divendres, 29 de novembre del 2019

Presentació del llibre "Historietes valencianes del segle XIX: els pioners del tebeo" de Jordi Giner Montfort


La Biblioteca Municipal ha acollit aquesta nit la presentació del llibre del valler Jordi Giner Montfort titulat "Historietes valencianes del segle XIX: els pioners del tebeo", un llibre sobre els orígens del còmic valencià i un repàs a les historietes que es van publicar a la premsa escrita valenciana, especialment durant la segona meitat del segle XIX.



L'autor, Jordi Giner Monfort, és Doctor en Sociologia i professor del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València i en el llibre ens porta a la societat valenciana de finals del segle XIX, amb una explosió de publicacions periòdiques de tot tipus: polítiques, literàries i, especialment, les de caràcter sicalíptic, que tanta popularitat tingueren en el segle XX, gràcies als avanços en reproducció d'imatges en les revistes i hi apareixen les primeres historietes, que més tard coneixerem com a tebeo o còmic. 


El llibre trau a la llum l'obra publicada en les revistes valencianes (El museu Literario, Valencia Cómica, Para todo el mundo o El cascarrabias, per exemple) d'autors historietistes, com Salustiano Asenjo, Manuel González Martí o Francisco Roig Bataller , que podem considerar els iaios artístics d’allò que després coneixeríem com a l’Escola Valenciana de la Historieta, ja ben entrat el segle XX. Al seu costat autors menys coneguts i figures de l'humor d'aquella època com ara Cilla, Escaler o Fradera.
El llibre és una selecció de les primeres historietes aparegudes en la premsa valenciana, en ordre cronològic junt amb una petita anàlisi de cadascuna. També hi ha un esbós de la figura del dibuixant si es coneix, perquè convé recordar que en el segle XIX eren molt habituals les multes i penes de presó a dibuixants. Representa un minuciós treball de Jordi Giner, bàsicament des de l'escola de Belles Arts de València, l'Ajuntament del cap i casal, així com dels dipòsits del propi Museu de la Ceràmica actual, on anteriorment hi havia un apartat per al còmic valencià. 
 
Jordi Giner, que confessava no ser escriptor però de menut li agradava el món del còmic, ens remuntava en la seua exposició a la història del còmic, des del paleolític, amb belles imatges com la dona essent atacada per abelles, a l'èpica greco-llatina, viatge amb vaixell sobre llenç, fins arribar al seu naixement com historietes amb les vinyetes i bafarades a New York, per passar després als il·lustradors valencians i els gravadors, com el Marquès de Dos Aigües, Araujo o Carceller, que fou afusellat per les seues historietes, i els actuals de Camacuc, o el premi d'enguany del còmic sobre l'accident del metro de València.

Una dissertació molt instructiva, dinàmica i ben visualitzada, explicant les historietes a la pantalla i les seues aportacions, l'humor d'aquell temps. I un detall en parlar dels finals del segle XIX: moltes vinyetes d'aquells anys, amb les crítiques a estaments com l'Església o a la Monarquia serien impensables ara, per les lleis vigents.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.