dilluns, 26 d’agost del 2019

Tot esperant la DANA... a partir d'aquesta vesprada, amb previsió de fortes pluges.

 
Totes les previsions indiquen que una (Depresió aïllada en nivells alta) va afectar les pròximes hores al País Valencià, i en especial en la zona litoral del sud de València i nord d’Alacant , i entre les comarques afectades la Valldigna i Taverne com sol passar en situacions així. 
 
El Servei d’Emergències 112 ha incrementat el nivell de risc que ha passat a ser taronja – risc important- per abundants pluges que poden anar acompanyades de tempestes i forts vents a València i Alacant. Castelló continua en nivell groc fins a mitjanit de demà dimarts.

L’alerta de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) indica que el nivell taronja començarà a les 18 hores quan començaran a notar-se els efectes de la Depressió Aïllada en Nivells Alts (DANA) que, més que res demà dimarts i el dimecres, poden deixar precipitacions i tempestes en tot el territori, i en punts aïllats ser de caràcter torrencial. Tot això ens pot caure damunt en la pròxima matinada i fins demà per la vesprada, amb pluges que poden assolir nivells de 40 litres per metre quadrat. 



Amb tot això estem ja dient de manera indirecta que cal extremar les precaucions i deixar tancats tendals, finestres i altres elements amb risc de ser afectats pel vent i l’aigua. I com sempre recordem: precaució, molta precaució, sobre tot si es dóna sobre la Valldigna un episodi de pluja torrencial. Ja sabeu que això és impossible de predir, i de vegades hi ha pluges de 100 litres en unes hores i a 10 quilòmetres no plou gens. Recordeu l’agost de l’any passat, quan Tavernes arreplegava sobre 200 litres i a Benifairó quasi no plovia. 

A hores d’ara tenim un cel nuvolós, cobert amb intervals de sol, però això s’espera canvie al llarg de la vesprada. Les temperatures mínimes es mantindran sense canvis i abaixaran les màximes, mentre el vent serà variable majorment de l’est.



Que és una DANA? 

Moltes vegades parlem de DANA i l’anomenem “gota freda” quan no són el mateix fenòmen, encara que a efectes pràctics els efectes són semblants. La gota freda és un embossament d’aire fred.

La DANA és un sistema de baixa pressió en nivells alta que es forma en separar-se d’un flux zonal en altura. Per tant, és una borrasca formada a nivells alts de l’atmosfera (més o menys 7.000 metres) i es mou en circulació ciclònica en sentit contrari a les busques d’un rellotge. 

A l’estiu, eixe flux zonal queda subjecte a latituds més altes (Gran Bretanya, per exemple, i cap al nord) però per diferents processos una part s’aïlla, es separa del flux general i “cau” cap a la Península Ibèrica, i pot arribar fins els nivells baixos de l’atmosfera i de superfície.

Una DANA es diferencia de la gota freda pel procés de formació: separació, trencament i aïllament del flux principal, amb una circulació intensa que la tanca i l’aïlla, cosa que afavoreix la caiguda de pressió i les tempestes. Això en el nostre cas es combina amb vents de l’est, o siga vents que bufen per sobre d’una mar que està sobre els 27º, per tant amb molta humitat i que causen les pluges.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.