diumenge, 30 de juny del 2019

Informació de les activitats lúdico-esportives del mes de juliol a la platja



La regidoria d'Esports ha donat a conéixer el conjunt d'activitats lúdic-esportives que organitza al llarg del mes de juliol dirigit a tots els públics. Moltes d'aquestes activitats compten amb la col·laboració dels clubs locals.

Demà mateix, tal com ja hem informat en una altra notícia, arranca el Campionat de Futbet en el Parc del Nord, però també la gimnàstica de manteniment i l'aeròbic. Totes dues activitats tendran lloc en la zona annexa a la Torre de Guaita, la gimnàstica de manteniment dilluns, dimecres i divendres, de 8 a 9 hores i aeròbic els mateixos dies (dilluns, dimecres i divendres) de 9 a 10 hores.

Altres activitats previstes són el campionat de futbol platja infantil, aleví i benjamí que, un any més i com és costum, es desenvoluparà sobre l'arena enfront de l'edifici Flamingo durant la segona setmana de juliol.

Altres campionats previstos són voleibol de platja per a jugadors/es infantils, alevins i benjamins el dimarts 16 de juliol a les cinc de la vesprada en la zona Padur-Delfines.

El XVIII Trofeu Seven de Rugbi tendrà lloc el dissabte 20 de juliol organitzat pel Tavernes Rugbi Club-Alpesa en la zona de Padur-Delfines;  el tennis platja el dimarts 23 i el dimecres 24 de juliol en la zona San Isidro-Acuarium i el torneig de tennis platja per a adults serà el dissabte 27 de juliol en la zona San Isidro-Acuarium.

Aquest mes de juliol finalitzara  amb les 12 hores de futbet per a infantils el dimarts dia 30 en la zona esportiva del Parc del Nord.

Les activitats programades són obertes i gratuïtes i l'Ajuntament ha disposat telèfons per a una major informació:  96 282 28 16 del poliesportiu municipal i 96 288 52 64 del Tourist Info de la platja.
 

Nou horari de la piscina municipal



Una bona oportunitat per a refrescar-nos i passar la calor amb menys intensitat ens l'ofereix la piscina municipal, oberta ja des de fa unes setmanes i que amplia l'horari amb motiu dels dos mesos més calorosos de l'any, el juliol i l'agost.

La regidoria d'Esports ha donat a conéixer l'horari de la piscina municipal per als mesos de juliol i agost i que són una ampliació respecte als que han regit al juny:

De dilluns a dissabte inclosos: Pel mati de 11 a 14 hores i per la vesprada de 15 a 19 hores
Els diumenges: de 11 hores a les 14'30 hores.

Gaudiu-ne!!!

Campionats de futbet a partir de demà dilluns en el Parc del Nord



La regidoria d'Esports de  l'Ajuntament de Tavernes, tal i com és habitual am l'arribada de l'estiu, ha organitzat  un ample ventall d'activitats esportives i lúdiques  a la platja, les quals solen comptar amb una gran acceptació i acolliment entre els estiuejants de totes les edats.

Les activitats previstes al llarg de l'estiu són multiples però cal ja remarcar que per a demà, dia 1 de juliol, ja hii ha en marxa els campionats de futbet, demà dilluns en la categoria infantil, i per al dimarts dia 2 en la categoria aleví i benjamí. Les finals es jugaran el dimecres dia 3. Tots els partits es jugaran en les instal·lacions municipals del Parc del Nord, a la platja de la Goleta.


Tots els partits s'iniciaran a les 16'30 hores i hi haurà trofeus per als dos equips primers classificats. Recordem que les categories són: infantils nascuts els anys 2005 i 2006, aleví els nascuts en 2007 i 2008 i els benjamins en els anys 2009 i 2010.


Demà s'inicia la XXIII edició de l'Escola d'Estiu a la platja i poble


Demà dilluns comença la XXIII edició de l’Escola d’Estiu que organitza l'Ajuntament de Tavernes a traves de la regidoria de Serveis Socials i estarà activa fins el 31 del mes de juliol. Com és tradicional hi ha dos centres, un al poble, el CEIP Alfàndec i un segon a la platja, a l'escoleta ubicada a la Goleta. L'Escola d'Estiu atén xiquets i xiquetes de 3 a 12 anys els quals participen en un programa lúdic i educatiu d'alternativa al temps lliure de l’estiu.

El passat dijous es va realitzar la reunió informativa als pares, i on es va informar que enguany està dedicada al medi ambient i els menuts i menudes realitzarem tasques de conscienciació, tallers i eixides, on cal destacar una recollida de microplàstics.

La regidora de Serveis Socials, Noe Alberola, ha explicat que l'Escola d'Estiu continua essent "una escola matinera", una novetat que es va iniciar l'any passat i que permet als pares que treballen poder deixar els fills i filles a les 8 del matí, encara que l'activitat comença a les 9h.
Escoleta de la platja

"És una escoleta d'integració i inclusiva, els ensenyen a ser millors personetes, i a conscienciar-se pel mitjà que ens envolta. És una escola on les activitats es fan a partir de la diversió, i on per no perdre els orígens i objectius hi ha monitors d'integragió i on totes i tots els monitors, tenen el títol de monitor de temps lliure infantil i jovenil, per fer unes activitats optimes" ha explicat la regidora, que ha afegit entre les activitats una estada nocturna l'últim divendres d'escoleta.

En resum, s'ofereix un espai d’educació i activitat per al xiquets de Tavernes en el període vocacional, amb participació en tallers de creativitat i manualitats, així com d’activitats de dinamització i jocs adaptats al seu procés evolutiu.

dissabte, 29 de juny del 2019

Clausura del curs del Club de Lectura 2018-2019

 
Ahir per la nit va tindre lloc la clausura del curs del Club de Lectura de la Biblioteca i que, com és habitual sempre, va començar amb el sopar de germanor on cada membre del club aportava alguna cosa per a menjar i compartit. Tot casolà i boníssim.

L'autor, Josep Lluis Roig, està enmig de la fotografia de dalt

En acabar i desparar la taula, tots en rogle, lsa professora Rosa Magraner donà la benvinguda a l'escriptor polifacètic, Josep Lluís Roig, autor destacat de poesia i molt premiat, però també autor reconegut de novel·la i d'articles literaris en diaris i revistes. Per cert,  ell, molt modest, no va voler que es mencionara la llarga llista de premis que se li han atorgat.


Ahir el tema central de la conversa i anàlisi va girar al voltant de la seua novella "Ressurrecció i mort de G.T.", un homenatge a la solidaritat dels noruecs que durant la Guerra Civil espanyola van organitzar a Oliva un hospital i unes colònies per a infants. 



La novella, entre la ficció i la realitat dels fets històrics que narra, sota l'estructura de novel·la negra, és un homenatge a la novel·la negra nòrdica. A través de personatges que al cap dels temps s'entrecreuen, hi ha una investigació policial per la mort ara d'una cooperativista  i activista del 1936 que finalment es desenvolupa a Oliva i on la casa de l'escriptor  Rafael Brines amaga un secret, revelat al final, on es mescla en la trama alguns fets del nazisme alemany que foren també claus en aquella època, i on es mostra el nus d'interessos geo-polítics del moment previ a la Segona Guerra Mundial.


El plenari de renuncia de Jordi Joan serà el pròxim dia 2



L’alcalde de Tavernes, Jordi Joan, ha convocat per al pròxim dimarts dia 2 a les 20 hores el plenari extraordinari on farà efectiva la seua renuncia a l’alcaldia de Tavernes i a la condició de regidor. La convocatòria del plenari es va firmar dijous i està publicada al web municipal on apareix també com a primer punt de l’ordre del dia la presa de possessió com a regidora pel PSOE de Lara Romero en el primer punt.

Una altra novetat sabuda ahir és que la regidora situada el nové lloc de la llista de Compromís, Pilar Ausina, que va ser regidora de turisme en la passada legislatura, ha renunciat a l’acta de regidora per motius laborals i de formació personal, en estar estudiant un màster. Serà per tant Emili Enguix qui arreplegarà l’acta de regidor. Es dóna la circumstància que aquest regidor ja va formar part de la passada corporació, on va exercir els darrers mesos les responsabilitats de l’àrea d’agricultura.

Com indica la legislació vigent,  la sessió extraordinària està convocada per Jordi Joan, l’alcalde de Tavernes fins que no se celebre la sessió i el consistori en prenga coneixement. Una vegada acabada la sessió queda vacant l’Alcaldia i assumeix les funcions el primer tinent alcalde.


Una vegada celebrat el plenari de renuncia de l’actual alcalde, la llei marca un termini de 10 dies per a convocar el plenari d’investidura del nou alcalde, però tot apunta a indicar que serà tres dies després, en concret el pròxim dia 5 a les 20 hores.

De tota manera, cal dir que  no està firmada la convocatòria d'eixe plenari d'investidura que haurà de firmar  Sergi González, que serà l’alcalde en funcions per la seua condició de primer tinent d’alcalde a partir del dia 3, i per tant és ell qui ha de convocar el plenari.

Un plenari que serà també extraordinari i on, si no passa res estrany o siga un pacte de les altres forces polítiques, serà elegit ell mateix com a alcalde de Tavernes com a candidat de la llista més votada.

divendres, 28 de juny del 2019

Temps era temps: les fogueres de Sant Pere a Tavernes fins la dècada dels 60




Avui és la vespra de Sant Pere, i ja fa temps, més de 50 anys, encara era costum a Tavernes fer cremar les fogueres en honor a Sant Pere. I ho fèiem la vespra, el dia 28, nomes fer-se foc i després que les campanes de la parroquial de San Pere, única parròquia de la ciutat fins la dècada dels anys 1950, avisaren després de la missa de la vesprada de l’imminent dia del sant parroquial.

A Tavernes en aquell temps el dia de Sant Pere, el 29 era festa local. Com eren festes locals el segon dimecres de juliol, Dia de la Sang, el 10 d’agost dia de Sant Llorenç i el dia Sant Jaume, la festa més característica a la nostra ciutat de l’estiu. Aleshores les festes no estaven tan regulades i fixades perquè foren més o menys per igual a tot l’estat espanyol, que eixes normes vindrien més tard.

Ni més ni menys, com fan en la pràctica molts pobles de la nostra zona lingüística, Tavernes també celebrava i festejava amb fogueres l'entrada de l'estiu. Caldrà que preguntem als majors i que ens conten com ho celebraven quan eren petits i petites.

El dia 28, amb l’escola ja acabada i les classes de les acadèmies (no hi havia instituts)  els xiquets i jovenets s’afanyaven durant tot el dia, anaven casa per casa dels carrers per arreplega trastos vells, qualsevulla andròmina, que amuntegaven enmig del carrer, normalment en els  encreuament. Cal recordar que no hi havia cotxes ni motos i els centenars i centenars de carros, a boqueta nit ja havien tornat cap a casa.

Una foguera de Xàbia. Les de Tavernes no eren tan grans ni amb tant de trastos


Tot aquest material recollit al llarg del dia (trossos de fustes que aconseguien de les fusteries, branques de tarongers, canyes del riu, cadires velles, ropa vella que reomplien formant un incipient ninot... ) tot allò que cremés servia per bastir una pira, de vegades bastant alta.

I amb el revol de les campanes, l’encesa. De vegades ràpida i altres vegades costava un poc de prendre la flama, però sempre al final s’aconseguia l’objectiu i la pira cremava llançant milers i milers d’espurnes cap al cel.  
 
Una vegada el foc i les flames havien minvat, i quan quedaven les brases entremesclades amb la cendra, els xiquets i joves dedicaven a botar-les, a saltar per damunt, ajudant-se en el salt per canyes llargues i fortes que prèviament havien preparat agafades del riu, d’algun canyar.  No cal ni dir que la reacció de les mares era de marmolons: no botes que et faràs mal, posa atenció que et cremaràs, etc.
 
Parroquial de Sant Pere
La tradició va desaparèixer a partir dels anys 60, al mateix temps que els carrers de terra van ser substituïts per asfalt i els cotxes van anar fent-se els amos del carrer. També hi contribuïa que no es veia amb bons ulls això de desfer l’asfaltatge i  el mateix Ajuntament sempre aconsellava “llocs alternatius” a les colles que començaven a muntar la pira, uns llocs que cada vegada eren més llunyans del casc urbà perquè carrers de terra en quedaven poc. Fins que un any, l'Ajuntament de l'època les va prohibir.

I Tavernes va perdre una tradició més. Com tantes s'han quedat pel camí.  Per cert una tradició semblant, la de saltar la foguera, es manté a Xàbia, d’ on hem pres la imatge que il·lustra l’article. Llàstima, però ni tenim ni coneixem cap fotografia de les fogueres de Sant Pere a la nostra ciutat!  En honor de la veritat les fogueres de Tavernes eren més humils, no tan plens d’elements, al cap i a la fi era més cosa de xiquets i de joves.  


Finalitzen els treballs de poda dels oms de la plaça del Camp d'Esports



L'empresa "Agricultores de la Vega", concessionària del manteniment de jardins i zones verdes de Tavernes, ha continuat al llarg del mati d'avui els treballs de poda dels oms existents en la plaça del Camp d'Esports municipal. Els treballs han acabat passats aquests migdia, i els arbres podats i arreglats i amb menys carrega de branques presenten l'aspecte que es pot observar a la fotografia superior.
 
 
Tal com vam explicar, els treballs van començar ahir pel mati i es va plantejar tot aquest treball de poda i condicionament dels oms després que el passat diumenge s'esguellara una branca i caiguera a terra. Davant eixa situació, es va decidir realitzar una poda general per tal d'alliberar de pes les branques i evitar el seu trencament. 
 
 
Les imatges, preses aquest matí, donen idea del treball realitzat que ha necessitat de l'ajut d'una petita grua per tal d'elevar el treballador fins l'alçada de la branca a podar.  

 
Una actuació semblant de poda selectiva de branques es va haver de realitzar fa unes setmanes en els oms del Passeig Lepant després que una branca caiguera sobre la zona de jocs infantils. : una poda selectiva de les branques a la fi de procedir a un buidatge de l'arbram i, sobre tot,  eliminar pes a les branques derivat per la gran brotada de la primavera i que pot produir, com aixi ja ha passat, a que algunes s'esguellen i caiguen.

L'associació ACUDE celebra la festa anual de fi de curs



L'Associació de Cuidadors de Dependents (ACUDE) ha celebrat el fi de curs 2018-19 amb una festa d'ampla participació amb el lliurament dels obsequis a les persones majors que participen en els tallers, en concret els han entregat una orla de fi de curs, els treballs que han realitzat al llarg del curs i una torre representativa de la Torre de Guaita de la platja vallera.



Com es pot vore un bon ambient, on el cantant local José David ha animat l'acte i s'ha repartit orxata i fartons ams els presents. En representació de l'Ajuntament han estat Sergi González, primer tinent alcalde i candidat a l'alcaldia, la regidora de Serveis Socials Noe Alberola i Quique Chofre per Compromís, així com Carlos Gimeno i Toni Franco, els regidors de Ciudadanos, i Eva Palomares, la portaveu del PP.


Recordem que ACUDE és una entitat sense ànim de lucre, que ve efectuant des de fa anys una impagable tasca social amb tallers on els cuidadors es dediquen a l'atenció integral de les persones dependents per tal de millorar-los la salut i la mobilitat. 



En els tallers també es treballa la psicomotricitat i s'atén la recuperació de les funcions cognitives de memòria, atenció i llenguatge, entre altres, en les sessions dedicades a l’estimulació. Es realitzen treballs amb les famílies o cuidadores per tal que les activitats realitzades continuen en el domicili.




Gandia recerca els familiars d'afusellats del franquisme enterrats en el seu cementeri, entre els quals hi ha 8 vallers


L'"Asssociació de Familiars d'Afusellats i Víctimes del Franquisme" de Gandia fa una recerca de familiars dels represaliats enterrats a la fossa comuna del seu cementeri. L'Ajuntament de Tavernes, segons ha indicat la regidora de Memòria Històrica, té constància de 8 veïns vallers entre els represaliats, i  els familiars que vulguen informació poden passar pel consistori o contactar a l'email:  

victimesfranquismegandia@gmail.com

El llistat de represaliats es coneix gràcies als estudis de Vicent Gavarda "Els afusellaments al País Valencià (1938-1956)” i a la recopilació realitzada per l'Associació Republicana i per l'Arxiu Històric de Gandia. Almenys 62 persones foren executades en cinc "saques" i enterrades en foses comuns en el cementeri de Gandia després d'acabada la Guerra Civil, des de maig del 1939 fins octubre del 1940.

D'aquestes, 48 eren se la Safor-Valldigna (Oliva, Gandia, Tavernes, l’Alqueria de la Comtessa, Simat, Xeraco, Xeresa, Benirredrà i Beniopa), cinc de Sueca, tres de Cullera, i altres sis d'Ontinyent, Sollana, Moixent, Beneixama, Càrcer i Anna. L'associació ha difós el llistat perquè els afectats se sumen a la iniciativa i aporte mostres d'ADN per identificar les despulles si es localitzen i es pot procedir a l'exhumació.

Alguns familiars van visitar el Cementeri de Gandia acompanyats per l’arqueòleg Miquel Mezquida, responsable de l’exhumació de la fosa 128 de Paterna i del Mapa de Foses del País Valencià de Bernat Martí, historiador i arxiver de Gandia, per intentar esbrinar el lloc exacte de les foses, cosa difícil  de determinar.

dijous, 27 de juny del 2019

Es poden els arbres de la plaça del Camp de Futbol per evitar esguellaments de les branques pel pes.



La concessionària del manteniment de jardins i zones verdes de Tavernes, "Agricultores de la Vega" ha procedit aquest mateix matí de dijous a podar els oms de la plaça del futbol amb l'objectiu d'evitar alguna trencadura de branques que puguen ocasionar danys a les persones.


L'actuació ha vingut determinada després que el passat cap de setmana es trenqués una branca sense cap conseqüència personal ni danys al mobiliari, branca que va ser retirada a les poques hores per l'empresa.


Ara s'ha procedit a una actuació semblant a la que es va dur a cap fa un mes en els oms del Passeig Lepant: una poda selectiva de les branques a la fi de procedir a un buidatge de l'arbram i, sobre tot,  eliminar pes a les branques derivat per la gran brotada de la primavera i que pot produir, com aixi ja ha passat, a que algunes s'esguellen i caiguen.

Les obres de millora del carrer Divina Aurora i adjacents continuen en execució



Les obres  de millora del carrer Divina Aurora i adjacents, adjudicada a l'empresa local "Grau Pascual" per  152.000 euros (iva inclòs), continuen la seua execució i ja son apreciables els canvis en moltes voreres, que han estat substituïdes per unes de noves




Les obres eliminen les barreres arquitectòniques allà on la situació física ho permet,   i s’amplien els espais per a vianants i persones amb mobilitat reduïda del carrer Divina Aurora i els seues encreuaments.  Els passos de vianants de tota la zona s'estan millorant amb una sèrie d’actuacions que busquen adequar-los a la normativa vigent en matèria d’amplada i accessibilitat per a persones amb mobilitat reduïda. Tot això comporta una evident millora de la seguretat vial dels vianants de la zona.


Millores en el sistema d'aigua potable


A més de les millores de voreres, s'actua també sobre les conduccions d'aigua potable i elèctriques per a millorar-les, sobre tot en els casos que afecten aspectes de la sanitat pública o prevenció de malalties. Seria el cas per exemple de les conduccions d'aigua potable d’uralita, que cal eliminar per ser suposadament cancerígena.




Les obres serveixen per a millorar el sistema de l’aigua potables, amb canvis fins i tot de les peces de distribució per altres modernes. Així mateix  es canvia el cablejat elèctric de llum i serveis com telefonia, internet, etc. que queden enterrats davall la vorera amb l'objectiu d'eliminar al màxim possible el cablejat actual per les façanes de les cases.



Aquesta obra correspon al capítol d'inversions del pressupost del 2018 que es va habilitat amb el romanent positiu del pressupost del 2017.