divendres, 1 de juny del 2018

No et perdes l'exposició "Faixa roja, faixa blava. La pilota Valenciana" a la Casa de la Cultura


 
Una gran exposició, amb tot luxe de detalls, sobre la pilota valenciana i tot allò que gira al seu voltant, i una lliçó d'història i de tradició.

“Faixa roja, Faixa blava. La pilota valenciana” és el títol genèric de l’exposició que ahir es va inaugurar en la Casa de la Cultura sota el patrocini de l’Ajuntament de Tavernes i la col·laboració del Museu Valencià d'Etnologia de la Diputació de València i el Museu de la Pilota de Genovés, entitats copartíceps del material exposat.


La inauguració ha comptat amb la presència del regidor d’Esports, Josep Llàcer, la regidora d’Igualtat, Noe Alberola, el comissari David Sarasol i el president del Club de Pilota la Valldigna, així com un gran conjunt de xiquets i xiquetes, el planter i el futur del club i de la pilota a Tavernes.

Josep Llácer ha destacat la voluntat de l’Ajuntament de poder acollir aquest mostra de l’esport nacional valencià, ha encorajat els xiquets i xiquetes a seguir participant, i ha recolzat la idea d’escriure i publicar un llibre sobre la història de la pilota a la Vall. 


En semblants termes s’ha expressat el comissari Diego Sarasol remarcant un fet que considera important i és la quantitat de dones que avui dia practiquen el nostre esport i afirmava que es dóna el cas que no hi ha trinquets en algun poble però si qui pràctica la pilota, cosa que atribuïa a la tasca que es fa des de les escoles de pilota en els pobles.

 Molt interessant han resultat les explicacions de Diego Sarasol que, micròfon en mà, ha fet un recorregut per l’exposició explicant als joves present allò que s’hi exposa, i fent un repàs per la història de la pilota en les distintes modalitats que es practiquen i s’hi exposen.

Cal indicar que a més dels panells informatius sobre tot el que gira al voltant de la pilota, hi ha com una mena de muntatge d’un trinquet on hi ha les parts, escenes del joc i del vocabulari, mentre en la part oposada són les grans figures de la pilota, en totes les modalitats, dalt corda, raspall, galotxa... les que estan reproduïdes, i on no falten figures llegendàries de la nostra Valldigna, cas del Xiquet de la Vall, el Lloco o el Xiquet de la Vall.
 

A l’exposició hi ha uns panells formats per fotografies locals, arreplegades per l’exposició, i que poden ser la base del llibre que comentava el regidor Llácer sobre la pilota en la Vall, en el qual haurà de participar activament el club local.

Una nota important és que la pilota es tracta més enllà de l’aspecte esportiu, i mostra la rellevància social de l’esport en la societat valenciana al llarg dels anys, les relacions entre jugadors, la participació del públic a l’hora de determinar algun succeït del joc “cavallers,  falta o bona”. Sense oblidar com són els trinquets, els noms de les parts del trinquet, la manera de comptar els punts i jocs...


Curioses i molt ben tractat des del punt de vista didàctic, els processos de confecció de les diferents pilotes que s’usen segons la modalitat del joc (vaqueta, badana, xec..) així com tots els detalls sobre els “didals” i altres elements de protecció que usen els pilotaris, sense oblidar la indumentària i com aquesta va canviar sobre tot a partir dels anys 60, quan la pilota va tindre una major entrada en els mitjans de comunicació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.