dijous, 30 d’abril del 2020

Coneixem el patrimoni natural i paisatgístic de Diània (l'antic Regne de Taifa de Dènia), que incloïa la Valldigna

  
El mes de febrer del passat 2019, l'escriptor Just I. Sellés va presentar a la Biblioteca el seu llibre "Diània Terra Nostra", un viatge fotogràfic pel patrimoni natural i històric a través de fotografies del que avui dia denominem "les comarques centrals".  Potser, i així ho pensen molts estudiosos, caldria dir Diània recuperant la denominació que històricament, i durant temps es va donar al territori al qual pertanyia l'actual Valldigna, abans valls d'Alfàndec.

Son terres que al llarg de la història han rebut noms diversos: Contestània, la Muntanya, Governació de la Muntanya, Comarques de les Muntanyes Governació de Xàtiva, però que en realitat majorment abracen l'antic regne Taifa de Dénia i que per als estudiosos composen un país definit paisatgísticament, una bioregió amb característiques botàniques i geogràfiques comunes, com a serres de la prebètica.




El nom Diània deriva de l'antiga denominació Diànium i forma una unitat geogràfica, botànica i fins i tot lingüística, car tots els 173 pobles que la formen parlen valencià.

Ara ens ofereix el vídeo, que com el llibre, plasmen tot aquest territori, els més bells racons de cada zona. Un vídeo per a gaudir, per a contemplar i conéixer el patrimoni paisatgístic de les nostre terres, les que encertadament Joan Pellicer va popularitzar com a Diània.

Poseu-vos uns auriculars, alceu el volum i deixeu-vos portar per la música. Pareu també atenció a la recitació del poema del principi i final del audiovisual, perquè hi trobareu l'essència de la nostra terra.










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.