dissabte, 2 de febrer del 2019

Presentació ahir de "Diània Terra Nostra" a la Biblioteca Municipal




L'escriptor Just I. Sellés va presentar ahir el seu llibre "Diània Terra Nostra", un viatge fotogràfic pel que avui dia denominem "les comarques centrals" però que per a l'autor, i per molts estudiosos, caldria dir Diània recuperant la denominació que històricament, i durant temps es va donar al territori.

Sellés va iniciar la seua xerrada-presentació explicant que al llarg de la història Contestània, la Muntanya, Governació de la Muntanya, Comarques de les Muntanyes Governació de Xàtiva, són denominacions donada als territoris que majorment abracen l'antic regne Taifa de Dénia i que per als estudiosos composen un país definit paisatgísticament, una bioregió amb característiques botàniques i geogràfiques comunes, com a serres de la prebètica.



El nom Diània deriva de l'antiga denominació Diànium i va ser el botànic Oriol de Bolós qui primer el va usar per definir el territori que hi ha de la frontera del Xúquer pel nord, l'Alacantí al sud i des de la Font de la Figuera fins a la mar, on s'inclourien les comarques de les Marines, l'Alcoià, el Comtat, la Vall d'Albaida, la Costera i la Safor.


Una vegada explicat el perquè del nom, i com tota la regió que hem esmentat forma una unitat geogràfica, botanica i fins i tot lingüística, tots els 137 pobles que la formen parlen valencia`, l'escriptor va explicar el seu llibre, "Diània Terra Nostra", un emocionant viatge fotogràfic pels fabulosos paisatges del territori esmentat.




Un llibre d'imatges, on el text és només un recolzament perquè el lector tinga una major informació, si és que les suggeridores i meravelloses fotografies no li'n donen prou. Però no textos personals, sinó textos de les persones que al llarg de la nostra història han demostrat ser els més entusiastes i erudits exploradors que ha conegut Diània: Cavanilles, Joan Pellicer i Rafael Cebrián.


Un llibre que Just I. Sellés, de Beniarrés, ha fet des de l'estima al territori i de l'amor a la fotografia, dividit en 15 apartats, seguint el criteri de prendre les grans serralades de la zona com a formadores de capítols per explicar amb vora 300 imatges, moltes a gran format, colpidores, perfectes tècnicament i fruit de moltes hores de treball, molt d'ell nocturn, els més bells racons de cada zona descrita: vells camins empedrats, estretes sendes cingleres, paisatges rocallosos, castells enlairats, penyals impossibles, barrancs que bramen ses aigües, despoblats solitaris i oblidats, enrunades torres i talaies, captivadores valls, tolls i marjals.

 


Un llibre per a gaudir, per a contemplar detingudament en tots els seus paisatges colpidors, els mil detalls de les fotografies i que ens ajuda a comprendre més i molt millor l'essència i esperit d'una part del territori valencià que, encertadament pensem, Joan Pellicer va popularitzar com a Diània.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.