dimarts, 31 de desembre del 2019

INFORME: L'Ajuntament confia en iniciar l'acabament de "La Sardina" l'any 2020.


El 2020 podria ser l'any en que es puga iniciar el projecte d'acabament de la urbanització “Playa Naranjos", més coneguda popularment a Tavernes com "la Sardina", un problema que dura vora 30 anys i que no ha estat fins el govern municipal de Compromís quan s'han donat passes decidides i fermes per cercar la solució definitiva que permeten iniciar els procediments administratius per executar les obres que falten. La fotografia superior és una imatge aèria de la urbanització.

El govern de Compromís de l'Ajuntament va contractar al final de la passada legislatura la redacció del projecte d’acabament i execució de les obres que falten en la urbanització a l’empresa vallera “Estudi d’Enginyeria Salvador Palomares”. La voluntat era tindre el projecte acabat per aquest 2019, però és un projecte de gran complexitat i encara que està molt avançat, s'ha retardar uns mesos per temes externs al mateix projecte, entre els quals podem citar la firma del conveni amb Telefònica, diversos certificats d'Hidràqua, així com la pròpia revisió dels tècnics municipals de tot el treball que efectuen els tècnics redactors.

Tal com hem informat en altres ocasions, els treballs efectuat per l'empresa redactora no s'han iniciat de zero, sinó que han partit del projecte existent, que executava en la dècada dels anys 1990, i es va paralitzar. Ara cal ajustar-lo tant a la realitat física com legal dels anys 2020, i això suposa una tasca afegida. Per entendre la complexitat del problema, els tècnics de l'estudi d'enginyeria han revisat punt per punt, connexió per connexió, arqueta per arqueta.... per avançar en la redacció del projecte.



La Sardina, una urbanització pensada per a unifamiliars

Playa Naranjos va estar 25 anys sense cap actuació urbanística 

“Playa Naranjos” ( o "La Sardina) va ser un projecte iniciat l'any 1986 per l'empresa Caja Territorial de Madrid ( a pesar del nom, no era una entitat bancaria sinó una urbanitzadora) en l'any 1986. La seua fallida va impedir acabar la urbanització i molts dels serveis que hauria de disposar estan incomplets o no d'acord amb el projecte inicial. Majorment, com és coneguda, cal millorar i refer l'asfaltat dels carrers, l’enllumenat i el clavegueram, a més de millora de voreres i altres aspectes de la urbanització.

La urbanització va estar 20 anys sense tindre cap actuació urbanística dels governs anteriors, i va ser el govern de Compromís qui a partir de l'any 2014 va començar a atendre dins de les possibilitats econòmiques de l'època les demandes veïnals més urgents: es va urbanitzar la zona al voltant de l’escoleta, es va procedir a l'asfaltat de molts carrers que estaven de terra, es va millorar molts punts de l'enllumenat, sobre tot en la zona de carrers de vianants, prop de les pistes esportives, on els carrers van gaudir també d'un millora general. Tot això ha suposat una inversió molt superior als 300.000 euros en millores en aquesta zona.
La modificació del pla urbanístic: fer finques on havien d'estar unifamiliars

Què havia passat per arribar a eixa situació? 

 Segurament és la pregunta que els/les lectors/es es faran i que després de tants anys cal esbrinar. La fallida de l’empresa urbanitzadora “Caja Territorial de Madrid” vas dur a l’abandó de les obres urbanitzadores (dècada dels anys 1990). El govern municipal de Tavernes d’aquells temps va efectuar moltes promeses, i fins i tot l’Ajuntament es va constituir en agent urbanitzador per acabar-la.

Però el que havia de ser l'acabament de les obres, només va tindre plasmació en una modificació del pla urbanístic original per va permetre que, en terrenys on es contemplava la construcció d’habitatges i adossats unifamiliars, s'alçaren finques de més de 10 plantes, una situació que ha determinat posteriors plets, dels quals parlem després.

La situació va arribar a tal punt de paràlisi que, la Comunitat de Propietaris com veia que no avançaven la solució urbanitzadora, va sol·licitar a l’anterior govern que l’Ajuntament renunciara a ser l'agent urbanitzador, funció que assumiria la comunitat. I així es va fer.
 
L'Ajuntament, governat per Compromís, va asfaltar els carrers que eren de terra


El govern de Compromís de l'Ajuntament inicia els tràmits d'acabament

L'any 2011 Compromís arribava al govern de Tavernes. Havien passat els anys i tampoc la Comunitat de Propietaris va poder acomplir les previsions urbanitzadores, i va demanar al nou govern municipal que de nou l’Ajuntament se'n fera càrrec, cosa que l'Ajuntament presidit per Compromís va acceptar.

El primer de tot va ser informar a cadascun del més de 250 propietaris, quina era la previsió de quota urbanística per acabar el projecte urbanitzador. La relació incloïa URBAS SL, constructora de diversos edificis de pisos familiars en la urbanització com a resultat de la modificació del pla parcial.


L'empresa es va oposar al pagament argumentant que el Programa d’Actuació havia caducat, que l'Ajuntament anava a fer un projecte nou, sense res a vore amb el projecte de feia dècades. L’Ajuntament argumentava el contrari: havia de pagar la quota urbanística com un propietari més i després es liquidaria el valor de l’obra urbanitzadora feta en construir les seues finques.

La constructora va recórrer per via judicial, i el jutge en primer instancia dóna la raó a l’Ajuntament, l’empresa va recórrer al TSJ, que va tornar a donar la raó a l’Ajuntament en sentència no recurrible. I així arribem amb sentència favorable i el camí lliure per a urbanitzar a l'any 2019. Havien passat vora 30 anys d'ençà que s'iniciara la urbanització. 

L'Ajuntament, governat per Compromís, va millorar els carrers de vianants i enllumenat

I ara, on estem?  

Una vegada coneguda la sentència del TSJ, el govern presidit aleshores per Jordi Joan, en nom de l'Ajuntament que és l'agent urbanitzador, va encomanar a finals de la legislatura passada la redacció del projecte a l'estudi d’arquitectura local. Com hem dit ja abans, un nou projecte que es basa en l'anterior però on comprova l’estat de tot el que es va executar des de l'any 1986 i ajustar-ho tot a la realitat actual de la urbanització i de la legalitat vigent ara.

Cal revisar,  i així s'ha fet i es fa, el clavegueram, connexions elèctriques, aigua potable, llum, telefonia... per conéixer les reparacions o millores a fer, i així es calcularà la quota urbanística que li correspon a cadascun dels propietaris. 


Informe d'elaboració pròpia


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.