dijous, 23 d’abril del 2020

Avui és el Dia del Llibre. ¿Sabíeu que va ser un valencià qui va iniciar la celebració d'un dia dedicat al llibre?



Avui, dia 23 d'abril, diada de Sant Jordi, hauríem de celebrar el Dia del Llibre. La Covid-19 se'ns ha emportat moltes coses, entre elles la celebració avui d'una jornada dedicada al llibre, que es també una jornada dedicada a la literatura i a la cultura.

Potser molts no ho sapigueu, però va ser un valencià qui va proposar i també iniciar la celebració d'un dia dedicat al llibre. Doncs sí, va ser va ser l'escriptor i editor valencià Vicent Clavel i Andrés, que s'havia establert a Barcelona com a director de l'Editorial Cervantes, qui a principi del segle XX va proposar a l'aleshores Cámara Oficial del Libro de Barcelona i al Gremio de Editores y Libreros (els dos amb nom castellà) celebrar la festa per promoure i difondre el llibre a Catalunya. 


Fira del llibre

Mira per on, les primeres diades del llibre es van celebrar el 7 d’octubre, ja damunt del nostre 9 d'octubre. Ho desconeixem, però potser Vicente Clavel s'enyorava de la seua València, on el dia de Sant Donis (9 d’octubre) és el dia dels enamorats i hi ha el costum és regalar a l’estimada “la mocadorà”. A Barcelona no hi havia "mocadorà" però si una gran tradició impressora i llibretera.... Pot ser per això, i tenint en compte el seu ofici va pensar en regalar a l'estimada, que millor que.... un llibre!!!.

La cosa va tindre èxit, però a partir del 1929, en plena Exposició Internacional de Barcelona, la iniciativa va canviar la data i es va fer coincidir el regal del llibre el 23 d'abril. Quin millor dia! I així commemorar les morts de Miguel de Cervantes i de William Shakespeare. Potser algú va pensar que era una bona cosa celebrar el patró Sant Jordi i unir la festivitat amb una celebració també espanyola, i fins i tot internacional... Segurament que no van pensar ni se'ls va acudir a commemorar Ausiàs March o Joanot Martorell, o fins i tot Mossèn Cinto (Verdaguer)!

Naixia el "Dia del Llibre" talment com el coneixem, i se li va afegir el costum que hi havia des del segle XV de regalar una rosa a l'estimada. I dia complert: dia del llibre i dia dels enamorats. I dia de Sant Jordi i de Sant Cervantes...!!! Si Sant Cervantes, al cap i a la fi és el qui més ha fet per Espanya i l'espanyol com autor del llibre més llegit i traduït. 

Figura de Sant Jordi del retaule del Centenar de Sant Jordi (dit també Centenar de la Ploma) València 1400. Actualment està al "Victoria and Albert Museum". Els valencians vam tornar a perdre, ara el retaule d'una institució.

Bromes a banda, i siga com siga, Sant Donis (9 d'octubre) al País Valencià o Sant Jordi (23 d'abril) a Catalunya, el que està ben clar és que el 14 de febrer no és el Dia dels Enamorats, i el que molts valencians celebren a febrer és, ara que s'estila tant de dir, una "fake news", una còpia dels americans impulsada per "El Corte Inglés" entre tants altres comerços. (I ja que estem, recordem que cap de les notícies que publiquem no són mai cap "fake news". No, senyora portaveu popular vallera, no hem publicat mai cap "fake news". No diga mentides, que anirà de cap a l'infern)

I d'oca a oca, i celebre perquè pertoca, arribem a la modernitat i a les institucions internacionals i el 15 de novembre de 1995, la Conferència General de la UNESCO va decretar el 23 d'abril com a Dia Internacional del Llibre i del Dret d'Autor, amb la qual cosa una diada del llibre iniciada per un llibreter valencià i celebrada primerament a Catalunya s’ha escampat per tot arreu del món. 


Pintura mural del braç militar a la Generalitat. Dalt, Sant Jordi patró del Regne de València
 
Sant Jordi era el patró del Regne de València 

A més del llibre, avui celebrem Sant Jordi, mort el 23 d'abril de l'any 303. Havia nascut a la Capadòcia (Túrquia actual) en el segle III, fill d’un militar al servei de l’Imperi Romà i, segons la tradició, va ser martiritzat per protegir els cristians. El martiri va ser a Diospolis (Palestina) i va ser canonitzat pel Papa Gelasi I l’any 494.


Aquest sant ha estat sempre molt relacionat amb els territoris de l'antiga corona d’Aragó. Ací, al País Valencià, li teníem un gran apreci i estima, tant que encara que no és molt conegut va ser el patró del Regne de València, com ara ho és d'Aragó i Catalunya, i a l'antic escut de la Generalitat Sant Jordi representa els militars i nobles.

Esperem que no se'ns enfade ningú per donar a conèixer aquesta realitat històrica i que no fa més que reafirmar els llaços històrics amb les terres de la Corona d'Aragó.

Però algú va decidir canviar de patró,  i va substituir-lo per Sant Vicent Ferrer com a patró de les terres valencianes. Com veieu ja fa temps que va pel Món eixa cançoneta de "no mos fareu catalans"... però tampoc aragonesos, diguem nosaltres. Nosaltres som ofrenadors de noves glòries.... i així ens va!.

Moros a Alcoi
Sempre ens quedarà Alcoi 

I avui dia què? Doncs, com en aquella pel·lícula de Bergman i Bogart..... ¡sempre ens quedarà Alcoi!!!. El dia 23 d'Abril del 1276 els moros de Al-Azraq (en àrab "el Blau", perquè tenia els ulls blaus) assetjaren la vila, i mossen Torregrossa durant la missa va encoratjar les tropes i va invocar l'ajuda del sant del dia: Sant Jordi. Quan en l'atac moro ho tenien perdut va aparèixer un cavaller sobre els merlets del castell sobre un corcer i una creu en el pit.

Els musulmans el van identificar com a Walí, guerrer sagrat de la seua religió, i els cristians com Sant Jordi, que ho arredonia causant amb una fletxa la mort d'Al-Azraq i la derrota dels moros. A partir d'aquell dia els alcoians tenen com a patró a Sant Jordi i des d’aleshores celebren tots els anys una festa en el seu honor.

Què passeu-bon dia.... amb un llibre a la mà!!!

Totes les referències històriques són veritat, no són inventades ni són cap fake news. Però sobre la intervenció de Sant Jordi a Alcoi... que voleu que us diguem?
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.