Tavernes es va omplir de paraules i de cultura en la celebració de la “XXXI Trobada de les Escoles en Valencià” de la Safor-Valldigna que va reunir a la nostra ciutat milers i milers de persones arribades de tots els punts de comarca.
I una vegada més, com venen demostrant des de fa trenta anys, la Trobada es convertia en el testimoni de que l’ensenyament en valencià és l’educació òptima i capdavantera, que arreplega els corrents pedagògics europeus més modern en un model d’escola que crea ciutadans i ciutadanes amb valors de solidaritat, igualtat i justícia.
Els tallers i activitats desenvolupades al llarg de la vesprada es feien ressò que l’ensenyament en la nostra llengua garanteix el plurilingüisme real i fa que l’alumnat es desenvolupe en l’estima del valencià i l’arrelament al medi. I això s’aconsegueix, a pesar de la dura oposició i entrebancs des de partits que es diuen constitucionalistes i no respecten la pluralitat de l’estat ni la riquesa de les seues llengües, com és el cas del PP i Ciudadanos, que basen tota la seua política lingüística en l’eliminació i reducció del valencià en l’educació, en l’ensenyament i en la societat.
I una vegada més quedava palés que l’educació és una eina fonamental per transformar la societat i garantir els principis de llibertat, des de la formació de persones crítiques, raonables, amistoses, cooperatives, solidaries i amb un principi general de germanor i respecte a les diverses cultura.
Un any més el llenguatge i les paraules es feien protagonistes i valedors de la Trobada amb eixe homenatge fet al lexicògraf Ferrer i Pastor i la confecció del mural que en la Casa de la Cultura es va muntar i on cada centre va recuperar una paraula a semblança de la tasca realitzada per ells, tot amb l’objectiu i compromís de defensar i conrear una llengua que és, al cap i a la fi la nostra.
El valencià, llengua mare en la major part de la Safor-Valldigna, s’aprecia en la comarca i això és nota en la resposta multitudinària, un any més, com la que va viure Tavernes.
La trobada ha estat organitzada per la Coordinadora Safor-Valldigna i va comptar amb la col·laboració de l'Ajuntament de Tavernes que es va implicar al màxim en preparar la infraestructura de l'esdeveniment perquè tot eixirà bé.
Entre els assistents a la trobada cal citar el secretari autonòmic d’educació, Miguel Soler, la vicepresidenta de la Diputació Maria Josepa Amigo, l’alcalde de Tavernes, Jordi Joan, i els alcaldes de Benifairó, Simat i Oliva, així com regidors de moltes poblacions de la comarca.
Els actes s’iniciaven en una concentració a la Plaça Major, des d’on es formava una comitiva de tots els centres participants que precedits per la colla de dolçainers i tabaleters de la Valldigna es dirigien a la plaça del Poliesportiu Municipal on se celebrava la benvinguda i el lliurament de detalls commemoratius a tots els centres participants.
L’alcalde de Tavernes Jordi Joan va recordar el sentit reivindicatiu de la comarca en uns moments en que hi ha postures en contra de l’ensenyament en valencià, va agrair a Escola Valenciana la tasca que fa i va recordar les persones que ara fa 31 anys iniciaren aquesta activitat a la nostra comarca i va remarcar que Tavernes és una ciutat acollidora i era la tercera vegada que rebia a les Trobades.
Tot seguit s’obria les activitats dels tallers que continuarien fins les 8 de la vesprada, per seguir amb una actuació musical i passar a les activitats de la nit que concloïen amb un corrrefoc, recital en el pavelló multiusos valler del Vergeret amb les actuacions de Bajoqueta Rock, la Fístula Vallkànica i Tenda.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.