dimarts, 27 de febrer del 2018

Pluja i neu a tot el País Valencià en el dia potser més fred de l'hivern




La Delegació del Govern Espanyol ha declarat la preemergència en la Xarxa de Carreteres de l'Estat a la demarcació de València avui dimarts per les possibles nevades i ha restringit el trànsit per a vehicles pesats en trams de  l'A-3 per la pluja a causa de la precipitació que està acumulant-se a la zona.

El cel estarà cobert amb precipitacions generalitzades i localment persistents. Quan a la neu, a Castelló la cota estarà entre 200 i 400 metres i pujarà al final del dia fins als 500-600 metres; a la de València, entre 400-600 metres i pujarà fins a 800-1000 metres i a la d'Alacant, entre els 1.000-1.200 metres i pujarà a la vesprada.

En general, el País Valencià està en avís per nevades a l'interior i a Villagordo del Cabriel i a Fuenterrobles (Plana d'Utiel-Requena) neva amb força des de primeres hores del matí. Hi ha pluges en el litoral, com ja està passant a Tavernes des de la matinada on s’han arreplegat fins ara entre 6 litres (platja) i 12 litres en el poble. A Barx també ha plogut, sobre els 11 litres, però desconeixem si ha caigut neu.

Quan a temperatures les  màximes en el territori valencià no superaran els 14 graus centígrads i les mínimes podrien caure fins als -5 graus, segons la predicció de l'Aemet. A Tavernes es preveuen temperatures entre 7º i 11º C.

En aquestes condicions, a les comarques de l’interior de València i Castelló estan en avís taronja per neu, amb possibles capes acumulades de sis centímetres, el litoral de Castelló i l'interior d'Alacant estan en avís groc, amb possibles 2 centímetres.

Les temperatures mínimes es mantindran amb pocs canvis i les màximes aniran en notable descens. A més, hi haurà gelades febles en zones altes de la meitat nord. En el litoral, vent del nord-est moderat amb intervals de fort i fluix a l'interior.


Com ja vam explicar, una  llengua de fred polar afecta el continent des de Rússia fins al sud de França, amb afecció a la península, i durà fred intens i  borrasques de l'Atlàntic. 

Aquest canvi es deu a l'escalfament de l'estratosfera a altes latituds, i quan més es calfa el pol nord, més fred t'envia pel moviment de masses d'aire. Aquest fenomen és conegut com a Escalfament Sobtat Estratosfèric, i fa que el vòrtex polar, una espècie de massa d'aire polar gegant que gira al contrari de les agulles del rellotge en el pol nord, es desestabilitze i s'expandisca cap al sud.

Aquest desplaçament, conegut  com la bèstia de l'est, provoca  l'entrada de fred amb  efectes espectaculars: la llengua glacial arriba a tots els racons d'Europa, fins i tot a la península. El desplaçament del vòrtex cap a l'Atlàntic canvia la direcció de les borrasques cap al sud. I la península està al mig i això provoca les pluges i nevades que hi ha a tota la península.
 
 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Podeu enviar els vostres comentaris d'actualitat. La Cotorra de la Vall els publicará com a notícia sempre que siguen d'interés general i després de comprovar-ne la veracitat.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.