diumenge, 19 de gener del 2020

La borrasca "Glòria": informació actual i uns consells del 112 a seguir



Els tres mapes que publiquem en l'articles són les precipitacions previstes per tres models distints de predicció (GFS, ECMWF i UKMO) per als pròxims dies. Fixeu-vos en la coincidència, i com indiquen que és prou probable que a la nostra zona geogràfica se superen els 200 l/m2 i fins i tot els 300 acumulats els dies de temporal, i més que res aquells que estan exposats als vents de gregal (NE). I la Valldigna i la Safor mirem cap al nord-est.

Potser ens digueu exagerats (val més previndre que curar), però hem de dir que no ho diguem nosaltres sinó que simplement ens limitem a fer un resum del que diuen els meteoròlegs per donar-vos una millor informació. Hem de dir també que aquestes quantitats de pluja - no oblideu que és acumulada - és bastant  normal a la nostra zona en episodis com el previst per aquest pròxims dies.

Per avui encara s’espera un dia relativament tranquil, amb ruixats irregulars i serà a partir de migdia quan augmentarà la inestabilitat, amb complicació general durant la nit d’avui diumenge i el dilluns, quan les pluges podran ser localment fortes.

Quan a la neu, que sempre és un tema que ens atrau, els meteoròlegs remarquen que la cota pot baixar fins els 500 metres, sense descartar nivells més baixos la matinada de dilluns. No ha canviat la previsió que estem dient des de divendres, on es diu que poden aparèixer tempestes i calamarsa per l’aire fred en altura.


Es manté la previsió de ratxes de vent que poden superar els  80/100 km/h i ones que superaran els 7 metres en la nostra zona geogràfica, amb la qual cosa es preveu que les platges que miren al nord-est patesquen danys.

S’espera un temporal dur, i per tant intentem informar globalment de la situació que s’espera – ningú pot preveure exactament el que pot passar a una zona menuda com Tavernes- i tornem a repetir que no hem de ser imprudents.




La Generalitat ens aconsella

Emergències 112 de la Generalitat recorda que no podem arriscar la vida per fer una foto, siga del temporal de la mar o de la nevada. I que cal seguir els consells de seguretat per evitar esglais i fins i tot alguna tragèdia.

Consells abans d’eixir de casa

Si has de viatjat consulta carreteres i rutes alternatives sense perill. Revisa els pneumàtics, líquid anticongelant, els llums i els frens.  Agafa aigua, roba d’abric, el mòbil ben carregat i el carregador a punt.  

Consells en zones marítimes

El 112 aconsella protegir els habitatges de primera línia de l’entrada d’aigua. No acostar-se a passeigs marítims, esculleres o altres llocs on l’aigua impacte directament perquè la seua força ens pot arrossegar.

Totalment prohibir fer cap tipus d’esport marítim: ni surf, tot i les grans ones. Les embarcacions han d’estar ben amarrades i si estàs en un càmping, posa atenció a les possibles evacuacions.

Carretera amb neu

Emergències recorda que s’ha de conduir amb suavitat si comença a nevar, i reduir la velocitat. Amb nevada forta o torb (ventisca en castellà) cal aturar el vehicle i sempre encendre els llum de creuament i de boira, a més d’augmentar la distància dels altres vehicles. I recorda que si et patinen les rodes no has de frenar, sinó desaccelerar. 

 Fort vent 

Temporal amb fortes ratxes sempre aconsella romandre a casa. Si estàs al carrer, separa’t de cases velles, dels murs, tanques publicitàries, postes de la llum i torres d’alta tensió. No passar per zones amb arbres, cas de parc, i menys encara davant d’andamis.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.