dilluns, 26 de novembre del 2018

L'ESTAT DE LA QÜESTIÓ: Dels danys dels temporals als danys de les taronges de Sud-Àfrica



Si no en teníem prou amb els perjudicis dels temporals de la setmana passada, damunt ens toca aguantar la invasió de les taronges de Sud-Àfrica i amb tot el mal que porten als mercats tradicionals valencians.

En el cas dels temporals, els afectats són els cítrics de les 4.500 hectàrees endollades, unes 54.000 fanecades, moltes d’elles en els camps de la Valldigna i la Safor, i especialment en el cas de Tavernes en les zones més baixes del terme municipal.

En molts camps es pot donar com a perduda la collita. Ha caigut molta taronja dels arbres per l’aigua acumulada durant dies en els camps, de fet ahir diumenge encara es veien camps amb aigua en la zona de Marenys, mentre els sequiols anaven de gom a gom, al mateix nivell de camins.

A banda dels danys a les taronges, hi ha molts danys a les infraestructures


Caldrà esperar ara l’evolució dels arbres i vore si apareix l’asfixia radicular i si apareixen els fongs amb la qual cosa s’hauran d’aplicar productes fitosanitaris. Més despeses als agricultors en un any de pocs ingressos pels temporals.

Si no n’havíem tingut prou amb una primera part de la campanya citrícola, que molts ja donaven com a perduda per la invasió de taronges de Sud-Àfrica. La culpa, en gran mesura, l’acord comercial que va firmar la Unió Europa i que facilita l’entrada de productes competidors dels cítrics valencians. 

Resultat d'imatges de IMAGEN NARANJA SUDAFRICA
Taronges de Sud-Africa en un supermercat valencià

Un acord europeu que, en contra del parer de Compromís, van ratificar en Espanya partits com el PP, PSOE i Ciudadanos. Tots de cap a ratificar l’Acord d’Associació Econòmica entre la Unió Europea i els seus estats membres i els Estats de l’AAE de la Comunitat per al Desenvolupament de l’Àfrica Meridional (SADC) que, a poc de temps de la firma,  s’ha vist i demostrat que és nefast  per als interessos de la citricultura no només valenciana, sinó també de la resta d’Espanya.

I no és només la taronja que podem vore als supermercats, amb una clara competència a la nostra. L’arribada de contenidors de cítrics de Sud-Àfrica comporta la possible presència de plagues  no  presents a la nostra citricultura  i que impossibiliten la comercialització de la taronja. 





Compromís va defensar que Espanya vetara l’acord, que no ratificara l’Acord i que s’aplicara la clàusula de salvaguarda del mercat per la pressió competitiva i la no adaptació real a les condicions dels cítrics espanyols, on els valencians suposen el pes més important del conjunt espanyol. Ni el PP, PSOE o Ciudadanos va fer cas. I com a conseqüència som els principals castigats amb un acord que ja s’ha vist en els primers mesos de campanya d’enguany com ens perjudica.

El PP, el PSOE i Ciudadanos  van manifestar de forma clara el seu acord al Tractat. No va valdre res que Compromís els recordara també la falta de controls en molts ports a Europa mentre en concret el PP assegurava que tenim als millors inspectors i que els protocols són suficients per detector les plagues.  Però la realitat és tossuda i tenim l’exemple de la Xylella fastidiosa que ja arriba a Madrid, i ací no en teníem fa uns anys.

2 comentaris:

  1. Tenin lo que mos mereixen, el unic partit que defen els interessos dels valencians es Compromis.
    En Francia no entrarien taronges de Sudafrica i les de valencia ni les volen.
    I els cometciants valencians que les compren burlanse dels llauradors.

    ResponElimina
  2. Un deu a Baldovi defensan les taronges de valencia i de tot el pais i es altres partits. Aon estan

    ResponElimina

Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.