divendres, 5 de juny del 2020

El trasbalsament d'arena en la platja i el corriol camanegre: la millora d'alguns trams de la platja urbana


Els ciutadans desconeixem moltes vegades quines pautes se segueixen en la neteja de les platges valleres i també el perquè, i arribem a qualificar de dolenta actuacions de neteja o altres treballs, cas de prendre arena d'un punt per dur-lo a altre de la platja, igual  sense plantejar-nos si eixa actuació es veu obligada per una normativa vigent.

La nostra zona costera, pel que vam poder conéixer ahir en la visita de la vicepresidenta de la Diputació, Josep Maria Amigo, és una zona on la neteja mecanitzada i altres treballs amb màquines segueix unes pautes ben estrictes fins el dia 1 de juliol perquè estem inclosos dins d’una zona LIC (Lloc d’Importància Comunitària Europea), és a dir, estem dins d’una zona de gran valor mediambiental pels ecosistemes i la biodiversitat de fauna i flora que alberga. I s'ha de cuidar i protegir.

Parella de corriols

Un dels exemplars singulars a cuidar i protegir, de manera molt especial és el corriol camanegre (Charadris alexandrinus), catalogat com a vulnerable en el Catàleg Valencià d’Espècies de Fauna Amenaçada. Aquest ocell té els nuclis reproductors més importants avui dia en el tram entre Gandia i Xeraco (l'Ahuir)  i un tram de la costa de Tavernes, on es fàcil a l'estiu vore'l fen "corredisses" quan camines de Padur a Xeraco. En aquesta zona la neteja mecanitzada i altres treballs de màquines, com per exemple una extracció d’arena, està prohibida en el període de nidificació que acaba l’1 de juliol.

Niu de corriol

La zona costera on el corriol camanegre té punts de nidificació s'ha de protegir i la norma contempla l'establiment entre el dia 15 de març fins al 30 de juny d'una franja de 15 metres des del peu de duna o 2 metres des de les tanques de protecció amb que Costes sol envoltar aquests llocs. 

Polls de corriol

A banda hi ha platges catalogades com a “platja natural” on si s'ha de fer neteja mecànica només ha de ser entre l’1 de juliol al 31 d’octubre, però damunt hi ha “platges naturals” que tenen una protecció més important (l’Ahuir a Gandia, el tram de la costa de Tavernes entre la fi de la zona urbana i Xeraco i un tram de Piles a la Safor) i ací només es poden fer actuacions en situacions excepcionals.

O siga, la possibilitat de traure arena d’aquesta zona vallera de platja natural seria impossible ara mateix. El punt de Xeraco d'on es fan extraccions - altres vegades han servit per a la Goleta-  no disposa d'arena eterna. Sense oblidar que Costes no tenia prevista ni programada  l'actuació que executa d'anivellament i millora d'alguns trams en Platja de Tavernes, però ha actuat - i les gràcies-  en benefici general de TOTS els usuaris amb una redistribució de l'arena que la nostra platja té.

Elaboració a partir de les dades de la ndep d'ahir de Diputació

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.