dijous, 28 de maig del 2020

El llac de la Goleta està contaminat? L'existència de la Chara sp més bé diu el contrari


Està contaminat el llac de la Goleta?  Cal no confondre, ni mesclar, contaminació de les aigües amb l’existència de plàstics dins del vas, plàstics producte de l’acció irresponsable humana que tiren per terra els envasos de menjar, i altres productes, quan al costat hi ha papereres. I al final acaben dins de l'aigua.

Les algues han proliferat els darrers anys – abans no n’hi havia- sobretot per la millora de la draga i actuacions de naturalització dutes a cap per l’Ajuntament.  No les podem considerar contaminació, més bé al contrari, indiquen la qualitat de l’aigua i així ho diu l’informe de Josep Sanchis Andrés, de la UPV, que va redactar el projecte de millora del llac. 

Plàstic producte del desinterés humà enmig del llac
L’impacte visual de les algues ens pot enganyar i dur-nos a fer judicis de valors inexactes, a fer-nos pensar que  les algues del llac de la Goleta són fruit de la contaminació. I això està molt lluny de la realitat. Les fotografies recents, d’avui mateix, ho demostren: les aigües estan netes, no hi ha olors, a la vora del llac  es pot apreciar l’aigua transparent – mireu les fotografies- i per elles pul·lulen milers d’alevins. I se sent el raucar de les granotes, un altre testimoni del bon estat de les aigües. 

No anem a negar: hi ha plàstics productes de l’acció irresponsable d’humans i el nivell ha abaixat, de fet aquest matí quan això passa s'estava bombejant aigua. I s'haurà de fer un manteniment dels voltants, que suposem arribarà ara quan la brigada - que no ha treballat en temps de confinament- acabe les tasques en l'arena. Però d’ací,  a deduir com hem llegit en la premsa que ha fet un partit de la dreta local que hi ha una contaminació del llac... I si igual resulta que les algues són el testimoni i prova de tot el contrari?  Ho expliquem.

A instàncies de l’Ajuntament, es va redactar i dur a cap un projecte de millora del llac. Josep Andrés Sanchis, ambientalista, professor de la Politècnica i investigador de prestigi, en un informe explicava quina era la importància de l’existència d’algues en un lloc, com indicador de la qualitat de l'aigua. 

L'existència de la Chara sp és indicador de la qualitat de l'aigua
Aquell informe, que ja hem publicat abans, indicava que :“A conseqüència de la millora del aigua i de la seua transparència, que permet arribar la llum al fons del llac, ha aparegut i ha proliferat recentment una macrófita, la Chara sp, que és una planta aquàtica submergida (algues verda), que forma grans prades que serveixen d'aliment i recer a nombrosos animals, oxigena l'aigua, disminueix els nutrients del fons i l'aigua- La seua presència en un aiguamoll indica aigües de bona qualitat. La Chara sp és una espècie inclosa en el tipus de hàbitat 3140 Aigües oligomesotrófiques calcàries amb vegetació béntica de Chara spp, en l'annex 1 de la Directiva 92/43/CEE.".

L'aigua està neta i transparent: la Chara sp oxigena l'aigua
En un altre punt de l’informe, assenyalava que  en ser el llac “un sistema d’aigües someres estancades i sense cap renovació”  es poden generar problemes tals com les males olors i la mortaldat de peixos i d’ànecs, quan l’augment de les temperatures afavoreix els processos que desencadenen aquestes conseqüències.   

L’any 2015 es va redactar el “Projecte de naturalització del Llac de La Goleta” en l’objectiu de donat mesures per a la seua restauració i naturalització, que siguen sostenibles a llarg termini i no sols una solució temporal.

A banda d’altres solucions com bufadors i filtres en les entrades d’aigua de pluja al llac, es va facilitar l’existència a l’interior del llac de “vegetació macròfita (plantes aquàtiques i algues) que consumeix els nutrients, a més contribueixen a l’oxigenació i a la captura de sediments en graves i arenes. 

Aigua neta i transparesnt


Aquestes especies de plantes aquàtiques i algues, desenvolupen varies funcions dins l’ecosistema del Llac, que son:  aportar oxigen a les aigües, fixar el CO2 atmosfèric, reciclar i absorbir nutrients i regulen els efectes de la temperatura, la llum i el transport de sediments” sense oblidar que “són un suport tròfic i l’aliment de consumidors primaris i formen part de l’hàbitat de nombroses espècies d’invertebrats, peixos, amfibis i altres animals aquàtics. Actualment, gràcies a aquestes espècies macròfites, el llac presenta un gran nombre de petits peixos, de l'espècie Gambussia, que són un dels majors devoradors de larves de mosquit, per la qual cosa és pràcticament impossible trobar una larva de mosquits al llac”.


Ni olors ni aigua tèrbola

Un dels punts de l’informe remarcava que  la conscienciació de la gent “és fonamental per a què el llac es mantinga net i en condicions, ja que un dels problemes que té el llac, és l'aportació de nutrients, que es generen quan la gent pretén alimentar als animals del llac”. 

Això diu  l’informe. Cadascú que traga les conclusions. Les algues són components naturals del propi sistema ecològic del llac. ¿Haver-ne és símbol de contaminació de les aigües o al contrari?   

Els plàstics no formen part de l’ecosistema del llac. Uns plàstics majorment d’envasos de menjars, llançats per l’home en les voreres - quan hi ha papereres-  i que acaben dins de l’aigua, junt a altres accions que evidencien els mals  comportaments humans  no vol dir obligatòriament contaminació del llac, com tampoc vore una panderola en un carrer no vol dir que hi ha una plaga, per exemple. Encara que de vegades algú ens ho vulga vendre així.

Les fotografies que il·lustren la noticia són d'avui mateix 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.