així contempla AEMET l'evolució de l'oratge

Pel que fa a les precipitacions a llarg termini en aquesta quinzena, cal dir que sens dubte setembre és un dels més complicats de cara a realitzar una previsió. En aquest mes és freqüent que es produïsquen diluvis de caràcter molt local en el vessant mediterrani, que en unes poques hores pot canviar el balanç del mes en sectors molt concrets. També les tempestes a l'interior solen fer acte de presència.

Ara com ara, els mapes del ECMWF assenyalen que després de l'episodi d'inestabilitat que hem viscut amb la primera DANA,  les precipitacions serien escasses en tota la península, excepte en l'extrem Nord, però al final del mes plouria més del normal en el litoral cantàbric i en algunes zones del litoral mediterrani.


 
Llavors, tindrem pluges torrencials?

Els previsions a llarg termini no solen ser fiables del tot en el litoral mediterrani, perquè  amb la superfície de la terra i de la mar ben caldejats, amb temperada alta, una lleugera inestabilitat  és capaç de crear ruixats, les tempestes poden créixer amb energia i provocar alguns problemes, ja que tant la superfície terrestre com la marina estan caldejats després de l'estiu.

És un mes de transició  i qualsevol nova situació (gotes fredes-DANAs, tàlvegs o esdeveniments de pluges càlides) poden afavorir la formació de precipitacions intenses en poc temps, generalment locals. I això quasi sempre implica afecció en camps quan estem a l'inici de la temporada citrícola. En qualsevol cas, cal estar i estarem atents a les previsions meteorològiques.
 

Aclarim: Un menyspreu  als lectors i lectores de La Cotorra

Hi ha qui qualifica la informació que us oferim com a pamflet. Ni ens molesta ni ens lleva la son. Si que ens preocupa més que es  copie  l’actuació del PP,  que diu que som una publicació de fakes news. 

Lamentem el menyspreu als nostres lectors i lectores, a la seua intel·ligència, a la seua capacitat de discernir.  En dir que som un pamflet, es tracta als lectors com a persones no preparades, que no saben què lligen.

Nosaltres pensem tot el contrari: vostés saben que la nostra informació és contrastada i veraç i per això ens lligen. El  pamflet és falsedat i deformació, difamació i mentida, desinformació,  cosa que ací no trobaran. . 

Molesta que informem sobre Tavernes, i més que res que donem informació de la gestió municipal, de la política local, de l’Ajuntament. I molesta perquè la nostra informació deixa a les clares quins partits estan treballant pel poble.
 


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.